Centrale termice la purtător. Haine şi accesorii „inteligente“ pentru frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jachetele şi mănuşile obişnuite sunt tot mai des înlocuite de cele confecţionate din materiale high-tech sau cu sisteme electrice de încălzire FOTO Shutterstock
Jachetele şi mănuşile obişnuite sunt tot mai des înlocuite de cele confecţionate din materiale high-tech sau cu sisteme electrice de încălzire FOTO Shutterstock

Îmbrăcămintea cu sisteme de încălzire este noua modă pentru iarnă. Ea este utilă persoanelor sensibile la frig în zilele geroase care se anunţă începând de joi.

Hainele care încălzesc corpul fac concurenţă celor obişnuite de iarnă. Că sunt prevăzute cu sisteme electrice de încălzire sau fabricate din materiale care păstrează căldura, tehnologiile moderne de fabricare a hainelor pot transforma un cod galben de ger într-unul galben de căldură. Jachetele, vestele, ghetele şi mănuşile care integrează asemenea sisteme de ultimă generaţie există şi pe piaţa românească. Ele sunt mai scumpe decât hainele uzuale de iarnă, dar oferă un confort ridicat.

Ghete care se încarcă la priză

Îmbrăcămintea şi încălţămintea cu sisteme electrice de încălzire nu se deosebeşte prin aspect de cea obişnuită. În structura ei există însă o reţea complexă de fire, tranzistori şi conductori care generează şi propagă căldura ori de câte ori se doreşte, prin apăsarea unui buton. Temperatura poate fi şi ea reglată după bunul plac în cazul celor mai multe haine şi ghete cu încălzire. În ceea ce priveşte autonomia lor, aceasta variază de la patru la opt ore. Bateriile sunt, de regulă, reîncărcabile, aşa încât haina poate fi alimentată la priză pentru viitoarele purtări.

Toţi producătorii dau asigurări că nu suntem expuşi pericolului de a fi electrocutaţi când purtăm asemenea haine high-tech, nici chiar dacă am intra în contact cu apa.

Materiale high-tech folosite de astronauţi

Hainele de iarnă de ultimă generaţie sunt confecţionate din materiale care menţin căldura generată de corp, disipând în acelaşi timp umiditatea, ceea ce are ca efect o senzaţie sporită de confort. Două materiale high-tech sunt Omni-Heat Termoreflectant şi Omni-Heat Termoizolant, care sunt folosite pentru fabricarea gecilor, ghetelor şi căciulilor. Cele două materiale oferă, în medie, cu 20% mai multă căldură decât o haină obişnuită, susţin producătorii.

Un material cu adevărat revoluţionar este cel creat de specialiştii NASA în 1964 pentru programul spaţial american. Este vorba despre o folie subţire de plastic acoperită cu strat de aluminiu care păstrează până la 97% din căldura corpului. Materialul a fost folosit la confecţionarea unei pături termice numite „Mylar“. 

Gel încălzitor pentru mâini

Dacă practicaţi activităţi în aer liber în zilele geroase de iarnă, cu siguranţă aveţi nevoie de un încălzitor pentru mâini. Ieftine şi uşor de folosit sunt pernuţele din plastic moale care au în interior un gel şi o monedă din metal. Prin apăsarea monedei, gelul se întăreşte instantaneu şi se încălzeşte până la o temperatură de 55 de grade Celsius, oferind căldură câteva ore. Pernuţele se ţin în buzunar sau în mănuşă şi pot fi refolosite dacă sunt lăsate în apă fierbinte 5-10 minute.

Există şi încălzitoare de mâini cu benzină, cum este cel de la Zippo, care degajă constant căldură până la 24 de ore cu o singură reîncărcare. Benzina arde fără flacără şi nu există risc de arsuri.

Obiecte utile în situaţii de urgenţă

Pătura termică inventată de specialiştii NASA este folosită în aproape toate colţurile lumii pentru intervenţiile de urgenţă, în cazurile de hipotermie şi degerături. Pătura este foarte uşoară şi nu necesită un spaţiu mare de depozitare, fiind deci perfectă pentru trusele de prim ajutor. În situaţii de urgenţă pot fi utilizate şi încălzitoarele pentru corp care degajă căldură 12 ore. Punga în care se află ingredientele (fier, carbon şi apă) trebuie agitată pentru a se produce o reacţie chimică în urma căreia este generată căldură. Încălzitoarele au dimensiunea unui plic şi se pot lipi pe piept sau pe spate.

ideale pentru prevenirea hipotermiei

Hainele încălzitoare sunt recomandate de medici persoanelor cu tulburări de circulaţie periferică, pentru că ele au nevoie de o încălzire suplimentară a extremităţilor. Ele sunt utile, de asemenea, pentru prevenirea hipotermiei şi degerăturilor în caz de frig extrem. Dacă hainele din materiale high-tech şi încălzitoarele pentru mâini sau corp pot fi folosite fără teama unor efecte adverse, nu acelaşi lucru se poate spune despre încălzitoarele electrice.

„Câmpurile electromagnetice generate de aceste dispozitive pot să deregleze pacemakerele (n. r. – stimulatoare cardiace)“, atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru. În privinţa riscului de supraîncălzire, specialistul spune că „aceste haine sunt fabricate în aşa fel încât să nu degaje foarte multă căldură şi să pericliteze cumva sănătatea. Atenţie însă şi la calitatea produselor!“ 

infografie gadgeturi
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite