Cele mai nocive şi cele mai benefice alimente pentru creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai nocive alimente pentru creier
Cele mai nocive alimente pentru creier

Alimentele pe care le consumăm reprezintă combustibil pentru creier. În funcţie de alegerile pe care le facem, în timp vom vedea efectele acestora asupra funcţiilor cognitive. După numeroase studii, oamenii de ştiinţă au întocmit o listă a alimentelor care reduc predispoziţia către boli precum Alzheimer, demenţă sau Parkinson.

Credinţa conform căreia „esti ceea ce mănânci“ nu a fost niciodată mai adevărată ca în cazul creierului uman. Asta deoarece creierul are nevoie de „combustibil“ de înaltă calitate pentru a susţine corpului fizic, starea de spirit şi intelectul. Înainte de a te bucura de gustul celor mai bune alimente, nu uita să verifici dacă acestea sunt benefice organismului, scrie yourwellness.com, care a întocmit şi o listă a alimentelor care susţin sănătatea creierului şi a celor care fac opusul, pe baza studiilor ştiinţifice.

Alimente de evitat pentru protejarea creierului

Grăsimi nesănătoase

Creierul este format din 60% grăsime şi are nevoie de grăsimi de înaltă calitate pentru a crea noi celule sănătoase. Dacă mâncaţi grăsimi nocive, cum ar fi grăsimile trans - margarină sau alte alimente care le conţin - veţi experimenta o uşoară inflamaţie a creierului, principalul factor al apariţiei unor boli precum Alzheimer, demenţă şi Parkinson.

Carne procesată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra faptului că produsele din carne procesată sunt cancerigene. Micul dejun format din mezeluri sau bacon prăjit nu reprezintă nimic altceva decât un start greşit al zilei. Pe lângă inflamarea creierului, nitraţii şi nitriţii cresc predispoziţia la cancer.  

Glutamatul monosodic (MSG)

MSG este o bine-cunoscută toxină a sistemului nervos, cunoscută ca neurotoxină, foarte dăunatoare sistemului nervos. Este rar găsită pe listele de ingrediente ale produselor, deşi este folosită în majoritatea produselor fast-food, în mirodenii şi condimente.

Produsele alimentare care conţin Polisorbat 80

Polisorbat 80 se găseşte în diferite alimente, printre care îngheţata sau brânza de vaci. Acesta este format din nanoparticule care, conform studiilor pe animale, împiedică regenerarea celulelor creierului.

Alimentele care conţin benzoat de sodiu

Conservantul cunoscut sub numele de benzoat de sodiu este considerat a fi una din cauzele hiperactivităţii la copii, stimulând excesiv sistemul nervos. Benzoatul de sodiu este folosit în multe sosuri şi alimente procesate.

Alimente benefice creierului

Cafea sau ceai verde

Nu te simţi vinovat pentru obiceiul de a bea cafea sau ceai verde. Se pare că ambele băuturi conţin numeroşi antioxidanţi care distrug radicalii liberi înainte ca aceştia să atace creierul. Bineînţeles, băuturile sunt benefice dacă NU adăugaţi siropuri aromatizate cu benzoat de sodiu, sirop de porumb cu conţinut mare de fructoză sau alte ingrediente ce nu sunt benefice sănătăţii.

Un măr pe zi

Am putea spună că un măr pe zi…ţine neurologul departe. Şi asta deoarece merele sunt alimente extrem de benefice pentru creier. Cercetătorii au constatat că persoanele diagnosticate cu Alzheimer care au băut o jumatate de cană de suc de mere, de două ori pe zi, au avut o îmbunătăţire semnificativă a stării de anxietate.

Ghimbir şi turmeric

Adăugarea acestor condimente la cel puţin două mese pe zi poate face diferenţa în ceea ce priveşte sănătatea creierului. Pe lângă aroma pe care o oferă, ghimbirul şi tuemericul sunt două condimente cu un puternic efect anti-inflamator.

Cireşe, fructe de pădure şi struguri

Cireşele, strugurii, zmeura, murele şi afinele sunt de mare ajutor atunci când vine vorba de sănătatea creierului. Toate aceste alimente conţin fitonutrienţi puternici care sunt extrem de benefici sănătăţii creierului.

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite