Ce sunt parfumurile cu feromoni şi cum sfidează legile atracţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parfum

Feromonii sunt substanţe chimice care joacă un rol în comportamentul sexual al animalelor. Aceştia sunt secretaţi de corp şi recunoscuţi de animalele din aceeaşi specie.

Feromonii sunt substanţe chimice care au evoluat de-a lungul timpului pentru stimula membrii aceleaşi specii. Responsabilitatea lor este să genereze un anumit comportament, adesea asociat cu efectul afrodiziac în cazul oamenilor. În natură, însă, nu se rezumă doar la instinctele de reproducere, scrie womenontop.ro

Feromonii în natură

Viermii de mătase pot călători pană la 50 km în căutarea femelei “ideale”, ghidaţi fiind doar de urmele de feromoni lăsate în urma ei. Aparent, viermii ştiu precis ce vor.

De asemenea, mamiferele folosesc intensiv feromonii cu scopul de a transmite mesaje şi a genera puţină acţiune. De exemplu, şoarecii împrăştie pretutindeni feromoni cu scop de împerechere, iar femelele îi urmează. Şi ştim bine cu câţi pui se lasă o întâlnire de şoricei.

Nici albinele nu sunt mai prejos. Feromonii controlează aproape fiecare aspect al vieţii coloniei de albine: dezvoltarea şi reproducerea, căutarea hranei, orientarea şi apărarea. Regina stupului atenţionează întreaga colonie de albine când se apropie un pericol prin secreţia de feromoni.

Feromonii în natura umană

În cazul oamenilor, efectele feromonilor nu sunt la fel de clare şi nu au neapărat legătură cu mirosul conştient. Mirosul pe care îl emitem este un fel de semnătură olfactivă unică – semnalează componenţa genetică, dieta, stilul de viaţă şi mediul în care trăim.

Cum sunt produşi feromonii

Feromonii umani nu au aromă sau miros perceptibil în mod conştient. Oamenii eliberează feromoni prin lacrimi, salivă, sudoare şi prin piele. Glandele sebacee se dezvoltă predominant în perioada pubertăţii, practic momentul căutărilor şi al descoperirilor sexuale. Concentraţia de feromoni este mai mare în şase regiuni ale corpului:

  • axile
  • mameloane
  • regiunea pubiană
  • buze
  • pleoape
  • urechea externă

Substanţele eliminate de corpul uman sunt aproape imperceptibile de ceilalţi (mirosul corporal sesizabil din aceste zone este generat de degradarea bacteriană a secreţiilor glandulare) şi nu are nicio legătură cu secreţia de feromoni.

Cei din urmă transmit semnale despre dispoziţie, dorinţă sexuală şi sănătate subconştientului partenerului. Acesta este şi motivul pentru care este atât de greu de demonstrat ştiinţific efectul feromonilor în jocul atracţiei.

Asocierea parfumurilor pe bază de feromoni cu substanţe puternic afrodiziace nu este complet întâmplătoare, dar nici foarte precisă. Legile atracţiei rămân un mister chiar şi pentru cei mai iniţiaţi. În vreme ce efectul parfumurilor cu feromoni nu este demonstrat ştiinţific, în mod cert sunt lucruri care influenţează percepţia partenerilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite