Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ce meserie ţi se potriveşte cel mai bine în funcţie de personalitatea pe care o ai? Cum să faci alegerea cea mai bună

1
3 Sep 2015 11:55:23
Autor: Roxana Ruscior
Meserie pe care o alegem trebuie să corespundă cu tipul nostru de personalitate/FOTO www.thegrindstone.com
Meserie pe care o alegem trebuie să corespundă cu tipul nostru de personalitate/FOTO www.thegrindstone.com

Ca să ne placă meseria pe care o alegem, este esenţial ca ea să corespundă cu trăsăturile noastre de personalitate. Nu vom merge niciodată cu plăcere la muncă dacă facem un lucru care nu are deloc legătură cu firea noastră, avertizează psihologii.

În prezent, multe companii multinaţionale folosesc un anumit tip de test de personalitate pentru a afla ce funcţii se potrivesc mai bine angajaţilor pe care îi au sau candidaţilor pe care îi au în vedere. Este vorba de indicatorul de personalitate Myers-Briggs, care urmăreşte înclinaţia fiecăruia spre extrovertire sau introvertire şi alte aspecte importante.

Publicaţia Business Insider a realizat un top al meseriilor care se potrivesc mai bine fiecărui tip de personalitate în parte. Pentru a putea afla care sunt meseriile recomandate, trebuie mai întâi să aflaţi ce tip de personalitate aveţi.

Conform acestui test, orice om se încadrează într-o categorie din următoarele:

-extrovertit (E) sau introvertit (I),

-intuitiv (N) (creativ, inovativ) sau senzorial (S) (realist),

-judecător (J) (bine organizat, cu un plan clar) sau perceptiv (P) (spontan, flexibil, deschis la nou),

-gânditor (T) (analizează bine situaţia) sau sentimental (F) (empatic, pune preţ pe propriile valori şi se gândeşte la ceilalţi).

Tipurile de personalitate, conform indicatorului Myers-Briggs

Astfel, din fiecare categorie în parte se va alege varianta care corespunde persoanei analizate, iar la final vom avea notate toate trăsăturile sale de personalitate. Prin urmare, avem următoarele tipuri de personalitate: ESTJ, ISTJ, ESFJ, ISFJ, ESTP, ISTP, ESFP, ISFP, ENTJ, INTJ, ENFJ, INFJ, ENTP, INTP, ENFP, INFP.

Acum să le analizăm pe rând. De exemplu, personalitatea ESTJ corespunde unui om care este extrovertit (E), senzorial (S), realist (T) şi bine organizat (J). Această persoană se va descurca bine în funcţii de conducere, iar meseriile care i se potrivesc foarte bine sunt: agent de vânzări în domeniul asigurărilor, avocat, judecător, farmacist, manager de proiect.

Pentru tipul de personalitate ISTJ (oameni foarte muncitori care îşi asumă responsabilităţi şi sarcini, persoane de încredere) cele mai indicate meserii sunt: auditor, contabil, angajat guvernamental, analist financiar, inginer web.

În cazul personalităţii ESFJ (persoană conservatoare, care vrea să ajute, să aibă grijă de alţii şi să le asigure bunăstarea) meseriile recomandate sunt: agent de vânzări, asistentă medicală, asistent social, PR, agent de credit.

Pentru personalitatea ISFJ (persoană modestă, care vrea să-i ajute pe alţii dar să nu fie în funcţii autoritare) cele mai bune meserii sunt: dentist, profesor de şcoală generală, librar, proprietar de franciză, agent la serviciul pentru clienţi.

Tipul ESTP ar trebui să aleagă o meserie pragmatică

Cei care au tipul de personalitate ESTP sunt oameni pragmatici, care se descurcă foarte bine în situaţii de criză, sunt entuziaşti şi fac faţă unor roluri de mare răspundere. Printre meseriile recomandate se numără: detectiv, bancher, investitor, antrenor sportiv, animator.

Personalitatea ISTP se regăseşte la o persoană foarte determinată şi onestă, care preferă să acţioneze, nu să discute şi se descurcă foarte bine în funcţii practice. Meseriile recomandate sunt: inginer, pilot, economist, analist de date, medic la urgenţe.

Tipul de personalitate ESFP corespunde unui angajat care este plin de viaţă, pune mare preţ pe bunul simţ şi se simte foarte bine când interacţionează cu alţii şi când se poate exprima. Meseriile recomandate sunt: actor, consilier pentru protecţia copilului, designer de interior, medic primar, cercetător în domeniul mediului.

Personalitatea ISFP înseamnă o persoană sensibilă şi caldă, care vrea să-i ajute pe alţii, este un om atent şi empatic. Meseriile recomandate: creator de modă, arhitect peisagist, terapeut maseur, fizioterapeut, magazioner.

Personalitatea ENTJ desemnează o personă care este lider înnăscut, este foarte logică, analitică şi cu o gândire strategică, bine organizată, un angajat ideal pentru funcţii autoritare. Meseriile pe care ar trebui să le aleagă: avocat, analist de piaţă, consultant de afaceri, director executiv, broker.

Cei care au personalitate tip INTJ sunt creativi şi perfecţionişti

Tipul INTJ indică o persoană creativă şi perfecţionistă, care vrea să facă totul cum crede de cuviinţă. Meserii în care se vor regăsi: investitor bancar, consilier financiar personal, economist, director executiv, dezvoltator de software.

Tipul ENFJ desemnează un om foarte energic, care apreciază compania altora, este diplomat, expresiv şi logic, ideal pentru o funcţie care necesită o bună colaborare cu alţii. Meserii recomandate: publicitar, expert în relaţii publice, director de vânzări, coach, specialist HR.

Persoanele care au tipul INFJ sunt creative, cu principii ferme, apreciază comunicarea personală şi se descurcă bine în funcţii în care nu trebuie să iasă în faţă. Meserii indicate: psihoterapeut, asistent social, manager HR, consultant pentru dezvoltarea organizaţiei, director de relaţii cu clienţii.

Tipul ENTP este al unui angajat creativ, care adoră noile provocări, insistent şi nonconformist, care se descurcă bine când îşi asumă riscuri. Meserii recomandate: antreprenor, agent imobiliar, director de creaţie publicitară, director de marketing, consultant politic sau politician.

Angajaţii cu tipul de personalitate INTP sunt oameni independenţi, care pot să rezolve orice problemă, preferă funcţii care necesită gândire teoretică, dar acţiuni precise. Meseriile bune pentru ei: programator software, analist financiar, arhitect, economist, profesor de facultate.

Cei care au personalitatea ENFP sunt oameni curioşi şi creativi, care văd în orice loc o oportunitate, adoră să fie activi şi comunicativi. Meseriile ideale: jurnalist, consultant, restaurator, organizator de evenimente, director de creaţie publicitară.

Personalitatea INFP corespunde unor idealişti sensibili, motivaţi de valori profunde personale, care preferă funcţii în care pot da dovadă de adaptare şi de compasiune. Meserii recomandate: designer grafic, psiholog/psihoterapeut, scriitor/editor, fizioterapeut, consilier HR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
4.09.2015, 23:00:46

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările