Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cel mai deştept om care a trăit vreodată avea un IQ mai mare ca Einstein, dar a murit singur şi sărac

9
3 Aug 2020 10:51:10
Autor: Click! pentru femei
William Sidis a fost cea mai tânără persoană admisă la Harvard
William Sidis a fost cea mai tânără persoană admisă la Harvard

Dacă luăm în considerare ca instrument de măsurare a inteligenţei doar IQ-ul, pe Pământ a trăit o persoană pentru care cuvântul geniu e neîncăpător: americanul William Sidis (1898-1944), cu un IQ estimat la 250-300.

Teoria relaitvităţii a fost inventată de Albert Einstein, considerat de mulţi cel mai deştept om din lume, cu un coeficient de intelgenţă de 160. Dar însăşi măsurarea inteligenţei este relativă: unii ţin cont de coeficientul de inteligenţă, alţii consideră inteligenţa emoţională mai importantă, iar alţii cred că realizările fiecăruia reprezintă „barometrul“ unei persoane dotate.

Teste pentru aflarea coeficientului de inteligenţă (IQ) sunt certificate şi folosite peste tot în lume. IQ-ul (Intelligence Quotient) reprezintă măsura inteligenţei umane exprimate printr-un număr, rezultat în urma susţinerii unui test standardizat. Majoritatea oamenilor (85%) se situează în jurul valorii de 100 (90– 10), adică o inteligenţă medie. O valoare peste 120 este considerată inteligenţă superioară, la 130 e supradotare, iar de la 140 în sus vorbim despre genii.

Scriitorul german Goethe (210), inventatorul Nikola Tesla (195), chimista Marie Curie (180-200), şahistul Garry Kasparov (190), filosoful francez Voltaire (190-200) se numără printre cele mai inteligente persoane din lume. Însă William Siddis, cu un IQ de 250-300, este, se pare, cea mai inteligentă persoană care a trăit vreodată, deşi puţini au auzit de el.

Admis la Harvard la 9 ani

Are o poveste de viaţă spectaculoasă, a fost admis la Harvard la 9 ani, vorbea 27 de limbi străine şi a inventat propriul limbaj. Totuşi, inteligenţa nu l-a putut salva de demonii interiori şi nu s-a adaptat lumii în care a trăit. A avut probleme cu legea, a fost arestat, a avut o cădere nervoasă, iar în ultimii ani ai vieţii a lucrat ca funcţionar public. 

Citeşte aici povestea impresionantă şi tristă a omului care ar fi putut deveni cel mai mare matematician al secolului 20.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Sorin Ionascu
3.08.2020, 10:59:41

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
3.08.2020, 11:20:21

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
3.08.2020, 13:24:33

Chiar ne subestimati inteligenta , acesti oameni de care ati pomenit mai sus au avut alte preocupari decat acelea de a face teste IQ si in acele timpuri nu prea existau teste de inteligenta etaloanele s-au inventat pe parcurs ! Concret exista mai multe feluri sau tipuri de inteligenta si pentru toate acestea nu exista sablon sau limite ! Concret un om poate fi inteligent in fizica altul in chimie sau sah de aceia potetialul nativ al copiilor trebuie indreptat in domeniul in care ei exceleaza si in asta scoala si profesorii ar trebui sa joace un rol major nu sa fie o frana sau notele sa devina o stigmatizare !Apoi conteaza motivatia de a deveni inteligent caci nimeni nu a invatat o limba straina sau o materie scolara cu 0 motivatie ! Inteligenta trebuie antrenata pentru ca daca este lasata asa nu va deveni niciodata superioara !

+8 (8 voturi)
Mihai Tarnopol
3.08.2020, 12:21:15

"desi putini au auzit de el". Vreti sa spuneti putini ziaristi Click, Cancan etc (reviste pe umerii carora se pare ca a cazut responsabilitatea educarii populatiei) au auzit de el. Sidis e un nume celebru, un personaj care ilustreaza cat se poate de bine conditia geniului intr-o societate bazata pe materialism, superficialitate, si supusa legilor junglei. Din cate stiu, cunostea 44 de limbi, nu 27. Pana acum ar fi trebuit sa stiti ca IQ-ul de 160 al lui Einstein e o gogorita. El nu a dat niciodata test IQ. Iar la 140 IQ nu esti geniu, ci extrem de inteligent (brilliant). Ziarul Adevarul, chiar nu va e rusine de decaderea in care va aflati? Cum se poate sa lasati articole de cultura generala sa ne fie livrate de ziarici de la Click? Voi nu vedeti ca sunt scrise cu picioarele?

+11 (13 voturi)
geek-a-contra
3.08.2020, 12:39:38

iq 250-300... din wiki: "After his death, Helena Sidis claimed that her brother had an IQ reported in Abraham Sperling's 1946 book Psychology for the Millions as "the very highest that had ever been obtained", but later authors found that some of his biographers, such as Amy Wallace, exaggerated how high his IQ actually was and exactly what Sperling had claimed.[15] Sperling actually wrote: Helena Sidis told me that a few years before his death, her brother Bill took an intelligence test with a psychologist. His score was the highest that had ever been obtained. In terms of IQ, the psychologist related that the figure would be between 250 and 300. Late in life William Sidis took general intelligence tests for Civil Service positions in New York and Boston. His phenomenal ratings are matter of record. It has been acknowledged that Helena and William's mother Sarah had developed a reputation of exaggerated claims about the Sidis family. Helena had also falsely claimed that the Civil Service exam William took in 1933 was an IQ test and that his ranking of 254 was instead an IQ score of 254. It is speculated that the number "254" was actually William's placement on the list after he passed the Civil Service exam, as he stated in a letter sent to his family.[35] Helena also claimed that "Billy knew all the languages in the world, while my father only knew 27. I wonder if there were any Billy didn't know."[15] This claim was not backed by any other source outside the Sidis family, and Sarah Sidis also made an improbable claim in her 1950 book The Sidis Story that William could learn a language in just one day. Boris Sidis had once dismissed tests of intelligence as "silly, pedantic, absurd, and grossly misleading"." probabilcea mai corecta evaluare, tot din wiki: "Regardless of the exaggerations, Sidis was judged by contemporaries such as MIT Physics professor Daniel Frost Comstock and American mathematician Norbert Wiener (who wrote about Sidis in his autobiography) to have had real ability." in rest, adeverul a intrat, din nou, pe tarlaua tabloidelor....

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările