Cadoul, un test pentru natura umană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Parcă ieri tremuram de emoţie, eu şi sora mea, nerăbdători să 
deschidem cadourile. Cum pe vremea aceea cadourile erau mult mai simple” FOTO Adevărul
„Parcă ieri tremuram de emoţie, eu şi sora mea, nerăbdători să deschidem cadourile. Cum pe vremea aceea cadourile erau mult mai simple” FOTO Adevărul

Decembrie. Luna întunecată, friguroasă. Dar o lună frumoasă pentru că aduce oamenii împreună. Iar cel mai frumos decembrie est cel de la sat. Se petrece, se găteşte, se împodobesc casele, se fac oameni de zăpadă. Copiii râd, se bucură de zăpadă, se bucură unii de alţii. Se spun poveşti, se coc cozonaci, se dă cu sania. Bunicii devin foarte importanţi. Zurgălăii scutură ritmic liniştea serilor.

Colindătorii îşi dreg vocile cu vinars. Aerul miroase a tot felul de bunătăţi.

Îmi amintesc cu tot dragul de sărbătorile de iarnă ale copilăriei din Ardeal. Cum scârţâia zăpada sub bocanci. Cum cizmele şi bocancii lăsau apa să intre şi să ude ciorapii. Cum atârnam ciorapii uzi lângă sobă. Cât de bun era laptele cald cu caimac gros. Şi magiunul cu gust puţin afumat, cu pieliţe de prune răsucite un suluri mici, negre şi delicioase. Clătitele cu magiun. Pancovele. Bunătăţile copilăriei. Magia culinară a bunicii.

Bineînţeles ca cele mai importante nopţi erau cele cu cadouri. Moş Nicolae şi seara de Crăciun. Parcă ieri tremuram de emoţie, eu şi sora mea, nerăbdători să deschidem cadourile. Cum pe vremea aceea cadourile erau mult mai simple. Ţin mine că invariabil în pungile noastre cu cadouri aveam şi câte o portocală. Ne bucurăm la câte o portocală. Ce a trecut timpul!

A trecut timpul şi s-au schimbat şi aşteptările. Altele sunt cadourile, altele sunt dorinţele, altele sunt exigenţele. Acum nu se mai bucură nimeni la o portocală.

image

Actul de a face un cadou este un act complex. Un cadou frumos este un proces complicat, mult mai complicat decât obiectul în sine. Pentru a face un cadou frumos, trebuie să îl dai din inimă. Să pui suflet când îl cumperi, să te gândeşti dinainte. Cadoul trebuie să aibă un scop şi o poveste. Gândul, procesul alegerii cadoului potrivit este cel puţin la fel de important ca şi cadoul în sine. Nu valoarea monetară face succesul unui cadou.

Apoi trebuie să ştii cum să oferi un cadou. Actul de a dărui este un act sincer, simplu, intim. Cel mai frumos este când simţi o comunicare tăcuta între tine şi persoana dragă, cea căreia îi faci cadoul. Un cadou se simte, nu se vorbeşte. Obiectul în sine devine chiar neimportant, este doar un vector al unui schimb de dragoste între doua fiinţe umane.  

Unii oameni nu ştiu cum să primească un cadou. Sunt stânjeniţi, uneori abrupţi, pot părea nerecunoscători. Dacă nu ştii cum să primeşti un cadou poţi răni uşor pe cineva drag.

Este mult mai greu să primeşti un cadou dacât să îl dăruieşti. 

A primi un cadou cu graţie, indiferent de cadou, este un talent. Cadourile nu sunt întotdeauna făcute cu bună intenţie. Exemplele din istorie sunt legendare - vezi calul troian.

image

Un cadou poate fi o arma deghizată. Unii oameni spun prin cadouri răuvoitoare lucruri neplăcute pe care nu au curajul să le rostească în vorbe. Indiferent, cea mai bună armă de apărare este tot graţia în a primi cadoul, chiar dacă este otrăvit.

Acum că stau şi mă gândesc înapoi, cel mai frumos era tremuratul de emoţie, împreună cu sora mea, nerăbdători să ni se dea voie să deschidem cadourile. Aşteptarea dinainte mi-a rămas în amintire, nu cadourile trecătoare. Emoţia adevărată a copilului cu suflet curat. Fiorul de pe şira spinării.

Doamne, ce n-aş da să mă mai bucur cu sinceritatea copilăriei la o portocală din fundul pungii!
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite