Cine poate profita de această descoperire? A fost pus la punct „Testul morţii“, care îţi poate spune dacă vei mai fi în viaţă peste cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul unei mostre de sânge, „Testul morţii”, aşa cum a fost botezat de presa internaţională, îi poate identifica pe cei care se află în pericol de a fi răpuşi de boli precum cancerul sau afecţiuni grave de inimă. Aparent, acest controversat test are capacitatea să determine dacă o persoană aparent sănătoasă este predispusă la o moarte timpurie.

Creatorii testului speră că acesta va ajuta oamenii să descopere la timp bolile grave pentru a le trata şi pentru a-şi salva viaţa.
Aceştia au efectuat analize de sânge de la 17.000 de voluntari, iar timp de câţiva ani i-au supravegheat şi au comparat mostrele de sânge ale celor aflaţi în viaţă cu cele ale persoanelor decedate. În urma examinării, au găsit patru semnale chimice sau biomarkeri care prezic un risc ridicat de moarte cauzată de boli grave în decurs de cinci ani.
Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori care afectează sănătatea, precum fumatul, obezitatea, alcoolul, tensiunea şi colesterolul.

Toate cele patru componente se găsesc în mod normal în sângele nostru, însă nivelele în care apar sunt importante, conform jurnalului medical PLoS Medicine. Doar unul din cei patru biomarkeri, albuminul, a făcut legătura cu moartea voluntarilor. 

„Interesant este faptul că aceşti biomarkeri reflectă riscul morţii pentru boli foarte diferite, precum cancerul şi bolile de inimă; par să indice în mod clar şubrezirea sănătăţii. Credem că, pe viitor, acest test poate fi folosit pentru a descoperi la timp afecţiunile grave ale unor oameni care, deşi par sănătoşi, sunt predispuşi la dezvoltarea unor boli fatale”, a spus cercetătorul Johannes Kettunen, de la Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda.

Kettunen a subliniat că înainte de a lansa testul mai este nevoie de muncă. Acesta se mai teme, de asemenea, că firmele de asigurare ar putea folosi „Testul morţii“ pentru a modifica politica poliţelor de asigurare, în defavoarea oamenilor. 

 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite