Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poţi face la masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovada educaţiei primite se „citeşte“ şi în felul în care o persoană se comportă atunci când mănâncă. Evident, să vorbim cu gura plină este prima şi cea mai gravă greşeală pe care o putem face, în opinia specialiştilor în etichetă şi bune maniere, dar abaterile care pot lăsa o impresie proastă sunt mult mai multe.

Patricia Napier-Fitzpatrick, preşedintele Şcolii de Etichetă din New York, şi Patricia Rossi, autoare a volumului „Eticheta de zi cu zi: Cum să te descurci în 101 situaţii sociale obişnuite şi mai puţin obişnuite" în care menţionează şi greşelile flagrante pe care le putem face atunci când luăm masa, au explicat pentru Huffington Post care sunt cele mai grave greşeli pe care le putem face la masă.

O cină luată la restaurant sau în familie poate fi terenul pentru multe „păcate“ de neiertat pentru o persoană educată, care cunoaşte măcar regulile elementare de bună purtare în societate. Cel mai urât lucru posibil pe care îl putem face la masă este să vorbim cu gura plină. La egalitate ar fi să ne suflăm nasul, gest cu atât mai grav dacă o facem cu şervetul. În ordine descrescătoare urmează să punem tacâmurile folosite pe faţa de masă şi nu rezemate de farfurie sau în farfurie sau să aruncăm şervetul murdar pe masă după ce am terminat de mâncat, chiar dacă restul mesenilor nu au încheiat masa. 

Nu în ultimul rând, masa luată în compania mai multor persoane atrage obligaţia de a nu ne concentra exclusiv asupra mâncării, ci şi asupra socializării cu oamenii de la masă. Patricia Rossi avertizează că nu ar trebui să începem să mâncăm înainte ca toată lumea să fi fost servită, dar nici să înghiţim mâncarea pe nerăsuflate sau, din contră, să mâncăm mult prea încet. Recomandat este să ne acordăm ritmul cu restul persoanelor de la masă, în aşa fel încât toată lumea să aibă parte de o experienţă plăcută.

La rândul lui, Napier-Fitzpatrick subliniază că telefoanele mobile nu ar avea ce să caute la masă. Totuşi, dacă aşteptăm un telefon important, putem păstra telefonul mobil într-un buzunar, dar pe modul vibraţii. 

Sub nicio formă nu trebuie să vorbiţi la telefon în timpul mesei, ci să vă ridicaţi şi să plecaţi de la masă în timpul conversaţiei, regulă valabilă mai ales pentru mesele de afaceri, atrage acesta atenţia. 

În cazul meselor luate în familie sau cu prietenii, Napier-Fitzpatrick consideră că rămâne la latitudinea grupului dacă acceptă ca mesenii să-şi verifice telefoanele. Însă nici în acest caz nu răspundem la telefon în timp ce ne aflăm la masă.

Observaţiile nu se fac de faţă cu toată lumea 

Experţii în etichetă au explicat şi modul în care îi putem atrage atenţia unei persoane care mestecă zgomotos şi cu gura deschisă. În opinia lui Napier-Fitzpatrick este nepoliticos să pui o persoană într-o situaţie jenantă în faţa altor persoane. De aceea, mai ales când avem de-a face cu colegi de serviciu sau cu persoane de care nu suntem atât de apropiate, ar fi bine să le atragem atenţia între patru ochi.Rossi, pe de altă parte, sugerează că unui prieten putem să-i atragem atenţia şi de faţă cu ceilalţi meseni, dacă acest lucru nu suferă amânare, dar numai sub forma unei glume. 

În ceea ce priveşte regulile de bună purtare de care multe persoane nu prea mai ţin cont în ziua de azi, Napier-Fitzpatrick spune că, deşi nu este politicos, este permis să ne sprijinim coatele pe masă dacă suntem împreună cu prietenii, acasă sau la restaurant,  dar numai atunci când nu mai există farfurii cu mâncare pe masă. O altă regulă învechită, de care putem să nu ţinem cont, este ca bărbatul să se ridice de la masă ori de câte ori o femeie pleacă sau revine la masă.

De asemenea, specialiştii în bune maniere consideră că atunci când avem gura plină cu mâncare iar cineva ne adresează o întrebare, cel mai bine ar fi să ridicăm un deget pentru a le da de înţeles că vom răspunde imediat după ce terminăm. 
În ceea ce priveşte bunele maniere atunci când mâncăm la serviciu, de multe ori folosind biroul drept masă, Napier-Fitzpatrick subliniază că trebuie să optăm numai pentru alimente care nu au un miros puternic, mai ales în cazul în care lucrăm într-un spaţiu deschis, să nu venim cu feluri de mâncare greu de mâncat, care pot face mizerie, şi să facem curat pe birou după ce am terminat de mâncat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite