Cele mai eficiente metode pentru a ieşi învingător dintr-o discuţie în contradictoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai eficiente metode de a ieşi învingător
într-o discuţie în contradictoriu FOTO Shutterstock
Cele mai eficiente metode de a ieşi învingător într-o discuţie în contradictoriu FOTO Shutterstock

De la o discuţie calmă la un conflict nu este decât un pas. Atitudinea şi modul în care interlocutorii se raportează unul la celălalt pot face diferenţa când vine vorba de căştigarea încrederii cu privire la anumite idei sau informaţii.

O discuţie calmă poate degenera uşor într-o confruntare urâtă când două persoane nu împărtăşesc aceleaşi opinii. În cazul în care implică membrii aceleeaşi familii, aceste episoade pot avea consecinţe de-a dreptul dezastruoase, scrie independent.co.uk.

Pentru a ieşi învingător dintr-o discuţie în contradictoriu, specialiştii recomandă câteva tactici extrem de eficiente:

Nu încerca să câştigi

Atacarea părerii unei persoane îi stârneşte sentimente de luptă. Dacă doriţi să fiţi convingători, practicaţi „acordul extrem“ – acceptaţi părerile partenerului de conversaţie şi încercaţi să îl avertizaţi cu privire la logica acestora, iar apoi trageţi concluziile.

Fiţi politicoşi

Contrar părerii multora, contrazicerile nu sunt deloc raţionale. Respectaţi părerea celeilalte persoane, indiferent cât de ridicolă pare. „Când oamenii primesc validarea propriilor păreri, într-un mod sau altul, aceştia tind să fie mai receptivi la informaţiile contradictorii“, a declarat Peter Ditto, profesor de psihologie la Universitatea din California. Stabilind această conexiune emoţională, puteţi începe discuţia într-un mod logic.

Adresaţi întrebări deschise

Dacă aveţi o dispută cu partenerul de viaţă, John Gottman, terapeut de cuplu, recomandă să adresaţi câteva întrebări care să îi permită să se exprime. 

Exemple:

     Cum ai schimba acest lucru dacă ai avea la dispoziţie banii necesari?
     Cum vrei să evolueze viaţa ta în următorii trei ani?
     Îţi place slujba ta?

Aceasta poate ajuta şi în controversele iscate la locul de muncă - întrebările deschise contribuie la transformarea interacţiunilor concurenţiale în unele de cooperare.

Fiţi încrezători

Oamenii nu dau crezare celei mai inteligente persoane care vorbeşte. Un studiu din 2013 a constatat că tindem să dăm dreptate oamenilor care se comportă ca şi când au dreptate. Bryan Bonner, profesor la Universitatea din Utah, spune că oamenii caută în mod inconştient criterii de acordare a încrederii cum ar fi extracţia, sexul, rasa sau siguranţa de sine, în loc să acorde atenţie informaţiei pe care o primesc.

Amintiţi că şi alţi oameni vă susţin părerea

În cartea sa „Influenţa: Psihologia persuasiunii“, Robert Cialdini vorbeşte despre „confirmarea socială“, amintind că este una dintre cele mai bune tactici pentru a câştiga încrederea oamenilor. Psihologul a explicat rezultatele unor studii care confirmă că oamenii tind să se conformeze opiniilor altora, chiar dacă sunt ciudate, atunci când acestea sunt validate de ceilalţi.

Argumentaţi cu ajutorul sondajelor

Potrivit unui studiu efectuat în anul 2014 de cercetătorii de la Universitatea Cornell, Aner Tal şi Brian Wansink, oamenii au încredere în sondaje şi studii. A aduce în discuţie astfel de elemente, vă face demn de încredere. O poveste despre felul în care colegul de colegiu mânca unt şi nu se îngrăşa este o anecdotă. Dar dacă doriţi să fiţi luaţi în serios, trebuie să utilizaţi date cu eşantioane reprezentative.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite