Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Caut prieten, rog seriozitate!

16
18 Jul 2019 16:54:47
Petre Barbu

De la o vreme, ai observat că pierzi prieteni. De ce oare? Prima grijă este să dai vina pe ei: au devenit încuiaţi, înţepeniţi, plictisitori, antipatici, aroganţi, pe scurt, greu de suportat.

Asta te enervează cel mai tare: pretind că sunt oameni împliniţi. Şi nu te împaci cu „împlinirea“ lor, pentru că tu simţi că nu vei fi vreodată împlinit. De aici, prăpastia care s-a căscat încet, an după an. Nu mai sunteţi ca înainte... 

Prieteni de-o viaţă! O iluzie, o prostie. Cum să dureze prietenia o viaţă? 

Nici piatra nu mai este ce-a fost în urmă cu 30 de ani. Este o altă piatră. Şi, până la urmă, unde trebuie să ducă o prietenie? Există vreo „adresă“ sau vreo „gară“ stabilită în care trebuie să ajungă? Inutilă curiozitate.  

Totuşi, mai cauţi o explicaţie. Tu eşti vinovat, te-ai purtat execrabil cu ei. Să-ţi torni cenuşă în cap! Dar n-o să fii crezut. Încrederea este o monedă pe care nu ştii s-o tranzacţionezi. Ei au avut încredere în tine, tu i-ai dezamăgit. Păcat. Ce-ar mai fi de spus? Şi tu, şi ei, v-aţi cam ramolit: pisălogi, cu şabloane, cu tabieturi, cu principii, aceleaşi glume, aceleaşi vorbe, apa din acvariu n-a mai fost schimbată. Trecerea asta în revistă nu-ţi face bine deloc. I-ai pierdut, pierduţi vor rămâne. Dar şi ei te-au pierdut, să fie sănătoşi! O fi orgoliul la mijloc? Invidia? Ura? Prostia?

În ultima vreme, cum bine ai observat, nu ţi-ai mai făcut vreun prieten. De ce oare? Un prieten pe care să-l prezinţi prietenilor tăi pierduţi: el este noul meu prieten! Să-l prezinţi cu mândrie, cu entuziasm, poftim! Împărtăşiţi aceleaşi valori – cum se spune. Valorile descoperite în suflet, care să te facă mândru că trăieşti. Pentru că prietenia înseamnă (poate) bucuria vieţii. Dar cum să-l prezinţi pe noul tău prieten ca pe un trofeu de vânătoare, ca pe o achiziţie de automobil? Nu se face! Întoarce-te: de ce nu eşti în stare să-ţi mai faci un prieten? Pentru că eşti mulţumit cu ce ai, adică nimic sau aproape nimic. Pentru că nu mai eşti dispus. Pentru că ai obosit să mai cauţi. În plus, prietenia necesită timp, energie, atenţie, generozitate. Măcar să-ţi faci un prieten din interes. Tu să ai un interes la el, iar prietenul tău cel nou să aibă şi el un interes reciproc egal la tine. Dar prietenia din interes este cea mai dificilă de cultivat. Nu ştii când dispare interesul, peste noapte.

Ai putea să-ţi iei un câine, cel mai bun prieten al omului. Dar ce să faci cu un câine? Este câinele în stare să asculte, să joace bridge, să-ţi sugereze o carte bună, să-ţi dea un sfat la nevoie? N-ai chef să-i strângi rahatul de pe aleile din cartier, chit că ai putea să te împrieteneşti cu vreun prieten al altui câine scos la plimbare.

Ai să rămâi singur. Alegerea ta. De-aici înainte, orice comentariu sau întrebare este de prisos. Vezi-ţi de viaţă! Să te caute ei, dacă le este dor de tine. Să dai un anunţ în ziar, dacă ţi se face dor de ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Jane Doe
18.07.2019, 17:41:15

Ați rămas fără prieteni?!... No, dară! Și nu v-a dat prin minte să faceți rost de o funcție mai acătării, pe undeva?... Știu, trebuie să faceți pe prostul cu tupeu o vreme, dar prost-prost și cu tupeu-tupeu! Să vă vârâți într-un clan interlop și să traficați niște fetițe, să șutiți pe cântat de cucuvea câteva lingouri de aur dintr-un anumit cavou, ceva Rembrandturi de prin neighborhood... Oricum, ultimul jaf de casă mare trebuie să se lase cu cătușe și amenințări la adresa statului paralel și vreo zece ani FĂRĂ executare fiindcă n-a corespuns complexu, ăla de judecată, din trei dacă a fost din cinci și din cinci dacă a fost din trei. La ordinea zilei, sper că nu trebuie să vă-nvăț și asta - să înjurați UE și pe toți paraziții care trăiesc pe spatele vrednicului popor român. Eventual, să vă luați o bazooka (mitraliera era mai simplu, dar îmi pare rău, s-a dat!) ca să amenințați cu foc și pară pe sorosistii progresiști sigur lgbt-iști, care manifestează la guvern. Multe altele e recomandabil să faceți ca să aspirați la o funcție SUS, acolo unde ajung doar cei mai merituoși, am înșirat doar câteva ca să vedeți că sunt pe fază și cunosc, mă străduiesc și eu de-o vreme, pentru o funcție. La mine e stabilit, nu sunt mămăiță, n-am nici coc, n-am avut nici sârme-n corp, dar tare bine i-ar mai sta poporului ăsta de năuci cu mine președintă! Așa că străduiesc din greu pentru o funcție ca lumea, eu nu mă joc. Și dacă ne facem cu funcțiile, domnule Barbu, că parcă de-aici ne pornirăm, să vedeți ce năvală de prieteni peste noi. Nici nu mai scăpăm de ei. Străduim un an la interlopi, dar merită. O să avem și fan-club, punem pariu? Ce ziceți?... Decideți-vă repede, cât încă ar fi vacantă funcția de prim ministru, după ce mă aleg eu în noiembrie. Sunteți favorit! Dar să fiți serios și fidel, altfel stricăm prietenia, să știți!

+2 (4 voturi)
gigione deladolj
18.07.2019, 21:40:56

Titlul e sexist și discriminatoriu! Prietenă de ce nu vreți? Eu întotdeauna am preferat prietena.

+2 (2 voturi)
of of
18.07.2019, 18:59:52

Ș uite-așa, de la o anumită vârstă, ne întoarcem la prietenii imaginari din copilărie.

+3 (3 voturi)
Depeter
18.07.2019, 19:31:58

Si cu pasarica?!

+2 (4 voturi)
Iulian Arion
18.07.2019, 22:10:31

Petre, Pune mana si munceste. Daca ai sursa de venit si locuinta, mergi in peţit prin satele din jurul orasului. Dupa fiecare refuy, mai lasa niţel din standarde. Până la urma o sa întalneşti femeia care sa te iubeasca şi pe care sa o iubesti. Ai fost egoist. D-asta n-ai prieteni şi nici prietene. Grăbeşte-te că îmbătrâneşti mai repede dacă te apucă depresia!

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările