Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cât măsoară cel mai înalt copac din lume şi cum a scăpat de la tăiere VIDEO

5
18 Jan 2016 10:03:52
Autor: Oana Bâltoc
Hyperion ar fi trebuit să fie tăiat, pentru că la baza trunchiului se vede o crestătură care datează din anii ’70, când o întreagă zonă fusese marcată pentru a fi defrişată. Salvarea a venit din partea administraţiei Carter, care a declarat pădurea parc naţional.FOTO National Geographic
Hyperion ar fi trebuit să fie tăiat, pentru că la baza trunchiului se vede o crestătură care datează din anii ’70, când o întreagă zonă fusese marcată pentru a fi defrişată. Salvarea a venit din partea administraţiei Carter, care a declarat pădurea parc naţional.FOTO National Geographic

Până în august 2006, cel mai înalt copac din lume a fost considerat un Sequoia sempervirens, poreclit „Gigantul din Stratosferă”, descoperit în Parcul Natural Humboldt Redwoods din California, SUA. Gigantul a fost însă depăşit în înălţime de un alt copac, situat în aceeaşi rezervaţie.

Naturaliştii americani Chris Atkins şi Michael Taylor au descoperit în Parcul Natural Humboldt Redwoods din California un loc cu copaci foarte înalţi, iar unul dintre ei, supranumit Hyperion, depăşea înălţimea „Gigantului din Stratosferă”, care are 112, 47 metri. Hyperion are înălţimea de 115, 6 metri, fiind cel mai înalt dintre cei trei copaci semeţi, mai mari decât fostul deţinător al recordului.

Acţiunea de măsurare a copacilor a fost filmată de National Geographic, ocazie cu care publicul larg a putut afla că cea mai bună metodă de măsurare a copacilor este să te urci până în vârf şi să cobori o panglică de capătul căreia se agaţă o greutate. 

Dar pentru că cele mai joase crengi ale copacului Hyperion încep de la înălţimea unui bloc cu 25 de etaje, naturaliştii au lansat cu ajutorul unei arbalete un fir de pescuit pe care l-au legat de primele ramuri, pentru ca apoi să ridice sfoara de căţărat folosită de unul dintre naturalişti ca să se urce până în vârful copacului.

Interesant este că Hyperion ar fi trebuit să fie tăiat, pentru că la baza trunchiului se vede o crestătură care datează din anii ’70, când o întreagă zonă fusese marcată pentru a fi defrişată. Salvarea a venit din partea administraţiei Carter, care a declarat pădurea parc naţional.

Oamenii de ştiinţă cred că Hyperion este destul de tânăr, adică are aproximativ 600 de ani (cam 20 de ani în cazul omului), şi că va creşte mulţi ani de acum încolo. Locul exact unde se află copacul nu a fost dezvăluit pentru a-l proteja de turiştii curioşi. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stanila Ion
18.01.2016, 13:04:19

Autoarei: folosirea cuvantului "locatie", care inseamna "chirie" - vezi expresiile a da -a lua in locatie - pentru loc sau amplasare nu denota desteptaciune, ci dimpotriva snobismsi, pana la urma prostie.

-1 (1 vot)
MadWolf
18.01.2016, 14:38:01

"Locatie de memorie", termen folosit de programatorii de assembler, il cunosti? Limba evolueaza, sensul cuvintelor se modifica. Cel mai banal exemplu este cuvantul "prost" care la inceput insemna "simplu". Asa ca las-o asa ca macane.

IonIon Codreanu
18.01.2016, 15:37:04

Într-adevăr, noul sens al cuvântului ”locație” este acceptat de dicționar... La fel, ”mentenanță” a înlocuit ”întreținere” în doar 30 - 40 de ani. Limba evoluează. Dacă scriam ”mingie” sau ”mingii” când eram elev, luam un doi... Acum se acceptă.

Radu Mircea
18.01.2016, 14:33:30

# N-a aflat Verestoi Atila de ei . Ca pina acum '''Drujba lui dumnezeu ''' ii si facea scinduri .

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
18.01.2016, 15:38:57

Și în America au fost de-al de Verestoi. Și probabil că mai sunt, de vreme ce se ascunde ... ”locația”!

Modifică Setările