Care este zona din supermarket în care te poţi infecta cel mai uşor cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Shutterstock
FOTO  Shutterstock

Unele zone din supermarketuri şi mall-uri prezintă un risc de infectare cu coronavirus pentru clienţi, spune profesorul Silviu Gurlui, care a explicat şi de ce este atât de importantă purtarea măştilor în spaţiile închise.

Profesorul Silviu Gurlui, conferenţiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iaşi, a declarat într-un interviu pentru Radio Constanţa că zona spaţiilor frigorifice este cea mai vulnerabilă şi recomandă oamenilor să nu petreacă foarte mult timp în aceste raioane.

„Aş vrea să fac o paralelă. Cu toţii ştim cum arată un smog. E o perioadă când aşa numita inversiune termică când temperatura la sol este mai mică decât la altitudine şi atunci vedem un nor, un val de particule, o ceaţă care se formează aproape de pământ. Acesta se numeşte smog. Un fenomen similar se întâmplă şi în spaţiile comerciale, în zona spaţiilor frigorifice. Aici, pentru că temperatura este mai joasă, particulele vin de sus, coboară şi sunt oarecum reţinute mai jos. Aceste particule pot conţine din nefericire şi particule cu viruşi. Sunt reţinute acolo, sunt presate, exact ca la smog se întâmplă. Şi odată ce sunt presate acolo ai şanse mai mari să te întâlneşti cu ele. Toate aceste particule caută să iasă pe margini, în zona de intrare a acestor spaţii frigorifice. Aceste zone sunt, în opinia mea, cele mai vulnerabile, pentru că fluxul de aer este mare şi pot împrăştia mult mai repede aceste particule. Sfatul meu este să nu zăbovim foarte mult în spaţiile frigorifice şi să fim cu atât mai atenţi în zonele de intrare în aceste spaţii”, a explicat omul de ştiinţă.

Acesta a atras atenţia asupra importanţei purtării măştilor de protecţie, explicând că o mască foarte bună ne protejează în jur de 90%, iar o mască mai puţin bună – similară unui un şerveţel cu un singur strat – cam 50%.

„Cele mai bune sunt măştile medicale, dar de foarte multe ori oamenii nu au posibilităţi să şi le achiziţioneze pentru că sunt foarte scumpe şi atunci apelăm la materiale pe care le avem acasă. E bine să ştim ce eficienţă au aceste materiale privind reţinerea particulelor foarte mici, este vorba despre particule de 0,3 micrometri care pot purta acest virus. Putem purta măşti din ţesături de bumbac. Uneori sunt foarte utile (şi sunt foarte ieftine) filtrele de aspirator. Ele reţin aproape 90% dintre aceste particule, o eficienţă comparabilă cu masca chirurgicală. De asemenea, materialele din care confecţionăm masca nu trebuie să reţină apa. Trebuie să avem grijă ce măşti purtăm”, a mai spus profesorul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite