Cu afumături şi cu mai-marele lor, ciolanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La etajul gospodinei, azi în bloc e zarvă mare. Toată scara-i asurzită de-un scandal cu opt picioare. Cavalerul de la patru, un semeţ bichon maltez, s-a-ntâlnit din întâmplare cu un ţanţoş pechinez.

Dup-o mârâială scurtă, cu ameninţări voalate, şi-au lătrat sudalme grele şi tot mai piţigăiate. În zadar ţipat-au aspru cele două domnişoare ce le sunt stăpâne blânde ne’mblânzitelor fiare. Deodată, gospodina crapă uşa, curioasă, şi apoi, văzând războiul, iese doar un pic din casă. Combatanţii, uitând râca, dau din coadă cu elan. Dinspre uşă dă năvală o mireasmă de ciolan.

Ingrediente

1 varză murată
1 ciolan afumat
3 linguri ulei
1 ardei gras
1 morcov mare
1 linguriţă condimente uscate
boia de ardei dulce
2 foi de dafin
cimbrişor uscat
mărar uscat
piper proaspăt măcinat

Preparare

1Se pune ciolanul în apă călduţă şi se lasă aproximativ 10-15 minute, apoi se spală bine pentru a se curăţa de fum. Se clăteşte în mai multe ape reci şi se pune într-o oală, acoperit cu apă şi o foaie de dafin. Se acoperă oala cu capac şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până când carnea este bine fiartă.

2 Separat, se taie varza fideluţă, se clăteşte cu apă pentru a se desăra, se stoarce bine şi se aşază într-o cratiţă împreună cu morcovul şi ardeiul, tăiate după preferinţă. Se stropeşte cu ulei, se adaugă condimente uscate, cimbrişor, mărar, piper, după gust, se pune o foaie de dafin şi se căleşte la foc potrivit. Se amestecă pentru a nu se arde şi se adaugă câte puţină apă caldă.

3 Când varza este bine pătrunsă, se adaugă boia de ardei, după gust, se amestecă, se aşază ciolanul deasupra şi se pune cratiţa pentru 10-15 minute la cuptor. Se serveşte caldă, cu mămăliguţă, ardei iute şi un vin roşu. 

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite