Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Carnavalul de la Rio: o formă de protest faţă de preşedinte şi de problemele sociale din Brazilia

2
22 Feb 2020 02:09:46
Autor: Maria Cristina Teodorescu

În timp ce oraşul Rio de Janeiro se pregăteşte de Carnaval, Mangueira - una dintre cele mai renumite şcoli de samba, foloseşte cel mai mare festival din lume drept platformă de protest. Dansatorii au plănuit un spectacol în care Iisus se reîntoarce pe pământ ca femeie de culoare într-una din celebrele favelas (carterele sărace ale oraşului brazilian), relatează The Guardian.

Mangueira se numără printre şcolile de samba care au ales să protesteze astfel împotriva retoricii divizionale care a marcat primul an în funcţie al preşedintelui Jair Bolsonaro.

Tema şcolii vine în contextul în care, în Brazilia, a fost ales un preşedinte ultra-conservator, care şi-a susţinut campania prin observaţii jignitoare la adresa femeilor, persoanelor de culoare, homosexualilor şi indigenilor. Bolsonaro a promis, de asemenea, să slăbească controlul armelor deţinute de civili, în ideea în care criminalii vor „muri ca gandacii pe stradă”, fie din mâna poliţiei, fie din a cetăţenilor care vor fi protejaţi de urmările penale în astfel de cazuri.
 
Pe fondul poziţiilor de extremă dreapta exprimate de preşedintele ţării, Jair Bolsonaro, dansatorii au pus la cale un spectacol în care Iisus se reîntoarce pe pământ ca femeie de culoare, într-una dintre celebrele favelas - cartierele sărace ale oraşului brazilian. 
 
Membrii şcolii de samba Mangueira din Rio de Janeiro o întâmpină pe regina şcolii, în cadrul unei repetiţii. FOTO The Telegraph
 
Hristos are „chip negru, sânge autohton şi trupul unei femei” şi, ca o mustrare la adresa preşedintelui, al cărui nume complet este Jair Messias Bolsonaro, într-unul dintre cântece se menţionează că nu există „Mesia cu armă în mână”.
 
Într-o altă coregrafie, Maria Magdalena apare îmbrăcată într-un steag curcubeu şi ţine o pancartă pe care scrie „Frate, vei arunca piatra?”, în timp ce fecioara Maria îndurerată poartă un steag brazilian negru pe care scrie „stat criminal”.
 
Femeile sărbătoresc în stradă îmbrăcate în costume cu tentă religioasă. FOTO Bruna Prado/Getty Images
 
Principalul mesaj al şcolii Mangueira, anul acesta, este unul de fraternitate, toleranţă şi dragoste, au explicat Manuela Oiticica şi Luiz Carlos Máximo, cuplul care a scris piesa principală intitulată „Adevărul te va elibera”.
 
Oiticica şi Máximo au insistat că versurile sunt mai degrabă menite să critice intoleranţa şi diviziunea care au cuprins Brazilia, decât un atac punctat asupra preşedintelui. „Există atât de mulţi aşa-zişi salvatori de ţară care propun violenţa ca metodă de mântuire”, a spus Oiticica.
 
Mangueira, este una dintre cele mai cunoscute şcoli de samba din Rio de Janeiro. Anul trecut, a fost încununată campioana Carnavalului pentru tributul adus eroilor negri şi indigeni din Brazilia, inclusiv consilierului de la Rio şi activista LGBTQ +, Marielle Franco, care a fost asasinată în 2018.
 
Cu toate acestea, tema acestui an a înfuriat unele grupuri religioase, care au acuzat şcoala de blasfemie. O petiţie online a unei organizaţii catolice care acuză şcoala de „pângărirea fiului Lui Dumnezeu”, a strâns până acum peste 110.000 de semnături.
 
Temele celorlalte şcoli de samba participante la Carnaval
 
Alte şcoli pregătesc, de asemenea, spectacole cu teme politice puternice: şcoala de samba din São Clemente se concentrează pe răspândirea dezinformării. Ştirile false împărtăşite pe WhatsApp au jucat un rol cheie în timpul alegerilor din 2018, o mare parte din dezinformarea fiind în favoarea lui Bolsonaro.
 
În sinopsisul său, şcoala spune că şmecheria - sau malandragem - este „instituţionalizată” în Brazilia şi susţine că politicienii sunt cei mai mari escroci după alegeri. „De fiecare dată, speranţa se reînnoieşte, până la primul derapaj: după ce a fost ales, şmecherul îşi arată adevărata faţă. Prin vot, se vând cele mai mari iluzii. Trăim vremuri în care există multă suferinţă, nu există informaţii”, a spus Thiago Almeida, directorul şcolii. „Vrem să purtăm un mesaj pe care publicul să-l aprobe, care să reflecte realitatea pe care o trăim în prezent.”
 
Mesajul şcolii Mocidade Independente de Padre Miguel critică probleme sociale precum rasismul, inegalitatea şi persecuţiile religiilor minoritare. În acest an, şcoala aduce un omagiu celebrei cântăreţe braziliene Elza Soares, care a crescut într-o favela din cartierul Padre Miguel şi a devenit o promotoare a drepturilor femeilor şi a culturii afro-braziliene. 
 
În cartierul Padre Miguel, vor fi expuse mai multe simboluri, de exemplu o mână ce apaţine unei persoane de culoare, care întinde către oricine o farfurie goală. FOTO The Telegraph.
 
Carnavalul de la Rio de Janeiro s-a deschis oficial vineri, 21 februarie, iar spectacolele se vor întinde până marţi, 25 februarie.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

grin
22.02.2020, 03:22:21

gresit intelese

-1 (1 vot)
Cel Mare Scarambeu
22.02.2020, 18:59:58

Marele absent din acest an este Radu Mazare Puscariasul.