Carnavalul de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru cel mai spectaculos eveniment din lume sunt în toi. Şcolile de samba fac ultimele repetiţii pentru evoluţia de anul acesta de pe Sambadrom. Extravagant. Exploziv. Spectaculos. Carnavalul de la Rio, cel mai exotic eveniment al planetei, debutează oficial mâine.

Fiecare colţişor al Braziliei se pregăteşte de sărbătoare, dar maxima intensitate este atinsă în exoticul Rio de Janeiro. Anul acesta, începând de mâine, până pe 8 martie, străzile şi cluburile din Rio vor sta sub imperiul extravaganţei.

Magia Carnavalului constă în paradele desfăşurate, în cursul cărora cele mai bune 12 şcoli de samba intră în competiţie, spre încântarea mulţimilor. Oamenii îşi urmăresc şcoala de samba preferată cu sufletul la gură, punând la fel de multă pasiune în sprijinirea acesteia ca şi în susţinerea echipei de fotbal preferate.Iar dorinţa de a petrece atrage vizitatori din toată lumea - aproape 500.000 în fiecare an.Amatorii de distracţie n-au răbdare ca festivităţile să fie declarate oficial deschise.

Petrecerile de stradă

Fie că sunt deja în apropierea Sambadromului, fie că sunt pe plaja din Copacabana, localnicii şi turiştii încep să se distreze. Oricine poate lua parte la „festivalul de stradă", mai ales dacă se alătură unor grupuri numite „bandas" sau „bondos", care cântă şi dansează. În Rio, unul dintre cele mai cunoscute este Banda de Ipanema, care a apărut în 1965.

Regele Carnavalului

Ceremonia de deschidere a festivalului începe cu încoronarea Regelui Momo, considerat Regele Carnavalurilor în numeroase ţări din America Latină. Regele, care trebuie să fie întruchipat, conform tradiţiei, de o persoană scundă, grăsuţă şi jovială, primeşte din partea primarului o imensă cheie a oraşului, fabricată din aur şi din argint. După ceremonie, distracţia primeşte oficial undă verde.

Şcolile de samba

Carnavalul de la Rio şi-a câştigat notorietatea în special datorită paradei şcolilor de samba, organizată pentru prima dată la începutul anilor 1830. Fiecare şcoală reprezintă spiritul unei comunităţi, de obicei dintr-o anumită favelă (zonă sărăcăcioasă, de cocioabe), şi are un impact foarte puternic pentru cei care trăiesc acolo. În Rio, oamenii au sentimente intense cu privire la fotbal şi la samba. Aceste
şcoli sunt parte din viaţa şi cultura lor. Suporterii se implică intens în repetiţiile pentru paradă.

Sambadromul

Parada şcolilor de samba se desfăşoară pe Sambadrom - o zonă special construită pentru ca dansatorii profesionişti să-şi poată demonstra abilităţile. Este, de fapt, o stradă prevăzută pentru dansatorii de samba, care are în părţile laterale câteva structuri de beton destinate spectatorilor. Sambadromul a fost construit de cel mai faimos arhitect al Braziliei, Oscar Niemeyer, şi a fost inaugurat în 1984.

Piesele de rezistenţă

În faţa dansatorilor se află o echipă numită „comissao de frente", care deschide marşul şcolii şi salută mulţimea adunată. Urmează „abre-alas", primul car alegoric. Fiecare şcoală trebuie să aleagă o temă pe care să o ilustreze perfect prin costume şi coregrafie. De obicei, tema aleasă reprezintă un omagiu adus unei figuri istorice, invocă un mit sau încearcă să exprime un punct de vedere cu privire la un subiect de importanţă socială sau internaţională. „Porta-bandeira" este regina şcolii, iar „mestre-sala", maestrul de ceremonii care o acompaniază. „Destaques" sunt dansatorii care se află în carele alegorice, iar „passistas", cei care mărşăluiesc sau merg în pas de dans printre acestea.

Fiecare şcoală are o orchestră proprie - „la bateria", formată din 250-300 de muzicanţi, cu misiunea de a asigura ambianţa muzicală şi efectele sonore care să susţină perfect coregrafia. Ochii petrecăreţilor sunt aţintiţi asupra „reginei toboşarilor" sau „madrinha da bateria", adesea întruchipată de o celebritate locală, care stă în faţa percuţioniştilor şi chiar interacţionează cu aceştia.

Există, de asemenea, un grup numit „ala das baians", format din peste 100 de femei, cu rochii impresionante, ce amintesc de dansatoarele de samba de la începutul secolului XX. Titulatura face referire la zona Bahia din Brazilia, unde a fost inventat dansul samba, ce are origini africane. La marş participă şi „velha guarda" adică veteranii respectivei şcoli de samba.

Dezlănţuirea dinaintea Postului

Carnavalul,  asociat în special cu ţările romano-catolice, este un sezon festiv. Deşi originile carnavalului rămân un mister, mulţi istorici consideră că punctul de pornire al acestor festivităţi ar fi fost ritualurile păgâne din Egiptul Antic dedicate zeului Osiris şi cele similare din Grecia Antică şi Imperiul Roman. Unii specialişti susţin că termenul „carnaval" ar proveni din limba latină, însemnând  „renunţare la carne", aliment interzis în Postul Paştelui.

Românii privesc cu jind spectacolul de la Rio

Ofertele turistice pentru Carnavalul de la Rio nu sunt accesibile oricui în România, preţurile pentru un pachet ajungând şi la 3.000 de euro. De aceea, numărul românilor care se duc la Rio în perioada Carnavalului este de ordinul zecilor, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.
„Cu toate acestea, interesul este constant de la an la an, ba, aş putea să spun, chiar un pic în creştere", adaugă Bădulescu. Acesta explică faptul că turiştii români care se duc la Rio au venituri mult peste medie şi sunt trecuţi de 30 de ani.

„Unele agenţii au oferte pentru grupuri organizate, alţi turişti se duc individual. Oricum, este vorba de cupluri care nu se duc cu co­piii sau de oameni singuri, care aleg să plece în grupuri", mai spune specialistul. Chiar şi pe timp de criză, cererea pentru astfel de distracţii de lux nu a scăzut. „Cei care au bani îşi permit să meargă chiar şi acum, mai ales că preţul biletelor de avion a scăzut în ultima perioadă", mai spune Bădulescu. Preţurile piperate pentru pachetele disponibile în perioada Carnavalului de la Rio nu reuşesc totuşi să atragă la fel de mulţi turişti ca în cazul evenimentelor similare din Europa. Pentru Carnavalul de la Veneţia, agenţiile de turism vând anual sute de pachete ce includ cazare, transport şi bilet de intrare. Pentru trei-patru zile, costurile în cazul acestora se ridică la 300-450 de euro.

Preţuri mari

Potrivit ofertelor afişate pe site-urile agenţiilor de turism, un sejur de şase-opt zile în perioada Carnavalului de la Rio costă 1.800-3.000 de euro. Preţul include transportul cu avionul, cazare la hotel de trei sau patru stele, transfer de la aeroport, dar şi un bilet de participare la Carnaval. Există însă şi oferte pentru pachete turistice de trei-patru zile, al căror preţ porneşte de la 1.200 de euro.

"Unele agenţii au oferte pentru grupuri organizate, alţi turişti se duc individual. Oricum, este vorba de cupluri care nu se duc cu copiii sau de oameni singuri, care aleg să plece în grupuri."
Traian Bădulescu consultant în turism

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite