Cele mai ciudate mituri despre caini. Al treilea o să vă surprindă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi să le spui legende, mituri sau „poveşti de babă veche”, însă nu le numi adevăruri, pentru că nu sunt. Astăzi demontăm cele mai populare mituri despre câini.

Unele dintre aceste mituri despre câini circulă de sute de ani. O parte sunt doar amuzante, altele pot fi periculoase pentru sănătatea patrupezilor sau pentru siguranţa ta.

Iată care sunt cele mai populare mituri despre câini, transmise cu încăpăţânare de la generaţie la generaţie:

Câinii mănâncă iarbă pentru a vomita

Este adevărat: câinii vomită uneori dacă mănâncă foarte multă iarbă. Asta nu înseamnă însă că patrupezii consumă intenţionat iarbă pentru a vomita sau că acest obicei este semnul unei boli.

Cum a apărut însă acest mit? Cel mai probabil, stăpânii care şi-au tot văzut câinii mâncând iarbă şi apoi vomitând au tras concluzia greşită că patrupedele fac intenţionat asta, atunci când le doare stomacul.

De ce mănâncă, de fapt, câinii iarbă? Probabil pentru că pur şi simplu... le place. Însă, consumată în cantităţi mari, poate cauza o iritaţie minoră, iar atunci unii dintre ei vomită. Unii experţi cred că apetitul pentru iarbă datează încă din vremea câinilor sălbatici care consumau şi conţinutul stomacului (iarbă, frunte etc.) prăzii pe care o omorau. Indiferent de motiv, însă, obiceiul este unul inofensiv atât timp cât iarba nu este tratată chimic.

Acestea fiind spuse, dacă observi că animalul tău de companie vomită des, ar trebui să consulţi medicul veterinar. Ar putea fi un semn de infestare cu paraziţi interni sau simptomul unei afecţiuni mai grave.

Un nas uscat sau cald înseamnă că animalul este bolnav

Acesta este probabil cel mai răspândit mit despre câini pe care îl vei auzi. La un moment dat am tras cu toţii concluzia că un nas rece şi umed este egalul sănătăţii şi unul uscat şi cald înseamnă boală. La fel ca în cazul multor mituri, nimeni nu ştie exact cum a apărut. Însă există boli care afectează câinii şi care pot duce la îngroşarea pielii de pe nas sau lăbuţe. Aşa că, acest mit s-ar putea să îşi aibă originile într-o poveste adevărată. Însă multe dintre aceste afecţiuni au fost eradicate prin schemele de vaccinare. În plus, nu este o regulă ca patrupedele să aibă nasul umed şi rece tot timpul. De exemplu, atunci când se trezesc din somn, câinii au nasul uscat şi cald, dar acesta nu este un semn de boală. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, acest material îţi stă la dispoziţie şi se adresează atât proprietarilor de câini, cât şi celor de pisici.

Câinii văd în alb-negru

În trecut se credea că patrupedele văd doar în alb, negru şi nuanţe de gri. Şi mulţi oameni încă răspândesc acest mit. Cel mai probabil a apărut pe vremea în care oamenii de ştiinţă nu ştiau foarte multe despre anatomia ochilor de câine şi despre funcţiile celulelor-con. Aşadar, câinii percep culorile, însă nu în acelaşi fel în care le percepi tu. Cercetătorii cred că vederea canină este similară cu cea a oamenilor care nu văd nuanţele de roşu şi verde. Se crede că aceste animale de companie văd mai ales în nuanţe de albastru, verde-galben, galben şi o varietate de tonuri de gri.

Dacă un câine dă din coadă înseamnă că e fericit

Este un mit periculos, pentru că poate duce la accidente nedorite. Da, câinii dau din coadă când sunt fericiţi, însă fac acest gest şi din alte motive. Poate fi un semn de frică, anxietate sau orice alt sentiment prezent înainte ca un câine să atace. Aşadar, comportamentul şi limbajul corporal al unui câine trebuie studiat per total înainte să tragi o concluzie despre starea de spirit a animalului. Este un lucru la care trebuie să fie atenţi mai ales părinţii de copii mici, pentru a evita un atac nedorit.

Mai ştii şi alte mituri despre câini? Care sunt acestea?

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite