Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Călătoriile pe cont propriu sunt decisive pentru redescoperirea de sine: „Ieşi din bula vieţii tipice, ca să reflectezi asupra temerilor şi să-ţi reevaluezi viitorul”

0
13 Jul 2016 14:18:01
Autor: Lizeta Oprea
Călătoriile pe cont propriu reînnoiesc spiritul FOTO las2orillas.co
Călătoriile pe cont propriu reînnoiesc spiritul FOTO las2orillas.co

Călătoria pe cont propriu te poata ajuta să înţelegi ce îţi doreşti în viaţă. Ai timp suficient ca să reflectezi asupra temerilor tale şi să-ţi reevaluezi viitorul. Experienţele din perioada petrecută doar cu tine însuţi te ajută să descoperi noi perspective.

Majoritatea oamenilor încearcă în fiecare zi să-şi împartă timpul între locul de muncă, familie, copii şi prieteni. Într-o viată plină de deadline-uri, uităm să ne gândim la sensul vieţii, să ne redescoperim şi să găsim forţa necesară pentru a merge mai departe. Conform specialiştilor, a te aventura într-o calatorie de unul singur îţi reînnoieşte spiritul în modul cel mai pozitiv. Se schimbă energia, perspectiva lumii, modul de a-i vedea pe cei din jurul tău şi, cel mai important, redescoperirea propriei fiinţe. Devenim astfel mai încrezători în abilităţile proprii.

  Vă prezentăm în continuare cele mai bune motive pentru care oamenii ar trebui să-şi îmbogăţească viaţa cu o călatorie pe cont propriu.

  Un mod excelent de auto-descoperire

Acest tip de călătorie iţi oferă timpul necesar pentru a încetini, a reflecta şi a petrece  timp de calitate doar cu tine însuţi. „În viaţa fiecarui om vine un moment în care se impune regăsirea sinelui. Această perioadă vine în mod special după un eşec emoţional, după o despărţire. Simţi nevoia să pleci departe să te reconstruieşti, să te reclădeşti, să renaşti. Iar atunci călătoria de unul singur e benefică pentru că petrecem timp cu noi. Ne facem curat în gânduri şi în viaţă, avem timp să ne răsfăţăm, să ne iubim”, este de părere psihoterapeutul Iuliana Fulaş.

ştigi perspective noi

Călătoriile vă oferă oportunităţi de a întâlni oameni extraordinari din diferite medii. Atunci când ieşi din bula vieţii tale tipice şi întâlneşti oameni din medii foarte diferite, s-ar putea să îţi dai seama mai uşor care este scopul vieţii tale. „Într-o călătorie de unul singur, poţi experimenta lucruri noi, poţi cunoaşte oameni extraordinari, cu poveşti de viaţă uimitoare, care te pot face să te autodescoperi. Îţi pot aprinde flacăra vieţii tale. O călătorie de unul singur te ajută să redescoperi calea spre tine” este de părere specialistul.

Îţi descoperi adevărata personalitate

Care e însă mecanismul prin care călătoriile pot fi favoriza redescoperirea de sine? Ai timp suficient pentru a reflecta asupra temerilor tale şi a-ţi reevalua viitorul. „Uneori simţim nevoia să fim singuri. Să plecăm departe, să plecăm într-o vacanţă undeva în lume, să uităm de tot. Această vacanţă ne poate ajuta să ne descoperim limitele, să ne redescoperim. Poate fi un drum iniţiatic, pentru că mai important este traseul, nu destinaţia. Un drum initiaţic este o călătorie unde descoperi cine eşti, ce vrei să faci şi care este locul tău în lume”, spune psihoterapeutul.

Adaugă entuziasm vieţii tale

Călătoriile pe cont propriu vă pot da impulsul de care aveţi nevoie pentru a face schimbari pozitive în viaţă. „Pierderea sinelui apare în timp, fără ca persoana să-şi dea seama, fiind ocupată cu munca, creşterea copiilor, îndatoriri sociale, carieră, problemele de cuplu, făcând diverse lucruri în şi pentru casă, sau din prea mult stres, astfel încât pierdem legatura cu cine suntem. Şi ne trezim într-o zi confuzi şi nemulţumiţi. Stresul are o influenţă psihologică, dar şi una fiziologică asupra organismului” a precizat psihoterapeutul Iuliana Fulaş. 

Te scoate din zona de confort

O astfel de călătorie te poate ajuta la ieşirea din zona de confort. Atunci când vom călători, vom experimenta noi activităţi, care ne mări încrederea în sine. „În momentul când călătoreşti de unul singur, ieşi din zona de confort şi eşti obligat să acţionezi. A acţiona, a ieşi din zona de confort, înseamnă adrenalină, simţi că eşti viu. Iar adrenalina, molecula energiei, este unul din elementele-cheie ale fericirii. Acest lucru construieşte încrederea în sine, stima de sine şi devenim mult mai responsabili” ne-a declarat specialistul.

Unde pot merge cei care vor să se autodescopere?

Printre locurile recomandate de specialişti pentru a-ţi petrece vacanţa de unul singur se numără zonele cu încărcătură energetică: acestea aduc linişte şi echilibru: „Schimbarea sistemului de referinţă de la unul personal la unul transpersonal, înseamnă a recunoaşte apartenenţa la Divinitate. Toate acestea pot fi descoperite într-o vacanţă de unul singur, de exemplu în locurile cu încărcătură energetică, chiar de la noi din tară. Putem înlocui hotelul de lux cu o cocioabă, cu dormitul în cort sau într-o mânăstire. Locurile energetice ca triunghiul Omu, Babele, Sfinxul, Peştera Polovragi, Tricornul Dacic, Slănic Moldova, Munţii Rarău ş.a.m.d, aduc stare de bine, linişte şi echilibru. Nu întâmplător în aceste zone sunt schituri, mânăstiri şi biserici. Sunt locuri ideale pentru spiritualitate”, a recomandat psihoterapeutul Iuliana Fulaş. 

Pentru persoanele cu mai multă energie, care îşi doresc şi găsirea unui partener de viaţă, consilierii în turism recomandă locuri specializate în acest domeniu sau circuite prin zonele preferate. „Sunt două tipuri de călătorii pentru oamenii singuri. Pe de-o parte acea călătorie pentru oamenii care îşi caută perechea în diverse destinaţii şi care merg în resorturi unde vin oamenii singuri. Pe de altă parte, sunt acele călătorii în care te duci în jurul lumii  sau faci un circuit în Asia sau America de Sud. Sunt călătorii care durează câteva săptămâni sau chiar luni, şi care au ca target descoperirea propriei personalităţi sau a frumuseţilor lumii, fără a fi constrânşi de ore, bilete de avion, camere de hotel, ş.a.m.d. Evident, astfel de călătorii sunt destul de scumpe. Şi le permit în general oamenii care au timp şi bani la dispoziţie”, ne-a declarat Ciprian Enea, consilier în turism.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii