Ce se ascunde în spatele oboselii: lipsa somnului nu este principalul vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala, senzaţia de apatie sau lipsa energiei nu ar trebui puse doar pe seama lipsei somnului. Specialiştii vorbesc despre probleme precum boli ale tiroidei, diabet sau depresie care se pot ascunde în spatele acestei stări.

Deşi suntem tentaţi să dăm vina pe lipsa somnului atunci când avem zile în care ne simţim lipsiţi de enrgie, specialiştii ne contrazic şi spun că în spatele acestei stări se pot ascunde dezechilibre sau chiar boli, scrie eatthis.com

Factorii care se pot ascunde în spatele oboselii:

Anemia

Dacă vă simţiţi frecvent obosit pe tot parcursul zilei, o posibilă cauză ar putea fi anemia. Anemia este o afecţiune a sângelui care apare atunci când nu există suficiente celule roşii pentru a transporta oxigenul din plămâni în ţesuturi. Primele simptome ale anemiei sunt oboseala, durerile de cap şi ameţelile.

Depresia

Depresia afectează 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Printre factorii care contribuie la apariţia acesteia se numără un istoric familial al bolilor mintale, alimentaţia necorespunzătoare şi lipsa mişcării. Persoanele care suferă de depresie resimt oboseală şi tulburări de somn.

Lipsa mişcării

Un studiu publicat în revista „Psychotherapy“ a constatat că adulţii sedentari care au început să facă sport s-au simţit mult mai bine după şase săptămâni. Nu este nevoie să ridicaţi greutăţi la sală, o plimbare timp de 30 de minute poate creşte nivelul energiei.

Diabetul

În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, glucoza din organism nu este utilizată în mod corespunzător, lucru care duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge, în loc să fie utilizat pentru energie. Printre factorii care pot prevesti un posibil diabet se numără oboseala, senzaţia permanentă de foame şi urinarea frecventă.

Probleme ale tiroidei

Dacă aveţi o tiroidă leneşă, hipotiroidism, înseamnă că organismul dumneavoastră nu primeşte suficienţi hormoni tiroidieni, iar corpul nu primeşte suficientă energie. Oboseala cronică este unul dintre primele 10 semne ale problemelor tiroidiene.

Consumaţi prea puţine calorii

Corpul are nevoie de calorii pentru a produce energie. Unul dintre semnele unei alimentaţii incorecte este oboseala. Nutriţionistul Jim White spune că nu trebuie să consumaţi niciodată mai puţin de 1.200 de calorii pe zi.

Consumaţi prea mult zahăr

Este adevărat că organismul are nevoie de glucoză pentru energie, dar prea mult zahăr poate interfera cu nivelul de energie.

Deshidratarea

Corpul are nevoie de hidratare. Unul dintre semnele deshidratării este oboseala. Aşa că înainte de a lua încă o gură de cafea, nu uita să bei şi apă. Specialiştii spun că pentru a evita deshidratarea produsă de o ceaşscă de cafea, avem nevoie să consumăm două de apă.

Nu consumaţi suficienţi carbohidraţi

Excluderea carbohidraţilor este o metodă des întâlnită în cazul persoanelor care vor să slăbească. Cu toate acestea, carbohidraţii sunt esenţiali pentru producerea de energie. Nu toţi carbohidraţii ar trebui puşi pe lista neagră, nutriţioniştii recomandă carbohidraţii din surse complexe, cum ar fi cerealele integrale, legumele şi fructele.

Lipsa vitaminei D

Oboseala este unul dintre principalele simptome ale de deficitului de vitamina D. Pentru a beneficia de vitamina D, nu uitaţi să vă expuneţi în fiecare zi câteva minute la soare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite