Biserică rusă pe Sena, Dover - port franţuzesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii vor ridica un centru ortodox pe Quay Branly, lângă Turnul Eiffel
Ruşii vor ridica un centru ortodox pe Quay Branly, lângă Turnul Eiffel

Ruşii dau peste 50 de milioane de euro pentru un teren în buricul Parisului, iar englezii sunt gata să vândă Portul Dover rivalilor francezi. Cât mai valorează simbolurile pe timp de criză? Pot fi ele vândute pentru a mai scoate un ban în plus?

Oamenii de afaceri ar putea spune că banii nu au miros şi că nu e un capăt de ţară că un petec de pământ din buricul Parisului ajunge în proprietatea Moscovei, că un teritoriu-simbol al Marii Britanii e cât pe ce să treacă în proprietatea rivalilor dintotdeauna - francezii, sau că mărci reprezentative pentru anumite culturi se vând pe bani buni unor concerne din Asia.

Centru ortodox lângă Turnul Eiffel

Rusia a învins Canada şi Arabia Saudită la o licitaţie pentru un lot de teren din centrul Parisului şi va construi o biserică ortodoxă şi un aşezământ cultural pe cheiurile Senei, în apropierea Turnului Eiffel, a anunţat ieri agenţia de presă RIA Novosti. Oficiali francezi citaţi de agenţie au declarat că Rusia a oferit cel mai mare preţ, dar nu au precizat suma.

Conform experţilor imobiliari francezi, preţul mediu pe metrul pătrat în zonă este de 7.000 de euro, ceea ce înseamnă că oferta rusească ar putea depăşi 50 de milioane de euro. Lotul de teren de pe Quay Branly este acum ocupat de serviciul francez naţional de meteorologie, care urmează să fie mutat în 2011.

Acelaşi loc a fost vizat de Canada pentru ridicarea unei noi ambasade şi de Arabia Saudită, care voia să construiască un birou diplomatic şi o moschee.

Simbolul independenţei, de vânzare

Portul Dover şi Stâncile Albe - coastele abrupte de roci calcaroase ca de cretă de pe ţărmul Canalului Mânecii - reprezintă de generaţii un simbol neîmblânzit al independenţei şi libertăţii Marii Britanii. În spatele acestor stânci celebre sunt ascunse zeci de tuneluri create în timpul Evului Mediu şi care au jucat, mai apoi, un rol important în apărarea Marii Britanii în timpul Războaielor Napoleoniene (1803-1814).

Oraşul Dover, stâncile şi castelul cu acelaşi nume au stat de la începuturile Regatului la frontiera cu continentul. În aceste vremuri tulburi, o bucată din istoria măreaţă este de vânzare şi nu pentru oricine, ci chiar pentru duşmanul tradiţional - Franţa, scrie „The Daily Mail".

Consilieri ai guvernului britanic au recomandat vânzarea portului Dover către autorităţile franceze. Vânzarea portului ar putea aduce bugetului greu încercat al Marii Britanii în jur de 350 de milioane de lire sterline (aproape 400 de milioane de euro), dar majoritatea britanicilor critică o asemenea mutare, mai ales că portul englez ar urma să intre sub jurisdicţia oraşului francez Calais, care s-a aflat mai bine de două secole sub ocupaţie engleză.

Simboluri transformate în bani

Ziarele britanice susţin că acum, în timp de criză, simbolurile nu mai sunt ce au fost. De pildă, după preluarea de către concernul american Kraft, Cadbury nu mai e un simbol britanic, ci „o simplă tabletă de ciocolată". Preţul mândriei naţionale: 13,5 miliarde de euro.

.

Şi celebra marcă de maşini Volvo - simbolul naţional suedez - are un preţ. Chinezii de la Geely Holding o vor prelua de la constructorul american Ford Motors în cursul acestui an în schimbul sumei de 1,5 miliarde de euro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite