Ce trebuie să facem atunci când mergem la cumpărături pentru a evita infectarea cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

În perioada pandemiei de COVID-19 trebuie să respectăm cu stricteţe regulile generale recomandate de OMS. Specialiştii ne oferă şi câteva sfaturi cu privire la ce trebuie să facem atunci când mergem la cumpărături, pentru a evita riscul contaminării cu coronavirus.

Supermarketul este locul unde cu toţii ajungem, la un moment dat, în plină pandemie de coronavirus, pentru a ne aproviziona cu alimentele necesare supravieţuirii. 

Astfel, pentru a diminua riscurile îmbolnăvirii, specialiştii ne dau câteva sfaturi pe care le putem respecta cu uşurinţă atunci când suntem nevoiţi să mergem la cumpărături.

În primul rând, este recomandat ca o singură persoană din familie (nu uitaţi să-i menajaţi pe cei mai în vârstă) să iasă din casă pentru aprovizionare. Ideal, nu mai des de o dată pe săptămână şi nu faceţi cumpărături în cantităţi industriale. 

Iată ce trebuie să faceţi: 

1. Înainte de a pleca de acasă

Este indicat să pregătiţi de acasă o listă a lucrurilor de cumpărat pentru a evita să petreceţi un timp îndelungat în supermarket.

Evitaţi orele de vârf (dimineaţă/seară) şi mijloacele de transport în comun. Mergeţi la cel mai apropiat supermarket aşa încât să puteţi parcurge distanţa pe jos. Altfel, deplasaţi-vă cu maşina personală dacă dispuneţi de una.  

Purtaţi mască. Dacă nu reuşiţi să vă aprovizionaţi cu măşti de unică folosinţă, de altfel ştim cu toţii că există încă o criză a materialelor de protecţie, puteţi purta şi una din bumbac, pe care o veţi spăla imediat ce ajungeţi acasă. 

Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră un pachet de şerveţele de unică folosinţă şi/sau şerveţele umede, gel dezinfectant şi mănuşi de unică folosinţă. 

Cum mă protejez în timpul cumpărăturilor?

Specialiştii recomandă mai întâi de toate, să nu atingeţi cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu aţi dezinfectat suprafaţa sau dacă nu purtaţi mănuşi. Folosiţi şerveţele umede anibacteriene sau gelul dezinfectant pe care l-aţi luat la dumneavoastră şi şerveţele pentru a curăţa mânerul căruciorului.

Atenţie! Nu trebuie să vă atingeţi faţa în timp ce purtaţi ÎNCĂ mănuşile. După ce aţi făcut cumpărăturile, aruncaţi-le la gunoi înainte de a vă urca în maşină sau imediat după ce aţi ajuns acasă, apoi spălaţi-vă corespunzător pe mâini cu apă şi săpun. Dacă nu aveţi totuşi mănuşi de unică folosinţă, fiţi atenţi doar să nu vă atingeţi faţa în timpul cumpărăturilor.   

Păstraţi o distanţă de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi persoanele din apropiere. Ideal, 2 metri.

Nu vă îmbulziţi şi evitaţi mulţimile de oameni adunate pe acelaşi raion; aşteptaţi eliberarea acestuia.

Când ajungeţi la casele de marcat, păstraţi cel puţin 1 metru distanţă (estimat un cărucior) între dumneavoastră şi persoanele din faţa şi din spatele dumneavostră.

Evitaţi plata cu bancnote şi optaţi pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuşi, sunteţi nevoiţi să achitaţi cash şi primiţi rest bancnote, asiguraţi-vă că vă dezinfectaţi pe mâini imediat după ce aţi efectuat plata.

De asemenea, ţineţi cont că unele supermarketuri au pus la dispoziţie casele self-scan, unde vă puteţi scana şi plăti singuri cumpărăturile. Folosiţi-le pe acelea atunci când aveţi ocazia. 

Evitaţi apropierea telefonului mobil de faţă/ureche. Cel mai bine este să evitaţi folosirea telefonului mobil în timpul cumpărăturilor. Dacă totuşi aveţi nevoie de el, dezinfectaţi-l înainte de a-l utiliza (înainte de a pleca de acasă) şi după ce ajungeţi acasă. Puteţi folosi şerveţele umede antibacteriene.

Ce fac când mă întorc de la cumpărături?

Înainte de aşezarea produselor la locul lor în casă, dezinfectaţi suprafaţa acestora cu un şerveţel şi dezinfectant (sau alcool sanitar/spirt).

Atenţie! Pe legume şi fructe NU se pulverizează cu substanţe – doar spălaţi-le foarte bine. 

Nu există dovezi că virusul se poate transmite prin simplul consum al unor alimente „contaminate“. Totuşi, mai multe studii au arătat că virusul poate rămâne activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. 

De aceea, după fiecare utilizare a unui produs/lucru confecţionate din materialele amintite mai sus, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun. Este o metodă mai eficientă şi mai puţin obositoare decât dezinfectarea în mod compulsiv-obsesiv a tuturor cumpărăturilor, spun specialiştii în sănătate publică. 

De asemenea, folosiţi dezinfectantul (sau alcoolul sanitar / spirt) şi şerveţelele pentru a dezinfecta mânerul uşii, telefonul mobil, cheile imediat după ce aţi intrat în casă. 

Cu un şerveţel îmbibat în dezinfectant (sau alcool sanitar / spirt), curăţaţi, după caz, şi exteriorul genţii/rucsacului purtat(e) la cumpărături, exteriorul portofelului folosit sau/şi cardurile bancare. Este recomandat, de asemenea, să plecaţi la cumpărături cu cât mai puţine lucruri după dumneavoastră. 

Schimbaţi-vă şi spălaţi-vă hainele după ce aţi ajuns acasă, în cazul în care au existat persoane care au tuşit/strănutat în apropierea dumneavoastră sau dacă aţi atins suprafeţe cu îmbrăcămintea. Detergentul de haine obişnuit este suficient în dezinfectarea acestora. 

Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după ce aţi aranjat alimentele, produsele şi dezinfectat lucrurile amintite mai sus. Nu uitaţi să nu abuzaţi însă de gelurile şi soluţiile dezinfectante atunci când sunteţi acasă. Cel mai eficient şi mai puţin dăunător pentru pielea dumneavoastră este să vă spălaţi cu apă şi săpun de orice fel. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite