Cel mai periculos oraş din lume: locuitorii ies din casă doar alături de gărzi de corp, iar un drum la restaurant îi poate costa viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste la Caracas împotriva guvernului care nu ia măsuri eficiente pentru a combate infracţiunile, în februarie 2014/FOTO Getty Images/Business Insider
Proteste la Caracas împotriva guvernului care nu ia măsuri eficiente pentru a combate infracţiunile, în februarie 2014/FOTO Getty Images/Business Insider

Ultima ediţie a topului care prezintă cele mai periculoase oraşe din lume clasează pe primul loc un oraş din America Latină.

Studiul a fost realizat de o organizaţie din Mexic, Consiliul Cetăţenilor, şi cuprinde o analiză amplă asupra actelor de violenţă şi crimelor comise în marile oraşe, care au peste 300.000 de locuitori. Studiul a fost publicat în luna ianuarie, iar pe primul loc la nivel mondial este Caracas, capitala Venezuelei, scrie Business Insider.

Oraşul s-a aflat pe locul al doilea în top în anii 2013 şi 2014, cu peste 100 de omoruri la 100.000 de locuitori. În anul 2015, rata de crime a fost de 119,87 la 100.000 de locuitori. Înmulţirea actelor de violenţă este strâns legată de problemele economice, sociale şi de instabilitatea politică.

Alejandro Velasco, profesor la Universitatea din New York, spune că infractorii nu respectă legile din cauza unui sistem juridic incorect, cu pedepse care sunt aplicate selectiv. De asemenea, un rol important îl au traficul de droguri şi instabilitatea provocată de conflictul civil din ţara vecină, Columbia.

image

(Un bărbat sărută trupul unei rude împuşcate mortal/Morga din Caracas, 2012)

Astfel, în ultimii ani traficanţii de droguri şi grupările de infractori din Columbia au devenit tot mai active în Venezuela. Din acest motiv, anul trecut autorităţile din Venezuela au şi decis închiderea frontierei cu ţara vecină şi expulzarea a mii de columbieni care locuiau ilegal în apropiere de frontieră.

Datele oficiale privind crimele şi infracţiunile cu violenţă comise în Venezuela nu sunt publicate, de aceea estimările se bazează doar pe analizarea tendinţelor din trecut, prin urmare situaţia reală ar putea fi mult mai gravă decât studiul prezentat de Consiliul Cetăţenilor, precizează analistul politic Dorothy Kronik.

Organizaţia îşi bazează studiul pe datele obţinute de la morga Bello Monte din Caracas, unde sunt aduse victime ale crimelor dintr-o regiune mult mai mare, nu doar din oraş. Peste 80% din cadavrele care ajung aici sunt ale victimelor unor crime.

Astfel, conform datelor obţinute de Consiliul Cetăţenilor, în zona metropolitană Caracas au avut loc 3.946 de crime la 3.291.831 de locuitori, în anul 2015. Cele mai multe incidente violente au avut loc în zonele mai sărace ale oraşului.

image

(Victima unui jaf armat zace pe o stradă din Caracas/noiembrie 2008)

De asemenea, în agresiuni sunt implicaţi mai ales tineri. Conform unui studiu UNICEF publicat în 2014, crimele sunt principala cauză a morţii în rândul tinerilor din Venezuela. Astfel, în rândul adolescenţilor de 10-19 ani, rata crimelor este de 39 la 100.000 de oameni.

Cel mai des, morţile violente nu sunt crime premeditate, ci incidente care implică agresiune (jafuri, bătăi), care se soldează în final cu moartea victimelor.

Zonele sărace din oraş sunt controlate de bande de infractori, iar armele sunt foarte uşor de obţinut. În plus, din cauza inflaţiei, produsele de larg consum sunt rare şi foarte scumpe, iar oamenii stau ore în şir la coadă ca să le cumpere. Astfel, ei devin ţinte sigure, având asupra lor sume mari de bani şi stând mult timp în stradă.

Noaptea, locuitorii din Caracas evită să iasă din case, iar cei mai bogaţi preferă să iasă doar alături de bodyguarzi înarmaţi. Restaurantele se închid foarte devreme şi petrecerile continuă apoi în spaţiu privat, în casele locuitorilor bogaţi, care plătesc bucătarii să vină la ei şi să le gătească, pentru a fi mai în siguranţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite