Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă în creier când apare senzaţia de déjà-vu

0
24 May 2020 19:08:03
Autor: Lizeta Oprea
FOTO health.com
FOTO health.com

Sentimentul de deja vu (din franţuzescul „déjà-vu“) reprezintă o puternică impresie de familiaritate a unor locuri necunoscute sau evenimente pe care le trăiesc, deşi este o experienţă nouă.

Déjà vu este o expresie franceză care se referă la experienţa de a simţi că o situaţie din prezent pare a mai fi fost trăită anterior. Conform specialiştilor, episoadele de deja vu ar putea fi strâns legate de modul în care amintirile sunt stocate în creier.

Pentru persoanele sănătoase, cercetătorii afirmă că ar fi vorba despre o „eroare” a creierului, când neuronii responsabili de recunoaştere şi familiaritate nu funcţionează.Creierul atunci încurcă prezentul cu trecutul şi apare o suprapunere între memoria de scurtă durată şi cea de lungă durată. Cu alte cuvinte experienţa pe care o trăieşti este stocată în memorie foarte rapid, înainte ca creierul să o poată procesa şi evalua. De fapt, nu îţi aminteşti o experienţă anterioară identică, ci exact pe cea pe care o trăieşti în momentul respectiv şi care a intrat în memorie înainte să-ţi dai seama. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii