Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii belgieni vor să înlocuiască untul din lapte de vacă şi să producă unt din insecte

10
29 Feb 2020 13:33:29
Autor: Lizeta Oprea
Unt
Unt

Cercetătorii de la Universitatea „Ghent” din Belgia testează grăsimea din larve de insecte ca înlocuitor al untului în gofre, biscuiţi şi prăjituri şi spun că aceasta este mai prietenoasă cu mediul decât produsele lactate.

Protejaţi de şorţuri albe, cercetătorii înmoaie larve de muscă „soldatul negru” (Hermetia Illucens, o specie destul de comună) în apă, le pun într-un blender pentru a crea un bulgăre moale de culoare gri, apoi folosesc o centrifugă de bucătărie pentru a separa „untul”, potrivit Mediafax.

„Sunt câteva aspecte pozitive asociate ingredientelor din insecte. Sunt sustenabile, pentru că (insectele, n.r.) folosesc mai puţin resurse decât (animalele, n.r.), sunt mai eficiente în convertirea hranei şi au nevoie de mai puţină apă pentru a produce unt”, spune Daylan Tzompa Sosa, coordonatoare a cercetării.

Potrivit cercetătorilor, consumatorii nu au detectat nicio diferenţă de gust atunci când un sfert din cantitatea de unt din prăjituri a fost înlocuit cu grăsime de insectă.

Totuşi, aceştia au raportat un gust ciudat când proporţia de unt şi grăsime de insectă a fost de 50:50 şi au spus că nu ar cumpăra prăjiturile.

Insectele sunt o sursă importantă de proteine, vitamine, fibre şi minerale. Cercetători din toată Europa caută noi modalităţi de a le folosi pentru a obţine produse alimentare mai prietenoase cu mediul şi mai ieftine decât cele tradiţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Iobag Nerfos
29.02.2020, 14:13:51

Sa man'ce ei muste. cu tot cu ouale lor

+4 (4 voturi)
geek-a-contra
29.02.2020, 15:08:10

exact la fel spun hinduistii despr eci care maninca vaci, arabii despre cei care maninca porc, europenii despre asiaticii care maninca ciine,etc.broaste si melci ai minca? sint creme de la creme in bucataria frnaceza si italiana. francezii si belgienii savureaza carnea de cal in timp ce englezilor li se face rau numai sa auda de asa ceva. vsticii si americanii aproape ca nu maninca maruntaie dat in Ro caltabosii / chisca / toba sint la mare cautare, tot asa cum in Ro rinichii nu sint o delicatesa ca in anglia, este o chestie de obiceiuri si traditii. probabil, deocamdata cel putin, pe piata europeana nu va apare untul de musca dar foarte probabil ca va avea succes in tarile in care insectele se maninca in mod curent. dar sa vedem ce se va intimpla cind populatia va creste si resursele de hrana traditional nu vor tine pasul...

-1 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
29.02.2020, 16:03:49

....mai urmeaza sa mancam si unt din lapte de extraterestru....

+2 (2 voturi)
Iulian Lupsa
29.02.2020, 17:58:14

A innebunit Belgia cu toti asiaticii aia ca nu mai vezi Belgian alb!!!

+2 (2 voturi)
Carmen Florea
29.02.2020, 15:25:36

Ce porcarie traim intr-o lume de tampiți cu tot cu Vestul ala plin de oligofteni .

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)