Boli frecvente la câini: cum recunoaştem suferinţele patrupezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boli frecvente la câini. Apatia patrupezilor este adesea un semn de boală FOTO: quoteeveryday.com
Boli frecvente la câini. Apatia patrupezilor este adesea un semn de boală FOTO: quoteeveryday.com

Viaţa animalelor de companie depinde de îngrijirea pe care o primesc din partea stăpânilor. Pentru a le ajuta, ar fi bine să cunoaştem care sunt bolile frecvente la câini şi să intervenim înainte ca viaţa lor să fie pusă în pericol.

Stăpânii de patrupezi ar trebui să-şi ferească de suferinţă animalul de companie, iar pentru a face lucrul acesta, ar fi foarte bine dacă s-ar informa cu privire la afecţiunile frecvente cu care câinii ajung în cabinetele veterinare. Iată care sunt cele mai întâlnite dintre ele:

Boli frecvente la câini. Paraziţii intestinali

Câinii care nu au fost deparazitaţi intern corespunzător sunt predispuşi la paraziţi intestinali precum viermi inelaţi (limbrici), tenii sau nematode. Pentru puii de câine, infestarea cu paraziţi poate fi fatală. De aceea, este bine să recunoaşteţi simptomele: diaree, vomă (uneori, parazitul este expluzat în acestea), scădere în greutate, apetit scăzut, anemie, iar în cazurile grave, pareze şi paralizii, potrivit WebMD.

Când sunt prezenţi în număr mare, paraziţii pot produce fenomene de obstrucţie intestinală. Vizita la medicul veterinar este cel mai bun ajutor pe care îl puteţi oferi patrupedului. Se prescrie medicaţie orală diferită în funcţie de parazitul intestinal identificat. Deparazitarea animalelor ar trebui respectată cu rigurozitate, începând de la vârsta de 4-6 săptămâni.

Rabia,  printre bolile frecvente la câini

Turbarea, cum este cunoscută popular această boală, este provocată de virusul rabic şi afectează sistemul nervos al câinelui (şi al omului dacă este infectat). Toate animalele pot contracta virusul, dar câinii sunt cei mai receptivi. Saliva unui animal infectat poate contamina alt animal sau omul prin intermediul unei răni deschise.

Agresivitatea, absenţa fricii de oameni, salivaţia în exces, neliniştea şi setea excesivă sunt primele simptome ale rabiei. Agresivitatea devine apoi excesivă, vocea se schimbă şi se instalează paralizia faringelui şi a întregului corp, începând cu membrele inferioare. Există şi o formă a bolii numită popular turbare mută, care se manifestă doar prin paralizie şi câinele este blând, neavând nicio schimbare în comportament. Din păcate, ambele forme ale bolii duc la moartea patrupedului. Vaccinarea antirabică este singura metodă prin care poate fi prevenită această boală.

Boli frecvente la câini. Parvoviroza

O altă infecţie virală specifică patrupezilor este parvoviroza, o boală uneori fatală, mai ales la căţei. Diareea (de multe ori cu sânge) şi apatia sunt principalele manifestări ale parvovirozei. În lipsa unui tratament adecvat, câinii nu au şanse de supravieţuire. Virisul poate afecta miocardul, ceea ce duce la moartea subită a animalului. Boala poate fi prevenită prin vaccinarea câinelui.

Boli frecvente la câini. Babesioza

Această boală parazitară transmisă la câine prin intermediul căpuşelor a apărut relativ recent pe meleagurile româneşti. Grupul de paraziţi care determină babesioza a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeş, de unde şi numele bolii.

Babesioza afectează hematiile (globulele roşii), pe care le infectează, iar sistemul imunitar le percepe ca pe agenţi patogeni şi le distruge. Primele manifestări clinice includ apetitul scăzut, vomă, febră, probleme de echilibru, letargie, ganglioni umflaţi, urină închisă la culoare şi icter (îngălbenirea pielii şi a conjunctivei ochilor). Netratată, babesioza poate avea urmări grave, precum insuficienţa renală şi, uneori, moartea. Tratamentul este costisitor şi de lungă durată, fiind necesară uneori transfuzia de sânge.

Infecţiile urechii este una dintre cele mai frecvente boli la câini

Printre problemele de sănătate întâlnite frecvent la patrupezi se numără şi infecţiile la nivelul urechii, care poate fi cauzată de bacterii, acarieni, ciuperci sau creşterea părului în canalul auricular, potrivit WebMD.

Câinele care suferă de o asemenea infecţie are obiceiul să-şi încline capul pe partea afectată, să scuture capul, să-şi piardă echilibrul sau să aibă mişcări ciudate ale ochilor. Secreţiile maro, galbene sau roşiatice, miroul neplăcut şi inflamarea canalului auricular sunt semnele unei infecţii. Cu o igienizare şi un tratament corespunzătoare, urechea se vindecă uşor – mai puţinj în cazul infecţiilor cronice, netratate la timp.

Boli frecvente la câini. Jigodia (boala lui Carre)

Virusul care declanşează jigodia este contractat de la animalele bolnave (inclusiv lupi, vulpi etc.) prin aer, apă sau alimente. Boala poate afecta câinii de orice vârstă, dar cei mai vulnerabili sunt puii. Câinele care suferă de această infecţie virală face febră, are scurgeri nazale, ochi iritaţi, diaree, tremur, contracţii musculare involuntare, convulsii şi paralizii ale membrelor.

Ca şi în cazul babesiozei, tratamentul este de lungă durată, iar dacă sistemul nervos al câinelor este afectat. El poate rămâne cu sechele după vindecare. La câinii de vârste mici, rata de supravieţuire este mai scăzută.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite