Consumul de cafea, asociat cu o viaţă mai lungă: concluziile cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod surprinzător poate, noi cercetări ştiinţifice au demonstrat că oamenii care consumă cafea trăiesc mai mult şi sunt mai puţin expuşi riscului de a-şi pierde viaţa timpuriu din cauza unor boli grave, precum cancerul sau diabetul.

O ceaşcă de cafea fierbinte dimineaţa vă ajută să vă dezmeticiţi şi să fiţi mai productivi în timpul zilei, un frappe vă răcoreşte în zilele toride de vară, iar o cană caldă de cafea după cină ajută la digestie. Cu toate acestea, oamenii încearcă să limiteze sau să renunţe complet la consumul de cafea din motive de sănătate, temându-se de efectele negative.

Două studii publicate recent în revista „Annals of Internal Medicine“ demonstrează însă că licoarea magică are un beneficiu extrem de important, potrivit Business Insider. Studiile au implicat peste 700.000 de persoane şi arată că pe măsură ce oamenii consumă mai multă cafea scade riscul de a avea o moarte timpurie cauzată de cancer, diabet sau afecţiuni cardiace.

Iar dacă nu vă doriţi să consumaţi multă cofeină, nu trebuie să vă îngrijoraţi, pentru că studiile au demonstrat că şi produsele decofeinizate au aceleaşi benficii pentru sănătate.

În primul studiu, experţii au analizat datele unei cercetări în care au fost monitorizate obiceiurile de nutriţie ale peste 520.000 de persoane din zece ţări europene de-a lungul a 16 ani. Cu cât subiecţii au consumat mai multă cafea, cu atât riscul de deces înregistrat a fost mai mic.

Primii 25% dintre consumatorii de cafea obişnuiau să bea minimum trei ceşti de cafea pe zi. În cadrul acestui grup, bărbaţii aveau un risc cu 12% mai mic să moară devreme în comparaţie cu persoanele care evitau cafeaua. În ceea ce priveşte femeile, persoanele care consumau multă cafea înregistrau un risc cu 7% mai mic de deces timpuriu.

În plus faţă de riscul mai mic de moarte timpurie, cercetătorii au descoperit un risc redus de deces din cauza bolilor sistemului digestiv şi ale sistemului circulator. Pentru bărbaţi, consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de suicid.

Al doilea studiu a analizat dieta şi obiceiurile de sănătate ale peste 185.000 de americani cu vârste de peste 16 ani şi au descoperit reduceri similare ale riscului de deces din cauza bolilor de inimă, cancerului, bolilor respiratorii, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului şi bolilor renale. În comparaţie cu persoanele care nu beau deloc cafea, cele care au băut până la trei ceşti pe zi înregistrau un riscu cu 18% mai mic să moară la o vârstă timpurie. Oamenii care beau o cană de cafea pe zi aveau cu 12% mai mic riscul de a muri decât cei care nu erau consumatori de cafea.

Totuşi, nimeni nu susţine că această regulă se aplică în cazul oricărei persoane. Cercetătorii au analizat factori precum dieta, obezitatea şi statul de fumător sau nefumător, dar este posibil ca persoanele care consumau cafea să fie deja sănătoase din alte considerente.

Pe de altă parte, acestea nu sunt primele cercetări care indică faptul că sănătatea poate fi îmbunătăţită prin consumul de cafea. Cercetătorii au descoperit de-a lungul timpului că există o legătură între consumul de cafea şi îmbunătăţirea funcţiei hepatice, a nivelului de zahăr din sânge şi a inflamaţiei.

Având în vedere că şi cafeaua decofeinizată a fost asociată cu longevitatea, probabil că nu cofeina este responsabilă direct pentru beneficii. Într-un editorial publicat împreună cu cele două studii, un grup de cercetători au speculat că beneficiile cafelei pot proveni de la alţi compuşi extraşi când se prepară băutura, în special polifenolii antioxidanţi.

Chiar dacă nu ştim exact dacă longevitatea este un beneficiu direct provocat de cafeină, aceste noi descoperiri ne arată că nu ar trebui să ne simţim vinovaţi pentru consumul de cafea. Sigur că exagerările au riscuri şi cantităţile extrem de mari ne pot pune sănătatea şi viaţa în pericol, însă cercetătorii spun că nu ar trebui să ne facem griji dacă bem aproximativ cinci ceşti de cafea pe zi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite