Cluburile „coşciugarilor”: ţara în care pensionarii învaţă să-şi construiască singuri sicriul, ieftin şi personalizat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe persoane de vârsta a treia din Noua Zeelandă au început să se înscrie în cluburi răspândite în toată ţara, unde învaţă să-şi facă singure sicriul în care îşi vor dormi somnul de veci.FOTO theguardian.com
Tot mai multe persoane de vârsta a treia din Noua Zeelandă au început să se înscrie în cluburi răspândite în toată ţara, unde învaţă să-şi facă singure sicriul în care îşi vor dormi somnul de veci.FOTO theguardian.com

Cu o moarte toţi suntem datori, spune o vorbă din popor, şi nu degeaba mulţi oameni în vârstă încep să se pregătească din timpul vieţii pentru ziua în care vor închide ochii pentru totdeauna, cu gândul la cât de scumpe sunt înmormântările. Inventivi, vârstnicii din acestă ţară au descoperit o modalitate de a face economie, timp în care socializează şi se obişnuiesc cu gândul morţii.

Tot mai multe persoane de vârsta a treia din Noua Zeelandă au început să se înscrie în cluburi răspândite în toată ţara, unde învaţă să-şi facă singure sicriul în care îşi vor dormi somnul de veci.

Kiwi Coffin este primul club de acest gen, deschis în 2010 de asistenta Katie Williams, care are în prezent 77 de ani. Ideea s-a bucurat de succes în rândul vârstnicilor, iar acum există aproximativ 12 astfel de cluburi în Noua Zeelandă, scrie publicaţia „The Guardian”.

Ieşiţi la pensie, mulţi dintre membri cluburilor recunosc faptul că se simţeau singuri, că erau afectaţi de lipsa de activitate şi mai ales de faptul că nu prea aveau viaţă socială.

 Faptul că se întâlnesc periodic pentru a învăţa să-şi construiască sicriul, apoi se gândesc la felul în care ar vrea să-l personalizeze, nu numai că îi scapă de singurătate, dar este şi un fel de terapie, pentru că ajungi să te gândeşti la moarte cu zâmbetul pe buze. Nu în ultimul rând, coşciugele sunt foarte scumpe, aşa că economisesc o mulţime de bani dacă le construiesc singuri.

cosciug theguardian.com

FOTO theguardian.com

“Există multă singurătate în rândul bătrânilor, dar la clubul coşciugarilor oamenii se simt utili şi au ocazia să socializeze. Dimineaţa bem un ceai şi mâncăm ceva, în timp ce se aude muzică şi trăncănim”, a povestit fondatoarea cluburilor, Katie Williams.

Un coşciug făcut cu propriile mâini nu costă, în medie, mai mult de 167 de euro, adică preţul materialelor folosite, în timp ce unul gata făcut depăşeşte 500 de euro. Însă membrii cluburilor fac şi gesturi caritabile, mai exact construiesc mici sicrie pentru copii, pe care le donează spitalelor din zonă.

Soţul Jeanettei Higgins, în vârstă de 77, a murit în urmă cu doi ani şi de atunci a rămas cu o teamă teribilă de moarte. Anul trecut a încercat să-şi învingă frica şi s-a înscris într-un club, dar i s-a părut prea mult şi a renunţat. În urmă cu câteva luni şi-a făcut curaj şi s-a întors, iar acum a învăţat să-şi facă singură sicriul şi a decis cum vrea să-l vopsească. A ales o combinaţie de argintiu şi negru, iar copârşeul va fi albastru.

“Când te apuci de treabă, şi începi să tai şi să vopseşti, nu te gândeşti la moarte. Şi cred că este foarte bine să înveţi să faci faţă inevitabilului. Este o experienţă foarte emoţională, dar acum mă simt pregătită să fac faţă. Sicriul este gata şi mă aşteaptă acasă”, a declarat Jeanette Higgins.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite