Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ce este fericirea? 10 definiţii originale

23
10 Jan 2015 07:49:00
Autor: Antonio Glodeanu
Pentru tine, ce este fericirea?
Pentru tine, ce este fericirea?

Ce este fericirea? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă nenumăraţi scriitori şi oameni de ştiinţă în decursul istoriei. Cu toate acestea, fericirea este un concept care prinde cu adevărat greutate doar într-o viziune proprie, asumată de un individ, conform dorinţelor şi aşteptărilor sale.

Orice persoană din lume îşi doreşte să fie fericită, însă cum şi când putem ştii că un individ are parte cu de acest sentiment? Este fericirea o bucurie a unei reuşite punctuale sau este mai degrabă o stare de bine pe o perioadă lungă de timp? 
 
Dacă ar fi să consultăm părerea unor psihologi, răspunsul ar fi o combinaţie între cele două. Psihologul Ed Diener, autorul cărţii „Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth”, spune că fericirea este o „bunăstare subiectivă”, mai exact o combinaţie între satisfacţia propriei vieţi şi capacitatea de a avea mai multe emoţii pozitive decât negative.
 

Însă acesta să fie răspunsul la întrebarea ce este fericirea?

Martin Seligman, un important cercetător în domeniul psihologiei pozitive şi autor al cărţii „Authentic Happiness”, afirmă că fericirea este compusă din trei elemente: plăcerea, integrarea şi semnificaţia. Mai exact, plăcerea se referă la sentimentele pozitive pe care le ai, integrarea - la capacitatea de a interacţiona conform dorinţelor tale cu cei din jurul tău, iar semnificaţia - puterea de a da acţiunilor tale, muncii de exemplu, un sens cât mai înalt.
 
Mai există de asemenea un element foarte important când vorbim despre fericire. Majoritatea oamenilor ar spune că bogaţia de exemplu sau iubirea te ajută să fii fericit. Răspunsul oamenilor de ştiinţă este însă uşor diferit.
 
Pe baza mai multor studii, psihologul Sonja Lyubomirsky a ajuns la concluzia că fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. Astfel, continuă specialiştii, o modalitate bună de a deveni mai fericiţi este să cultivăm emoţii şi gânduri pozitive.
 
Gândurile pozitive, adaugă psihologii, nu sunt abordări naive în legătură cu problemele inerente ale vieţii, ci un mecanism de apărare a sistemului nervos. Emoţiile pozitive au capacitatea de a-i oferi unei persoane mai multe răspunsuri la problemele cu care se confruntă decât abordările negative. 
 

Ce este fericirea. Cine este mai fericit?

Potrivit psihologilor, cei care simt mai multe sentimente pozitive în viaţa lor sunt aceeia care au legături mai strânse cu membrii familiei sau cu prietenii. De asemenea, persoanele optimiste şi cele care au o stimă de sine mai ridicată, au mai multe şanse de a fi fericiţi. 
 
Într-un fel previzibil, copiii care au crescut cu părinţi divorţaţi tind să fie mai puţin fericiţi la maturitate decât copiii care au crescut în familii intacte.
 
Oamenii în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii, aceştia din urmă fiind mai uşor cuprinşi de sentimente negative, de furie şi anxietate.
 

Ce este fericirea? Citate despre fericire

Chiar dacă nu am reuşit să oferim un răspuns concret la întrebarea ce este fericirea, poate ar fi mai indicat să ne îndreptăm atenţia către definiţiile date fericirii de mai marii filosofi şi autori ai lumii:
 
„Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputaţia bună printre oameni şi a cincea bunurilor folositoare pentru viaţă.” (Platon)
 
„Fericirea rezidă în căutarea ei.” (Jules Renard)
 
„Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume; există doar compararea unei stări cu cealaltă şi atâta tot. Doar cel care a simţit nefericirea cea mai cumplită e în stare să simtă cea mai mare fericire.” (Alexandre Dumas)
 
„Fericirea este cea mai mare biruinţă, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus.” (Albert Camus)
 
„O viaţă fericită nu poate exista fără o anume cantitate de întuneric.” (Jung)
 
„Nu numai o durere îţi poate tulbura o fericire, ci şi altă fericire.” (Lucian Blaga)
 
„Fericirea nu constă în a fi iubit. Fiecare fiinţă umană are iubire pentru ea însăşi, şi totuşi, sunt mii care trăiesc o existenţă damnată. Nu, faptul de a fi iubit nu-ţi aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea.” (Hermann Hesse)
 
„Din nenorocire, fericirea înseamnă în aparenţă ceva absolut şi tocmai de aceea se găsesc atâţia neghiobi care să se întrebe: "Ce e fericirea?" (Balzac)
 
„Credem că fericirea derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiţi. Adevărul este că fericirea derivă din noi înşine.” (Franz Schubert)
 
„Dar e atât de dureros şi greu să nu crezi în fericire. Pentru cei mulţi, fericirea ajunge chiar un sens dat existenţei. Cu atât mai rău pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată şi stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea.” (Mircea Eliade)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Mel
10.01.2015, 10:33:37

- Fericirea este aceea de care nu ştii când o ai, dar ştii când n'o mai ai. - Fericirea stă în a putea merge pe două picioare (Kant) - adică fericirea nu e altceva decât absenţa nefericirii. - fericirea este pentru mulţi, mult mai greu de suportat decât nefericirea (Cezar) - fericirea este de fapt o imposibilitate logică (id.) - nu datorită virtuţii ajung oamenii fericiţi, ci viceversa: datorită fericirii ajung virtuoşi (Spinoza) - şi nu datorită viciilor ajung oamenii nefericiţi, ci viceversa, datorită nefericiii ajung vicioşi. - există două tipuri de fericiri: fericirea de c o n s u m, şi fericirea de p r o d u c ţ i e. Prima se termină odată cu consumaţia. A doua creşte la infinit pe măsura producţiei (adică creaţie, nu "muncă" de salahor ori de conţopist, adică automatism) - în sfârşit, cea mai grea, a lui Kirkegaard citată de Steinhardt: “Contrariul pacatului nu e virtutea, contrariul pacatului e libertatea.” [Jurnal, pag. 170]

+2 (2 voturi)
Mel
10.01.2015, 10:51:31

- în legătură cu fericirea de producţie, e totuna cu a spune că fericirea constă în capacitatea de automişcare: adică când eşti cu adevărat fericit, trebuie să fii atent doar la...frână, nicidecum ca la toţi nefericiţii ce nu'şi află stare în orice'ar face, să te forţezi (să faci "ce trebuie", conform "datoriei", "modelului", etc), să te forţezi zic să te scoli la ora pusă de deşteptător, să (te forţezi să) munceşti atâtea ore, să te abţii de la plăcerile cu care te'ai obişnuit, şi care devin cu atât mai atrăgătoare, etc.

+2 (2 voturi)
Mel
10.01.2015, 10:57:34

Şi'ncă un adaos la prima: - câtă nefericire, atâta nefericire (Cezar) Nu exisă lumină fără întuneric.

+2 (2 voturi)
Tagetes
10.01.2015, 15:24:44

@ Mel Fericirea de productie , fericirea prin munca ( daca la asta te-ai referit ) inseamna si demnitatea de a avea un loc de munca si de ati dovedi astfel capacitatea si valoarea .

Tagetes
10.01.2015, 15:18:25

Doctrina fericirii e doctrina care ar trebui sa cuprinda intregul univers. Scopul ei este crearea pe pamant a erei de aur in care numai adoratorii aurului isi pierd sensul vietii. ( Janos Bolyai matematician maghiar din Transilvania 1802-1860 ) Ceea ce nu putem imparti cu altii e insuportabil ; chiar fericirea ar fi grea daca am duce-o singuri. ( George Byron 1788-1824 ) Omul prin natura sa are capacitatea de a simti si de a-si reprezenta fericirea...O mana de oameni, cei bogati care exploateaza , lipsesc de aceasta capacitate milioane. ( Feliks Dzerjinski om politic sovietic 1877-1926 ) Averea si succesul sunt darul trecator al imprejurarilor, fericirea este darul vointei tale. ( Epictet, filozof grec, sclav eliberat c.50 - 138 e.n. )

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările