Cauze care determină căderea părului. Ce ne sfătuiesc specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei, după dezechilibrele hormonale. Deficitul de fier duce la scăderea densităţii părului, apărând frecvent mai ales după o scădere  bruscă în greutate, o dietă sau dezechilibru alimentar.

Imaginea joacă un rol esenţial în formarea identităţii unei femei, aşa că nu ar trebui să ne surprindă că pierderea părului poate avea un efect major asupra stimei de sine. Ba mai mult, această problemă poate duce chiar la creşterea nivelului de stres şi anxietate, potrivit medicului dermatolog Anna Drosou.

Specialistul explică cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei, specificând că întotdeauna este nevoie de consultul medicului pentru un diagnostic corect.

În primul rând, înţelegeţi ciclul de crştere al părului

Faza de creştere a părului durează 3-5 ani, fiind urmată de o perioadă de tranziţie de 10 zile, iar în cele din urmă feliculii cad. Foliculul este apoi inactiv timp de trei luni, iar apoi urmează un nou ciclu de viaţă al firului de păr.

Căderea şi subţierea părului apar atunci când ciclul normal al părului este perturbat, iar motivele sunt variate. De la dezechilibrul hormonal, stres, utilizarea excesivă a plăcii de păr sau cause legate de dieta săracă în nutrienţie, pierderea părului este, în general, reversibilă. Nu acelaşi lucru se poate spune atunci când avem de-a face cu cauze ereditare sau boli inflamatorii rare.

Hormonii din timpul sarcinii

Nu este deloc neobişnuit ca o femeie însărcinată să primească complimente pentru părul ei, care pare mai sănătos în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează hormonilor mai mari de estrogen şi progesteron în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dermatologul susţine că 40% dintre femei vor experimenta căderea excesivă după naştere. „Acest lucru se datorează stresului fizic iar efectele sunt temporare, în jur de trei până la patru luni. Specialistul recomandă grijă sporită la aportul de vitamine şi minerale necesare în timpul şi după sarcină.

Hormonii menopauzei

Atât înainte, cât şi în timpul menopauzei, modificările hormonale afectează creşterea părului, în special din cazuza scăderii estrogenului şi a progesteronului. Dermatologul susţine că, în această cauză, de ajutor pot fi suplimentele cu hormoni anti-androgeni şi fier.

Afecţiuni ale tiroidei

Glanda tiroidă este responsabilă de reglarea metabolismului, fiind primul organ  verificat de medic în cazul modificărilor în greutate sau pierderea părului. Hormonii tiroidieni sunt eliberaţi în corp la un nivel constant, reglând de la respiraţie, temperatură, greutatea corporală sau creşterea părului. Nutriţia şi bolile tiroidiene pot afecta eliberarea acestor hormoni, ducând la pierderea părului.

Anemia

Anemia sau deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei, după dezechilibrele hormonale. Deficitul de fier duce la scăderea densităţii părului, apărând frecvent mai ales după o scădere  bruscă în greutate, o dietă sau dezechilibru alimentar. „Fierul este folosit atât pentru producerea părului, cât şi pentru producerea de celule roşii. Corpul prioritizează cu atenţie producţia de celule roşii din sânge, aşa că dacă are o cantitate limitată de de fier, părul este primul afectat, spune dermatologul. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră, care vă va oferi un supliment adecvat de fier, în funcţie de nevoile dvs.

Ereditate

Alopecia, care este o boală ereditară, poate apărea în orice moment al vieţii adulte. Mai frecventă în timpul menopauzei, apariţia acesteia este grăbită de fluctuaţiile de hormoni androgeni. Femeile care suferă de ovare polichistice ar putea observa subtierea părului mai devreme.

Dezechilibrul insulinei

Insulina este un hormon care reglează nivelul de energie. Este obţinută din alimentaţie şi eliberată în organism pentru a susţine nivelul de energie. Întrucât insulina poate afecta creşterea părului, este important să ţineţi cont de indicele glicemic (GI). „Consumul excesiv de alimente care cresc nivelul de glicemie şi un stil de viaţă sedentar, pot provoca creşterea nivelului de insulină în organism”, spune Stoller. Prea multa insulină perturbă ovulaţia şi determină eliberarea excesivă de testosteron. O schimbare a dietei poate regla nivelul insulinei şi restabileşte  structura părului.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite