Cele mai simple modalităţi prin care puteţi obţine rapid respectul celor din jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o diferenţă între a fi plăcut şi a fi respectat. În mod ideal, ar fi bine să beneficiaţi de ambele variante. Potrivit unui expert în comportamente şi autor de carte, există câteva modalităţi prin care puteţi câştiga în scurt timp respectul oamenilor.

Potrivit scriitoarei Lynn Taylor (60 de ani), un expert în comportamente la locul de muncă şi autoarea cărţii „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job“, a fi respectat înseamnă într-o oarecare măsură să fiţi „ferm în propriile convingeri“, dar asta înseamnă deopotrivă că „nu trebuie întotdeauna să-i mulţumeşti pe toţi“ cu propriile decizii, scrie Business Insider. 

De asemenea, şi alţi specialişti şi autori de carte au dezvăluit modalităţile prin care putem câştiga rapid respectul colegilor de muncă sau a celor din jurul nostru. 

Iată care sunt acestea:

Respectaţi-i pe cei din jurul vostru

Ei bine, în legătură cu acest lucru, toată lumea e de acord că această simplă modalitate funcţionează şi nu a rămas la nivel de zicală. Specialiştii subliniază, de asemenea, importanţa tratării tuturor cu respect egal, indiferent dacă aceştia vă sunt superiori sau inferiori în ierarhia corporativă. 

Îndepliniţi-vă întotdeauna promisiunile

De îndată ce devenim cunoscuţi ca o persoană care nu-şi poate păstra cuvântul şi în care cei din jurul nostru nu se pot baza sau avea încredere, vom pierde iremediabil respectul celorlalţi. Specialiştii recomandă să încercăm pe cât se poate să ne respectăm sarcinile, promisiunile şi responsabilităţile date pentru a demonstra că suntem persoane de încredere şi astfel să avem parte de respectul colegilor şi prietenilor.

Fapte, nu vorbe

Cea mai uşoară modalitate de a pierde respectul celor din jurul nostru şi mai ales a colegilor de muncă este lauda de sine. Specialiştii recomandă să nu vă împiedicaţi de propriul ego, ci să fiţi încrezători că dacă faceţi o treabă bună, colegii vor observa cu siguranţă. 

Oferiţi ajutorul celor care ar putea avea nevoie de el

Să presupunem că ştii un coleg care se confruntă cu dificultăţi în finalizarea unui anumit proiect. Specialiştii recomandă să nu ignoraţi situaţia dificilă prin care trece acesta şi să vă oferiţi ajutorul, în cazul în care aveţi competenţele necesare. Altfel, îndrumaţi-l către cineva care i-ar putea veni realmente în ajutor. Veţi fi apreciat pentru iniţiativă, iar ajutorul vi se va întoarce cu siguranţă. Trebuie, însă, să stabiliţi nişte limite rezonabile atunci când e vorba de a-i ajuta pe ceilalţi. Nu-i lăsaţi să profite de bunătatea dumneavoastră, totuşi. 

Cereţi ajutorul atunci când aveţi nevoie

De asemenea, nu evitaţi să cereţi ajutorul atunci când vă găsiţi într-o situaţie dificilă. Specialiştii sunt de părere că cei din jurul dumneavoastră vor fi înclinaţi să aibă mai multă încredere în dumneavoastră atunci când vă arătaţi ocazional vulnerabili. 

Fiţi cinstiţi şi direcţi

„Fiind cinstit şi direct este o componentă cu adevărat importantă a respectului. Avem tendinţa de a nu-i respecta oamenii care exprimă opinii vagi în legătură cu anumite subiecte şi care nu spun întocmai ceea ce cred. Chiar dacă partenerul de conversaţie nu este de acord cu poziţia dvs., cheia este să fiţi direcţi, să spuneţi exact ceea ce gândiţi într-un mod constructiv. 

Străduiţi-vă să fiţi mai buni

Încercaţi să vă depăşiţi limitele şi să nu vă complaceţi în anumite situaţii. Încercaţi întotdeauna să vă autodepăşiţi, să încercaţi să vă faceţi treaba cât mai bine, şi nu „de mântuială“. Colegii vă vor respecta mai mult atunci când văd că vă străduiţi şi sunteţi deschişi la a învăţa lucruri noi. 

Recunoaşteţi-vă greşelile

Indiferent de poziţia pe care o aveţi la compania dvs., este esenţial să vă asumaţi dreptul de proprietate asupra muncii, dar şi a greşelilor dvs. Nu inventaţi scuze pentru propriile erori. 

Nu vă luaţi prea în serios

Specialiştii sunt de părere că cei care sunt capabili de autoironie, cei care râd de propriile gafe şi „nu se iau atât de în serios“ sunt mult mai respectaţi de către colegi şi prieteni. 

Arătaţi bunătate şi învăţaţi să-i ascultaţi pe cei din jur

Nimeni nu respectă persoanele abuzive sau pe cele care „îşi bat joc“ în mod intenţionat de colegi sau prieteni, dimpotrivă. A arăta bunătate poate fi la fel de simplu ca a spune „bună dimineaţa“ colegilor la locul de muncă sau a arăta interes faţă de evenimentele majore din viaţa lor. Este important, de asemenea, să învăţaţi să-i ascultaţi pe ceilalţi în conversaţii şi să nu încercaţi să fiţi întotdeauna în centrul atenţiei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite