Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Bucuriile şi umilinţele concediilor pentru săraci

100
31 Aug 2014 11:04:07
Simona Catrina

Nu ştiu ce să cred despre campania asta, ”Litoralul pentru toţi”. Un zgomotos act de milostivire, care fascinează multe suflete naive. Le creează acces la mare celor care au mâncat un an de zile macaroane cu sos de roşii, ca să strângă 235 de lei de persoană – atât costă şase nopţi la un hotel de două stele, în extrasezon, în cadrul campaniei susamintite. Ieftin ca braga, ce-i drept.

Pensionarii, prost-remuneraţii, studenţii şi alte categorii de turişti cu buzunarele întoarse pe dos lăcrimează de emoţie că, uite, statul s-a gândit la ei.  

Doar că, în acest caz, imensa generozitate guvernamentală are tot felul de găunoşenii. În primul rând, preţul înseamnă numai cazarea, nicio masă nu e inclusă. Hotelurile de două stele – cu câteva excepţii fericite – sunt nişte dărăpănături. Totul e jumulit, prăfuit, sărăcăcios. Eşti, într-adevăr, întâmpinat cu maximă politeţe de către gândacii din cameră,.

Mai departe. De multe ori, în septembrie, vremea e mofluză. Vii cu copiii, ăştia răcesc imediat, cară-i la dispensar, constată că acolo au numai asistentă (doctorul tocmai a plecat la masă, ”că e şi el om”), ascultă sfaturi practice, fugi la farmacie, cumpără medicamente. Apa e rece ca o banchiză, intri ca să ai de unde ieşi ţipând de groază.

Apoi, începe circul cu masa. Tu, ca adult, poţi să trăieşti o săptămână cu covrigi, hamsii dubitabile şi pepene. Dar dacă ţi-ai adus odraslele cu tine, situaţia se schimbă radical. Ăştia fac pântecăraie imediat, dacă se umflă de gogoşi prăjite într-un ulei care a fost prezent şi la inaugurarea staţiunii. Şi iar dispensar, iar asistentă, iar medicamente.

La final de sejur, constaţi că ai cheltuit mai mult decât dacă te-ai fi încumetat să vii în buricul sezonului. Asta dacă totuşi ai avut aceşti bani. Dacă nu, se cheamă că ai petrecut un concediu de vis, ticsit de frustrări. Pentru că, orice mi-aţi spune, nu e un paradis să faci plajă pe cearşaf, printre şezlongurile altora, pentru că nu-ţi permiţi să închiriezi şi tu unul. Să vezi cum copilul tău vrea să mănânce la restaurantul ăla mare şi plin de luminiţe, iar tu să nu ştii cum să-l mai păcăleşti că e un local infect, dă-l încolo, că au mâncare proastă şi n-au niciodată desert. Şi că n-ar fi mai bine să-i cumperi pufuleţi?      

Sunt şi oameni care s-au mulţumit toată viaţa cu puţin şi care pot savura o vacanţă chiar şi în condiţii de maximă austeritate financiară. Dar asta nu ne opreşte pe noi, ceilalţi, să ne gândim foarte serios cât de triste sunt discriminările generate de un sistem social debil.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Mirela Ionescu
31.08.2014, 11:26:39

mda.. si daca esti mai atent , o sa observi ca o famile de '' saraci '' fumeaza doua pachete de tigari pe zi.cel putin. daca te duci la mare in aceste conditii nu cred ca te apasa prea tare ca stai pe cearceaf..sau ca mananci pufuleti..unii ar proceda asa si daca li s-ar da contravaloarea in bani pt confort..i-ar pune la chimir si si-ar schimba gresia -n baie..

+9 (27 voturi)
Get0dac
31.08.2014, 12:00:16

M-am mutat de curand pe o strada din sectorul ''care este'' .... Am ca vecini cateva familii defavorizate (ca sa nu jignesc orgolii). Ei bine toti fumeaza, beau carbogazoase si joaca zilnic la loto Polonia.

+16 (22 voturi)
Utilizator Adevărul
31.08.2014, 12:15:34

Comentariu considerat abuziv.

Petrut Gabriel
31.08.2014, 12:10:00

Un articol cretin si fara continut! Progamul "Litoralul pentru toti" se desfasoara la inceputul si la sfarsitul sezonului,sunt hoteluri care ofera si all inclusiv iar in progam sunt incluse si hoteluri de 3 si 4 stele.Draga Simona Catrina,inainte sa dezinformezi in asemenea hal ar trebui sa citesti Codul Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media.Poate pe viitor o sa te "chinui" sa faci un minimum de cercetare inainte sa te apuci sa scrii! http://www.paginademedia.ro/2010/05/codul-deontologic-al-jurnalistului-elaborat-de-conventia-organizatiilor-de-media/

+5 (23 voturi)
calu
31.08.2014, 12:21:12

Ce patisi bre,te simti lovit la....hotel si autoservire?te spupara adevarul?daca da,atunci puneti mana si exterminati gandacii,plojnitele de prin hoteluri,ganditi-va si la confortul celor care fac efortul de a merge...la oferte,nu numa'la buzunarul vostru care sa stea mereu ....cat mai doldora.

+4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările