Comuna Ciocăneşti este precum un muzeu în aer liber

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să vezi arhitectură rurală veche şi frumoase datini din Bucovina, fă o vizită în comuna Ciocăneşti, din judeţul Suceava. În primul rând pentru că localitatea este singura din ţară care are închistrite pe faţadele caselor şi a instituţiilor publice brâuri zidite în motive tradiţionale. Apoi pentru că oamenii locului sunt foarte preocupaţi în păstrarea tradiţiilor şi a legăturilor cu străbunii.

Cu sprijinul autorităţilor locale, aici se organizează tot felul de festivaluri şi activităţi câmpeneşti. La Sfântă Mărie, spre exemplu, a avut loc Festivalul Păstrăvului şi Festivalul Plutăritului, o defilare a lăzilor de zestre şi reprezentaţii artistice a diverse ansambluri folclorice din înteaga Românie.

image

Revenind la motivele tradiţionale (pe care localnicii le numesc pui), ele sunt zidite atât pe mare parte din casele din comună, cât şi pe clădiri precum Primăria, gărdiniţa sau Centrul de Informare Turistică. 

image

Tradiţia caselor închistrite a început-o Leontina Ţăranu, o femeie, care inspirată de motivele de pe ouăle încondeiate, a ales să îşi orneze astfel exteriorul casei. Încântaţi de rezultat, tot mai mulţi săteni i-au urmat exemplul. De altfel, astăzi în Ciocăneşti este în vigoare o prevedere care recomandă locuitorilor care îşi renovează locuinţele sau construiesc unele noi, să integreze în proiect motivele tradiţionale pe faţadele lor.

image

Ciocăneştiul se mai mândeşte şi cu un muzeu etnografic, cu exponate adunate exclusiv de la săteni, dar şi cu un Muzeul Ouălor Încondeiate. Cel mai tânăr încondeietor este un băieţel de 6 ani.

Toate aceste activităţi şi embleme ale locului, i-au adus localităţii titlul de Sat Cultural al României, în anul 2014.

Despre comuna Ciocăneşti şi ampla campanie de închistrire a cât mai multor case am mai scris şi pe site-ul personal.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite