Chelia va fi doar o amintire în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă au reuşit să crească păr din celule clonate în laborator. FOTO Shutterstock
Oamenii de ştiinţă au reuşit să crească păr din celule clonate în laborator. FOTO Shutterstock

Eforturile reunite ale oamenilor de ştiinţă americani şi britanici se pare că au dus la identificarea unei modalităţi eficiente de a reda podoaba capilară celor care se confruntă cu calviţia

Chelia ar putea să nu mai fie decât o amintire neplăcută în viitorul apropiat. Cercetătorii de la Universitatea Durham, din Marea Britanie, alături de o echipă de cercetători americani de la Universitatea Columbia au reuşit să cloneze celulele care conţin informaţiile creşterii firului de păr, relatează Daily Mail. Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă încearcă să crească păr din celule clonate, dar de data aceasta se pare că au obţinut şi rezultatele mult aşteptate. 

La acest moment, bărbaţii şi femeile care se confruntă cu alopecia (n.r.- căderea părului) au la dispoziţie diverse tratamente medicamentoase sau transplantul de păr, intervenţie destul de costisitoare şi cu rezultate nu tocmai spectaculoase, devreme ce se bazează pe redistribuirea firelor de păr deja existente în zonele afectate. Noua tehnică se presupune că duce la înmulţirea firelor de păr.

Metoda constă în prelevarea de mici bucăţele de piele şi păr din zonele în care acestea încă mai există, apoi sunt extrase celulele numite papile dermale şi se clonează în număr cât mai mare. Formaţiunile celulare formate în laborator sunt injectate în scalpul pacientului şi din acestea vor creşte, în timp, noi fire de păr. 

Experimentele pe oameni vor fi demarate cât de curând, după ce tehnica a fost testată cu succes pe şoareci. Rezultatele cercetării, date publicate recent în Jurnalul Academiei Naţionale de Ştiinţă din Marea Britanie, au arătat că bucăţile de piele umană implantate cu formaţiuni celulare clonate şi grefate pe spatele şoarecilor au dat naştere unor noi fire de păr. Doctorul Greg Williams a declarat pentru Daily Mail că noua tehnică ar putea înlocui cu succes transplantul de păr, mai ales că acesta din urmă funcţiona mai degrabă în cazul bărbaţilor, nu şi în cel al femeilor care se confruntă cu pierderea părului. 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite