Casă sau apartament?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţa imobiliară se manifestă un nou trend. Proprietari de casă aleg a se muta din nou la apartament. De ce se întâmplă acest lucru şi cum va evolua el, am încercat a vă raspunde în parte prin articolul meu.

Pe piaţa imobiliară se întâlneste un nou trend. Proprietari până mai ieri de case, aleg a se muta din nou într-un apartament. Este adevărat, ( de cele mai multe ori ) nu în orice fel de apartament.

Să incercăm a înţelege de ce apare un asemenea comportament şi ce evoluţie posibilă are el.

Desigur că analiza ce o propun mai jos, nu are pretenţia de fi atotcuprinzătoare, după cum îmi asum în integralitatea lor limitele si nepriceperea în percepţia şi interpretarea sofisticatei dinamicii a pieţei imobiliare românesti şi a comportamentelor generate de aceasta.

Cu toate acestea, vin şi spun că proprietarii de case aleg a se muta din nou într-un apartament şi pentru că :

- statul la casă le-a arătat că acolo mereu cade ceva, mereu apare ceva, mereu trebuie reparat ceva - iar toate acestea necesită timp, comunicare, reţea de relaţii potrivite, organizare, bani. La casă, termenul de uzură parcă are un alt înţeles, unul mai accelerat, mai vizibil, mai presant în a face ceva.

- la casă, mai tot timpul trebuie să supraveghezi ceva. Funcţionează, e în parametrii, nu a dispărut ?

- la casă este foarte probabil să mai ai în grijă şi responsabilitate şi una sau mai multe patrupede. Asta poate însemna deci, hrană, tratamente, perioade de împerecheri, daune produse direct de aceştia, puiuţi, sgârieturi sau chiar...lacrimi.

- la casă, de regula ( chiar dacă nu-ţi explici pe de-antregul ) se depune mai mult şi mai mult praf. Iar dacă e praf, e o grijă în plus, cu toată organizarea şi cheltuiala de rigoare. Şi nu bine termini, că iarăşi s-a depus. Şi tot aşa.

- la casă, aproape sigur facturile sunt mai mari. Parcă eşti alt om, altă familie. Ajungi să te întrebi : mă spăl mai des ? Am uitat atât de des becurile aprinse aiurea ? Sigur este bun contorul ?

- la casă, nu de puţine ori ajungi mai greu. Adica, de cele mai multe ori pentru a ajunge la casă trebuie să străbaţi o distanţă mai mare înspre şi dinspre zona activitatilor şi intereselor tale. În concret, asta poate însemna chiar ore pe zi petrecute în maşină, într-un trafic imprevizibil şi de cele mai multe ori lipsit de amabilitate. Poate însemna de asemenea şi o doză suplimentară şi consistentă de stress atunci când nevoile copiilor sau a şefului te vor atunci şi acolo.

- la casă, securitatea personală şi a bunurilor capată un înţeles mai consistent. În fapt, mai devreme sau mai târziu, subiectul îşi revendica serios atenţia si bugetul. Numai să poti.

- la casă, teoria şi practica vizitelor poate deveni mai sofisticată, mai costisitoare, mai solicitantă ; astfel că uşor dacă nu ponderezi la vreme subiectul, te poţi transforma în pompierul de serviciu pentru ai tăi prieteni şi apropiaţi.

- la casă, anumite fiţe şi facilitaţi ( odată mult dorite si raţiune a mutării ) pot deveni uşor obstacole si greutaţi. A se vedea aici, scările interioare sau exterioare, distanţele mari de parcurs între camere şi amuzanta ( câteodată necesara ) soluţie de a-ţi suna aproapele aflat în aceiaşi casă pentru te miri ce rugăminte casnică. Şi cum nu întinerim...

- casa, de regulă este mai greu de vândut. Cumparatorii sunt mai puţini, nu puţini au bani, dar şi multe pretenţii şi observaţii. Şi cât de uşor se pot găsi neajunsuri la o casă.

Pe de altă parte, atunci când vorbim de apartamente, sunt de reţinut cel puţin următoarele aspecte :

- apartamentele din blocurile vechi au cu sine un mare avantaj - cel al pozitionării. Astfel, cele mai multe sunt situate in zone bine racordate la reţeaua de transport si la reţeaua urbană de servicii si cotidian interes. Cumpăratorii ştiu astfel de la bun început ce au, şi ce n-au in zonă şi au deja creionate asteptările din geometria posibilei locuinţe. Tradus în sinteză, asta înseamnă economie de timp, de bani şi senzaţia că lucrurile sunt deja verificate.

- iată de ce, şi pe raţiunea de mai sus, dezvoltatorii imobiliari de astăzi investesc încrezători in blocuri ridicate pe terenuri cât mai centrale sau plasate in zone bine urbanizate, dacă se poate cu asezată tradiţie in cultura locală imobiliară. Marketingul nu este costisitor, iar oamenii pur şi simplu cunosc zona cu plusurile si minusurile ei.

- pe de altă parte, cheltuielile apartamentelor fie că  sunt noi, fie că sunt vechi sunt ( în general ) multumitor şi credibil predictibile ; element important în planificarea bugetului familiei.

- la fel, în cazul apartamentelor ( fie că sunt vechi, fie că sunt noi ) sunt mulţumitor predictibile şi cheltuielile pentru întreţinerea efectivă a funcţionalităţii şi aspectului apartamentului.

- pe de altă parte, blocurile noi ( cele bine gândite ), deşi sunt blocuri, ele oferă locatarilor beneficiul unei independenţe sporite. Acest fapt se realizeaza de regulă prin : centrala proprie ce permite proprietarului a-şi programa regimul termic al locuinţei în raport de programul activitaţilor sale ; contorizare pe fiecare apartament ; servicii ( chiar contra cost ) de suport şi utilitate imediată in cadrul complexului imobiliar - de genul : îngrijire copil sau bătrani ; meditaţii, spaţii de întreţinere corporală, etc.

-  securitatea personală şi a bunurilor are un alt cost la un apartament, comparativ cu o casă. Iar diferenţa este de regula în jos.

Mă opresc aici cu incompleta-mi analiză ( fiind totuşi vorba de o postare pe blog şi nu de un studiu ) sperând totuşi că am reuşit a fi de folos măcar unora dintre dumneavoastră.

Casă sau apartament. Aceasta-i întrebarea...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite