Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cel mai lung studiu Harvard privind viaţa de adult dezvăluie cum putem fi mai fericiţi şi mai sănătoşi

0
22 Mar 2018 08:19:39
Autor: Lizeta Oprea
Relatiile sociale decid nivelul de fericire,
singurătatea este cel mai mare duşman al sănătăţii mintale
Relatiile sociale decid nivelul de fericire, singurătatea este cel mai mare duşman al sănătăţii mintale

Una dintre cele mai lungi cercetări Harvard privind premisele fericirii şi ale sănatăţii scoate la iveală importanţa relaţiilor sociale. Conform acestora, singurătatea este cel mai mare duşman al sănătăţii mintale.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că relaţiile sociale au o influenţă puternică asupra nivelului de fericire şi sănătate. Robert Waldinger, psihiatru şi profesor la Harvard Medical School, este de părere că „relaţiile ne ţin sănătoşi şi fericiţi“.

„Studiul este considerat una dintre cele mai lungi cercetări privind viaţa adultă, începând cu anul 1938, şi arată că cele mai bune rezultate le obţin persoanele care se dedică relaţiilor cu membrii familiei, prietenii şi membrii comunităţii din care fac parte“, a spus Waldinger, citat de cnbc.com.

Cercetătorii şi-au dorit scoaterea la iveală a modului în care „variabilele psihosociale şi procesele biologice de la începutul vieţii prezic sănătatea şi bunăstarea vârstelor 80-90, ce aspecte ale experienţei copiilor şi adulţilor prevăd calitatea relaţiilor“, se arată în studiu.

Conexiunile sociale sunt cel mai benefic tratament

„Conexiunile sociale sunt foarte bune pentru sănătatea mintală, singurătatea ucide. Oamenii care sunt mai conectaţi social la familie, la prieteni, la comunitate sunt mai fericiţi, sunt mai sănătoşi din punct de vedere fizic şi trăiesc mai mult decât cei care sunt mai puţin conectaţi“, mai spune psihiatrul.

Dimpotrivă, păstrarea lucrurilor pentru sine şi experienţa singurătăţii sunt toxice. Waldinger subliniază că oamenii se pot simţi singuri chiar şi într-o mulţime sau în căsnicia lor.

„Oamenii care sunt mai izolaţi decât doresc să fie constată că sunt mai puţin fericiţi, sănătatea lor scade mai devreme în mijlocul vieţii, funcţionarea creierului lor scade mai devreme şi trăiesc vieţi mai scurte decât oamenii care nu sunt singuri“, a explicat Waldinger.

Când vine vorba de relaţii, alegeţi calitatea şi nu cantitate


Waldinger subliniază faptul că nu este vorba de numărul de prieteni pe care îi avem, ci de calitatea relaţiilor. Psihiatrul atrage atenţia că pentru a profita de beneficiile unei relaţii, trebuie să existe certitudinea că aceasta este una constructivă. Acceptarea relaţiilor conflictuale face rău sănătăţii psihice. Căsătoriile unde sunt provocate scandaluri s-au dovedit a afecta echilibrul emoţional mai mult decât un eventual divorţ.

Relaţiile bune protejează creierul


Pe lângă faptul că are un impact pozitiv asupra sănătăţii fizice şi emoţionale, relaţiile constructive au puterea de a spori memoria. Persoanele care se află în relaţii în care simt că pot conta pe partenerul lor în momente de nevoie au de fapt o capacitate mai mare de atenţie şi memorare. La polul opus, partenerii care simt că nu pot găsi sprijin în cel pe care îl au alături cunosc o scădere a capacităţii memoriei.

Dacă vrei să fiţi mai fericiţi şi să aveţi relaţii constructive, Waldinger recomandă „înlocuirea timpului petrecut în faţa ecranului cu socializarea“.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările