Cele mai fascinante curiozităţi despre corpul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiai că organismul nostru produce 25 de milioane de celule noi în fiecare secundă, iar acestea se regenerează fără nici măcar un ajutor? Ştiai că în fiecare zi ne trec prin cap peste 60.000 de gânduri, ceea ce înseamnă peste 40 de gânduri pe minut?

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care fac din organismul nostru cea mai complexă „maşinărie“ din câte există. Corpul uman este plin de mistere şi nu încetează să ne uimească. Iată câteva curiozităţi mai puţin cunoscute.

Corneea este singura parte a corpului care se oxigenează direct din aer, şi nu din sânge. De asemenea, ochiul uman poate distinge zece milioane de culori diferite şi poate obţine mai multe informaţii decât cel mai performant telescop.

Creierul, cel mai complex organ al nostru, are o capacitate echivalentă cu memoria unui hard de patru milioane de megabaiţi. Acesta generează într-o singură zi mai multe impulsuri electrice decât toate telefoanele mobile la un loc.

La embrionii umani, amprentele apar abia după luna a treia de sarcină. Un alt lucru uimitor este acela că pielea noastră se regenerează de peste 1.000 de ori pe parcursul vieţii. Suprafaţa pielii este evaluată la aproximativ 1.5-2 metri pătraţi şi reprezintă până la 20% din greutatea totală a corpului.

Ne naştem cu aproximativ 300 de oase, iar până când ajungem adulţi, numărul acestora scade la 206, pentru că unele se sudează. Colagenul din oase se regenerează singur, ceea ce face ca, la fiecare şapte ani, să avem o nouă structură scheletică. Femurul este cel mai lung os din corp (40-50 cm la adulţi), iar scăriţa (n.r. – unul dintre oasele urechii medii) este cel mai scurt, măsurând doar 0,28 cm.

Glandele salivare produc zilnic până la 2 litri de salivă. În timpul vieţii, producem suficientă salivă cât să umplem două piscine. În lipsa salivării, gura noastră s-ar usca şi s-ar umple de bacterii. În consecinţă, nu am mai putea să digerăm hrana, pentru că procesul digestiei începe în gură.

Sângele este format din apă în proporţie de 78%. Lungimea totală a vaselor de sânge din corpul uman este de aproximativ 100.000 de kilometri. Dacă ar fi puse cap la cap, atunci acestea ar putea înconjura cu uşurinţă de două ori Pământul.

După măduva osoasă, părul este al doilea ţesut cu cea mai rapidă rată a creşterii. Astfel, imediat ce un fir de păr este smuls, un altul începe să crească. Dacă nu ne-am tunde niciodată, lungimea părului ar depăşi 700 de kilometri. Numărul aproximativ de fire de păr de pe scalpul nostru variază între 120.000 şi 150.000.

Corpul nostru produce într-o zi o cantitate de căldură echivalentă cu 25 de becuri de 100 de waţi. Aproximativ 70% din căldura corpului se pierde prin cutia craniană.

50.000 de celule din corpul tău au murit şi au fost înlocuite cu altele noi în timp ce tu citeai aceste informaţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite