Când ai şanse mai mari să fii muşcat de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au descoperit motivele pentru care 20% din oameni reprezintă prada preferată a micilor bestii însetate de sânge

Metabolismul şi procesele chimice unice care se petrec în corpul fiecăruia dintre noi sunt aspectele care fac diferenţa atunci când vorbim despre cât de atraşi sunt ţânţarii de o persoană sau de alta.

Preferă sângele din grupa O

Astfel, micii vampiri sunt de-a dreptul hipnotizaţi de cei care au grupa de sânge O, iar insectele sunt capabile să identifice rapid o astfel de „trufanda “, chiar înainte de a trece la masă, după substanţele pe care le secretă corpul uman.

Le place berea

Înainte de a consuma şi numai o singură halbă de bere la tereasă ar trebui să ştim că, odată savurată băutura, vor veni şi armatele de ţânţari. Cercetătorii au observat acest lucru comparând numărul de ţânţari atraşi de voluntarii participanţi la un experiment înainte şi după ce consumaseră o sticlă de bere, relatează portalul de ştiri Yahoo. 

Luna plină îi face mai agresivi

Mare atenţie şi la fazele Lunii. Se pare că sub influenţa lunii pline, ţânţarii devin de 500 de ori mai agresivi decât în orice altă perioadă a anului, adevărate bestii însetate de sânge. În restul timpului, ţânţarii sunt activi mai ales în zori şi după apusul soarelui, momente când femelele anumitor specii migrează şi peste 60 de kilometri în căutarea hranei, femelele de ţânţar fiind cele care înţeapă, nu şi masculii. 

Atacă picioarele transpirate

De asemenea, un cercetător a aflat pe propria piele care sunt părţile corpului preferate de insecte. Acesta a rămas îmbrăcat numai în lenjerie intimă şi în şosete şi a observat că ţânţarii s-au năspustit asupra picioarelor sale. Atacul s-a domolit semnificativ imediat după ce omul de ştiinţă şi-a schimbat ciorapii şi s-a spălat cu apă şi săpun. Concluzia este că picioarele transpirate îndepărtează oamenii, dar ne împrieteneşte, în schimb, cu ţânţarii.

Interesant este că aceste insecte sunt atrase şi de alimentele cu miros neplăcut, cum sunt anumite tipuri de brânză cu mucegai, tocmai pentru că ar conţine acele substanţe urât mirositoare responsabile şi de mirosul neplăcut al piciorelor.

Vânează femeile însărcinate

În urma cercetărilor ştiinţifice s-a stabilit şi faptul că femeile însărcinate sunt de două ori mai muşcate de insecte decât cele care nu sunt gravide. Aşa că ar trebui ca viitoarele mămici să se protejeze de înţepături pentru a nu risca să contacteze boli transmise de ţânţari.

Conform unor ipoteze avansate de oamenii de ştiinţă, gravidele aflate în ultimele luni de sarcină expiră cu 21% mai mult aer decât în mod normal, iar ţânţarii ar fi atraşi de umiditate, dar şi de dioxidul de carbon din respiraţie. Căldura emanată de abdomenul gravidelor, cu un grad mai mare decât al femeilor care nu aşteaptă un copil, ar fi un alt motiv pentru care ţânţarii le dau târcoale mămicilor. Nu în ultimul rând, femeile aflate la ovulaţie sunt mai atractive şi pentru ţânţari, nu doar pentru bărbaţi, după cum arată anumite studii.

Fuga nu e o soluţie

Specialiştii atrag, de asemenea, atenţia că fuga nu salvează pe nimeni de furia ţânţarilor, ba chiar din contră. Cantitatea mai mare de dioxid de carbon pe care o expirăm când facem efort şi substanţele secretate prin transpiraţie ne transformă în adevărate ţinte pentru comando-urile de ţânţari. De aceea, persoanele care fac jogging sau orice altă activitate fizică în aer liber sunt cu până la 50% mai muşcate de vampirii bâzâitori.

Îi atrag hainele de culoare neagră

Un alt aspect interesant descoperit în urma studiilor este legat de culoarea vestimentaţiei. Probabil că cei mai mulţi dintre noi ar alege să se îmbrace în culori închise tocmai pentru a nu atrage atenţia ţânţarilor, dar oamenii de ştiinţă au descoperit că insectele preferă hainele negre sau în nuanţe închise celor în nuanţe deschise. Într-un top al culorilor nerecomandate pentru a fi purtate vara la terasă, negrul ocupă poziţia fruntaşă, urmată de roşu, apoi de gri şi albastru deschis, pentru ca verde, kaki deschis şi galben să fie aproape ignorate de ţânţari.

Inamicii publici

Există peste 3.000 de specii de ţânţari în întreaga lume, însă numai câteva sute atacă oamenii. De asemenea, doar anumite specii pot transmite virusul encefalitei virale şi temutul virus West Nile, considerate adevărate ameninţări pentru sănătatea publică. Este vorba despre ţânţarii din specia Aedes, respectiv de Culex modestus. Insectele din specia Anopheles sunt cele care transmit malaria.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite