Ce trebuie să ştii dacă ai decis să mergi cu bicicleta la serviciu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români, sătui de ambuteiaje, de timpul petrecut în trafic şi de aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, aleg să meargă cu bicicleta până la serviciu, zi de zi. Iar oamenii de ştiinţă le dau dreptate.

Un studiu recent a arătat că persoanele care pedalează până la locul de muncă sunt mai fericite decât cele care îşi petrec dimineţile în maşină.

Este o provocare să treci de la confortul maşinii personale la teritoriul necunoscut al pedalatului, însă beneficiile pe care le poţi obţine merită efortul: faci zilnic mişcare, economiseşti bani, protejezi mediul şi ştii întotdeauna cât va dura drumul tău zilnic. Totuşi, înainte de a te aventura pe două roţi este bine să ştii câteva lucruri esenţiale legate nu numai de siguranţa ta în trafic, dar şi despre cum îţi poţi face drumul mai plăcut şi uşor:

Alege o bicicletă bună pentru oraş

Pentru un începător, alegerea unei biciclete bune pentru drumurile din oraş poate fi destul de complicată, mai ales dacă nu te pricepi să interpretezi specificaţiile producătorilor şi să compari preţurile. Pentru început, poţi alege o bicicletă uşoară de oraş, dar performantă, care să te ajute să te strecori abil prin trafic şi să fie echipată cu accesorii care să îţi ofere spaţii pentru a transporta lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, poate cel mai important aspect este cel legat de confort. Trebuie să te simţi cât mai confortabil pe bicicletă şi să o poţi regla astfel încât să ai o postură corectă atunci când pedalezi. Dacă nu ai un spaţiu pentru a o lăsa în timpul programului sau când ajungi acasă, o bicicletă pliabilă poate fi mult mai uşor de cărat şi depozitat, indiferent unde ai merge. Atunci când eşti în dubii privind tipul de bicicletă pe care vrei să îl alegi, optează pentru un magazin de biciclete de unde să ai certitudinea că vei primi toate informaţiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine.

Calculează distanţa până la locul de muncă

Dacă abia ai început să pedalezi, atunci ar fi bine să ştii de la bun început care este distanţa pe care urmează să o parcurgi şi să te asiguri că poţi face traseul fără probleme sau fără să depui prea mult efort. O idee bună este să „testezi” drumul în weekend, pentru a te obişnui puţin cu ruta, fără să ai grija traficului de la orele de vârf. De asemenea, ţine cont şi de faptul că cel mai avantajos drum cu maşina nu este neapărat şi cel mai bun cu bicicleta. Dacă ai cunoştinţe care pedalează pe aceeaşi rută, stai de vorbă cu ele şi sigur vei afla câteva ponturi utile, zone de evitat dimineaţa sau secrete despre trasee mult mai uşor de parcurs pe două roţi.

Stabileşte-ţi un obiectiv clar

Pentru început, îţi poţi propune să ajungi cu bicicleta de cel puţin două-trei ori pe săptămână la serviciu. Până te obişnuieşti cu traficul, cu pedalatul pe distanţa respectivă şi cu traseul nu are rost să îţi impui obiective greu de atins, sau să te forţezi să ieşi cu bicicleta pe vreme rea ori când nu te simţi suficient de energică încât să fii atentă la drum. Dacă totul merge bine, poţi ulterior să iei bicicleta zilnic la serviciu, fără să te simţi vinovată pentru zilele în care alegi să iei maşina sau metroul.

Ia-ţi măsuri de siguranţă în trafic

Nu ieşi în trafic fără echipament de protecţie, în special fără cască. Aceasta este un accesoriu vital pentru orice biciclist şi te poate proteja de incidente neprevăzute. Purtarea echipamentului nu este singura măsură care îţi poate creşte siguranţa în trafic. Dacă nu eşti familiară cu semnele de circulaţie, învaţă-le, întrucât te pot ajuta să te orientezi mai uşor şi să nu comiţi unele greşeli pe şosea. Semnalizează de fiecare dată când schimbi banda, astfel încât şoferii să îţi poată anticipa mişcările, şi evită orice schimbare bruscă de direcţie, chiar dacă îţi dai seama în ultima clipă că ai trecut de străduţa pe care voiai să coteşti.

Nu în ultimul rând, reţine că statutul de biciclist nu îţi oferă dreptul să nu respecţi regulile de circulaţie pentru şoferi sau pietoni. Culoarea roşie a semaforului nu este doar pentru maşini, dacă circuli pe şosea, iar la trecerea de pietoni este bine să aştepţi culoarea verde înainte să te aventurezi de pe un trotuar pe altul. Chiar dacă bicicliştii de bucură de flexibilitatea de a circula atât de trotuar, cât şi pe şosea, respectarea acestor reguli te pot ajuta să fii mereu în siguranţă şi să îi protejezi şi pe ceilalţi participanţi la trafic. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite