Beneficiile terapeutice ale murăturilor. Nutriţionist: „Sunt un produs excepţional pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murături pentru iarnă FOTO Bucataria-Romaneasca.ro

Castraveţi muraţi, gogonele sau varză. Nu sunt doar delicii culinare, preferate de toţi românii, dar şi alimente care ajută la creşterea imunităţii. În procesul de fermentaţie se nasc bacterii care, împreună cu flora din organism, ne ajută în faţa infecţiilor de sezon.

Nutriţionoistul Lygia Alexandrescu a explicat la „Numai de bine”, prezentată de Ela Crăciun, importanţa murăturilor în dietă.

„Noi ştim să punem murături în oţet şi murături în moare, în saramură. Dacă vine vorba despre imunitate, categoric le vom prefera pe cele în moare. De ce ne interesează foarte mult această formă de conservare? Pentru că prin această fermentaţie obţinem un produs excepţional de echilibrat pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate, pentru microbiotă, pentru colon şi flora intestinală, numit probiotic. Aceste probiotice se înmulţesc foarte bine în colon şi dau acestuia ceea ce numim noi stare de echilibru şi lucru văzut în imunitate prin cât de des sau de rar răcim şi de cât să luăm probiotice din suplimente mai bine mâncăm aceste murături”, a explicat nutriţionista.  

Murăturile în saramură, benefice pentru organism 

De exemplu, castraveţii muraţi sunt bogaţi în fibre naturale, stimulează digestia şi ajută la scăderea în greutate, datorită numărului mic de calorii. În plus, ar putea trata şi diabetul zaharat în forme uşoare.

Varza murată înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează sistemul nervos. Zeama de varză acră este recomandată pentru detoxifierea organismului.  

„Nu trebuie uitat faptul că aceste murături din saramură consumate în exces aduc şi ele un aport mare de sare, lucru total nedorit, pentru că riscurl de hipertensiune creşte, mai ales la persoanele de vârsta a treia şi atunci nu consumăm mai mult de 200 de grame la o masă şi dacă vorbim de gogonele pot fi un pic spălate înainte, tăiate în farfurie cu o seară înainte în aşa fel încât acea zeamă foarte sărată să fie eliminată şi consumată doar murătura ca atare”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Din meniul românilor, însă, fac parte şi legumele în oţet

„Oţetul, de cele mai multe ori, este extrem de puternic şi acidul acetic nu este benefic stării noastre de sănătate mai ales atunci când nu avem foarte multă lumină, când stăm mult în casă, când se mănâncă gras”.  

Totuşi şi legumele conservate în oteţ pot avea beneficii. De exemplu, gogoşarii au rol în asimilarea calciului, în prevenţia cancerului de col uterin, de prostată şi de pancreas. Mai mult decât atât, scad şi riscul producerii cheagurilor de sânge şi a fracturilor cauzate de osteoporoză

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite