Ce are stânga şi nu are dreapta: 5 mistere despre stângaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12% din populaţia lumii este stângace FOTO Shutterstock
12% din populaţia lumii este stângace FOTO Shutterstock

Conform ultimelor statistici, 12% din populaţia lumii este stângace, un număr prea mic pentru ca producătorii de gadgeturi sau de ustensile de gătit să conceapă produse şi pentru nevoile lor. Pe de altă parte, multe dintre personalităţile care au revoluţionat lumea, de la Aristotel, Leonardo da Vinci, Michelangelo şi Mozart la Charlie Chaplin, Bill Gates şi Barack Obama au fost şi sunt stângaci.

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să studieze mai îndeaproape dacă folosirea mâinii stângi aduce anumite avantaje sau nu.

Din cele mai vechi timpuri şi chiar şi până în ziua de azi oamenii nu i-au privit cu ochi buni pe stângaci. În Biblie, de exemplu, dreptacii sunt menţionaţi de aproximativ 100 de ori, de fiecare dată pozitiv, iar stângacii de 25 de ori, de fiecare dată negativ.

În vremea Inchiziţiei Spaniole, stângacii erau interogaţi şi torturaţi, ei fiind consideraţi vrăjitori. acelaşi lucru credeau despre ei şi eschimoşii. În Maroc, stângacii erau numiţi „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare şi cu nepriceperea. Totuşi, există şi câteva culturi în care stângacii erau văzuţi cu ochi mai buni. Spre exemplu, incaşii credeau că stângacii au capacităţi de vindecare şi puteri magice, iar tribul Zuni, din America de Nord, credea că a fi stângaci este semn de noroc.

Chiar şi în zilele noastre, există oameni şi comunităţi care consideră că a fi stângaci este un defect ce trebuie corectat. Nu e de mirare că în jurul lor s-au creat tot felul de mistere. Iată cinci care s-au adeverit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite