Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cel mai periculos oraş din lume: locuitorii ies din casă doar alături de gărzi de corp, iar un drum la restaurant îi poate costa viaţa

11
31 Jan 2016 13:46:40
Autor: Roxana Ruscior
Proteste la Caracas împotriva guvernului care nu ia măsuri eficiente pentru a combate infracţiunile, în februarie 2014/FOTO Getty Images/Business Insider
Proteste la Caracas împotriva guvernului care nu ia măsuri eficiente pentru a combate infracţiunile, în februarie 2014/FOTO Getty Images/Business Insider

Ultima ediţie a topului care prezintă cele mai periculoase oraşe din lume clasează pe primul loc un oraş din America Latină.

Studiul a fost realizat de o organizaţie din Mexic, Consiliul Cetăţenilor, şi cuprinde o analiză amplă asupra actelor de violenţă şi crimelor comise în marile oraşe, care au peste 300.000 de locuitori. Studiul a fost publicat în luna ianuarie, iar pe primul loc la nivel mondial este Caracas, capitala Venezuelei, scrie Business Insider.

Oraşul s-a aflat pe locul al doilea în top în anii 2013 şi 2014, cu peste 100 de omoruri la 100.000 de locuitori. În anul 2015, rata de crime a fost de 119,87 la 100.000 de locuitori. Înmulţirea actelor de violenţă este strâns legată de problemele economice, sociale şi de instabilitatea politică.

Alejandro Velasco, profesor la Universitatea din New York, spune că infractorii nu respectă legile din cauza unui sistem juridic incorect, cu pedepse care sunt aplicate selectiv. De asemenea, un rol important îl au traficul de droguri şi instabilitatea provocată de conflictul civil din ţara vecină, Columbia.

(Un bărbat sărută trupul unei rude împuşcate mortal/Morga din Caracas, 2012)

Astfel, în ultimii ani traficanţii de droguri şi grupările de infractori din Columbia au devenit tot mai active în Venezuela. Din acest motiv, anul trecut autorităţile din Venezuela au şi decis închiderea frontierei cu ţara vecină şi expulzarea a mii de columbieni care locuiau ilegal în apropiere de frontieră.

Datele oficiale privind crimele şi infracţiunile cu violenţă comise în Venezuela nu sunt publicate, de aceea estimările se bazează doar pe analizarea tendinţelor din trecut, prin urmare situaţia reală ar putea fi mult mai gravă decât studiul prezentat de Consiliul Cetăţenilor, precizează analistul politic Dorothy Kronik.

Organizaţia îşi bazează studiul pe datele obţinute de la morga Bello Monte din Caracas, unde sunt aduse victime ale crimelor dintr-o regiune mult mai mare, nu doar din oraş. Peste 80% din cadavrele care ajung aici sunt ale victimelor unor crime.

Astfel, conform datelor obţinute de Consiliul Cetăţenilor, în zona metropolitană Caracas au avut loc 3.946 de crime la 3.291.831 de locuitori, în anul 2015. Cele mai multe incidente violente au avut loc în zonele mai sărace ale oraşului.

(Victima unui jaf armat zace pe o stradă din Caracas/noiembrie 2008)

De asemenea, în agresiuni sunt implicaţi mai ales tineri. Conform unui studiu UNICEF publicat în 2014, crimele sunt principala cauză a morţii în rândul tinerilor din Venezuela. Astfel, în rândul adolescenţilor de 10-19 ani, rata crimelor este de 39 la 100.000 de oameni.

Cel mai des, morţile violente nu sunt crime premeditate, ci incidente care implică agresiune (jafuri, bătăi), care se soldează în final cu moartea victimelor.

Zonele sărace din oraş sunt controlate de bande de infractori, iar armele sunt foarte uşor de obţinut. În plus, din cauza inflaţiei, produsele de larg consum sunt rare şi foarte scumpe, iar oamenii stau ore în şir la coadă ca să le cumpere. Astfel, ei devin ţinte sigure, având asupra lor sume mari de bani şi stând mult timp în stradă.

Noaptea, locuitorii din Caracas evită să iasă din case, iar cei mai bogaţi preferă să iasă doar alături de bodyguarzi înarmaţi. Restaurantele se închid foarte devreme şi petrecerile continuă apoi în spaţiu privat, în casele locuitorilor bogaţi, care plătesc bucătarii să vină la ei şi să le gătească, pentru a fi mai în siguranţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Quiet Guy
1.02.2016, 01:02:59

Exista un clasament al celor mai violente 50 orase din lume (http://www.businessinsider.com/most-violent-cities-in-the-world-2016-1). Din aceste 50 de orase, 41 de orase se afla in America Latina, 3 orase se afla in US, 2 in Africa de Sud. Din cele 41 de orase din America Latina, 21 de orase se afla in Brazilia. Pe locul 1, Caracas, capitala utopiei socialiste cunoscuta sub numele de Venezuela, cu 120 de crime la 100.000 de locuitori. De remarcat, inca nu este prezent nici un oras european in acest clasament dar odata cu invazia musulmana acest lucru va fi rapid de domeniul trecutului.

+9 (11 voturi)
Ilim
1.02.2016, 08:38:54

Venezuelenii sa construiasca un mausoleu cu numele victimelor vis-a-vis de mausoleul lui Chavez pentru aducere aminte de ceea ce poti pati daca alegi sa te conduca un demagog, asa zis socialist cu mentalitate de interlop.

+5 (5 voturi)
IonIon Codreanu
1.02.2016, 09:11:30

”De remarcat, inca nu este prezent nici un oras european in acest clasament”. Nu se poate! Cum, negi DREPRUL DIVIN al Americii să dea lecții de civilizație bătrânei Europe?!

-1 (3 voturi)
Ilim
1.02.2016, 10:56:43

Cele 3 orase americane violente din top sunt rezultatul politicii proliferarii armelor de aparare in randul populatiei civile.Obama a dorit pe buna dreptate, o lege de limitare mai ales avand in vedere tragediile din scoli,etc..crime ale unor persoane dezaxate. Aici se loveste de conceptia americana , conservatoare a poporului inarmat, ca o conditie necesara in stavilirea aparitiei tiraniei la guvernare. Intre noi fie vorba, dle Codreanu, Dvs mai vedeati posibila la noi colectivizarea sau stabilizarea monetara din anii postbelici daca fiecare roman ar fi avut in casa o pusca sau un pistol? Ce credeti ca ar fi rezultat cand ar fi venit cineva sa te dea afara din casa, pe motiv ca ai fi chiabur si nu ai dreptul sa mai locuiesti in ea? Vedeti? E o mare dilema: Iti aperi dreptul de proprietate si avutul ca un cow-boy din western, sau iti faci cruce cand te baga in duba sau in mormant? Americanul, rabda autoritatea pana la un punct de la care "there is no going back" Pentru ei treaba asta cu armele e ca si Biblia, avand in vedere natura umana,in general predispusa mai usor la rau decat la bine.

+3 (3 voturi)
Anthony Santana
1.02.2016, 04:16:03

Pe domnii politicieni cu gulere scrobite de la Bruxelles nu-i intereseaza aceste clasamente deoarece ei cred cu tarie in continuare ca "refugiatii algerieni,tunisieni,marocani,bangladeshi,pakistanezi,sirieni si alti frati musulmani intru alahuakbar",sint o sursa de imbogatire "multiculturala"a continentului european si forta "calificata" de munca.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările