Supranumit şi „Aurul Negru”, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol are beneficii miraculoase pentru sănătate. Acesta este compus din substanţe formate în mod natural, în urma unor procese geologice.
„Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, este plurifactorială şi acţionează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât şi în timp, prin modificarea capacităţii adaptive generale a organismului. Acestea acţionează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central şi vegetativ, imunologic şi endocrin”, spune medicul balneolog Mihaela Cucu.
Despre beneficiile nămolului:
- Stimularea circulaţiei periferice, la fineţea mecanismelor de termoreglare şi răspunsul imun nespecific prin bariera cutaneo-mucoasă şi celulele dendritice din piele;
- Detoxifiază şi exfoliază prin masaj, dar şi purifică şi hidratează pielea;
- Alină durerile de spate şi pe cele articulare.
- Reduce contracturile musculare;
- Elimină oboseala, creşte tonusul psihic şi vitalitatea.
Povestea celebrului „AUR NEGRU” din lacul Techirghiol
Se spune că un bătrân tătar olog şi orb pe numele de Tekir a ajuns odată cu măgarul sau rănit, la malul acestui lac, în care animalul a intrat să se scalde. S-a chinuit bătrânul apoi ore în şir să-l scoată din noroiul mirositor, dar măgarul încăpăţanat nu voia să se mişte din apă. Mare a fost însă mirarea şi bucuria bătrânului când, ieşind din lac, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înţeleptul său măgăruş – rănile de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă trăia o nouă tinereţe. Aflându-se vestea despre această întâmplare miraculoasă, oamenii au venit pe malul lacului, scâldându-se şi ungându-se cu nămol pentru a-şi găsi vindecare. Şi pentru că Tekir şi măgăruşul sau au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol însemnând „Lacul lui Techir”. Primele atestări scrise despre utilizarea nămolului şi a băilor în lacul Techirghiol cu scop terapeutic datează din anii 1800, iar în 2014 s-au împlinit 115 ani de recunoaştere a lacului Techirghiol în balneologie şi a proprietăţile sale terapeutice.
Lacul Techirghiol este cel mai mare şi cel mai sărat lac salin din România
„Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale şi oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan şi bor. Apa este foarte sărată şi de aceea ea poate fi folosită doar în cure externe, pentru băi reci sau calde. Apa îşi exercită efectul terapeutic prin temperatura şi compoziţia sa chimică, stimulând mecanismele de termoreglare şi reacţiile adaptive. Densitatea crescută a apei de lac determină o forţă arhimedică mai ridicată decât a apei simple, cu o senzaţie accentuată de descărcare a greutăţii corpului cufundat în ea. Această caracteristică îi conferă beneficii importante în recuperarea diferitelor afecţiuni ale muşchilor şi articulaţilor, prin programe de exerciţii fizice în apă”, încheie medicul.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Comentariu considerat abuziv.