Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Ce parte a creierului este mai dezvoltată în cazul stângacilor şi la ce activităţi sunt aceştia mai talentaţi

0
27 May 2020 14:30:33
Autor: Lizeta Oprea
13 august este ziua stângacilor
13 august este ziua stângacilor

Deşi statisticile arată că 8% şi 13% din oameni sunt stângaci, se crede că numărul celor care se nasc cu abilitatea de a folosi cu precădere partea stângă este mult mai mare.  Din cauza presiunii culturale, unii dintre ei reuşesc să-şi dezvolte abilităţi de a folosi şi partea dreapta.

A fi stângaci este ereditar, însă factorul genetic nu este singurul care are influenţă asupra dezvoltării mâinii stângi şi a abilităţii de a o folosi. Dacă mama sau tata au fost stângaci e posibil dar nu sigur că şi copiii vor fi stângaci. Dar gena va rămâne fără îndoială şi va fi transmisă generaţiilor viitoare. Cam cum se întâmplă şi cu naşterea de gemeni. Însă întrebarea pe care oamenii şi-au pus-o cel mai des a fost cu privire la modul în care funcţionează creierul unui stângaci în comparaţie cu a celui care are mâna dreaptă dominantă. Este cert, cele două emisfere cerebrale funcţionează diferit, scrie avantaje.ro

La un stângaci se dezvoltă mai mult emisfera dreaptă, iar la dreptaci cea stângă. Despre emisfera dreaptă se ştie că are legătură cu creativitatea. Aceasta este şi explicaţia faptului că stângacii sunt mai predispuşi activităţilor artistice. Cu exemple celebre precum Leonardo da Vinci, Mark Twain sau Mozart. Şi tot stângacii sunt maeştri ai raţionamentelor abstracte, înzestraţi fiind şi cu o memorie de invidiat. Stângacii sunt mai deştepţi sau doar diferiţi? Dacă adăugăm şi faptul că în creierul lor conexiunile sunt mai rapide, răspunsul este cât se poate de evident. Stângaci celebri care să susţină teoria? Păi… Aristotel, Einstein, Nicola Tesla, Marie Curie.

Ştiai că…

… din 1990 mâna stângă are şi o Zi Mondială? Că doar trebuie să aniverseze cumva şi acest procent de 10% din populaţia lumii. Aşa că dacă ai o cunoştinţă care este stângaci, pe 13 august va trebui să o sărbătoreşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii