Cum ne afectează sănătatea rufele uscate în casă: care sunt persoanele cele mai predispuse la îmbolnăvire şi cum putem evita această problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rufele nu trebuie uscate în spaţii închise din cauza riscului apariţiei mucegaiului
Rufele nu trebuie uscate în spaţii închise din cauza riscului apariţiei mucegaiului

Când locuiţi la oraş, spaţiul din locuinţă este destul de limitat. Aceia dintre noi care nu au grădini, terase sau chiar balcoane deschise sunt forţaţi să-şi usuce rufele în interior, lucru care reprezintă un risc pentru sănătatea noastră.

Uscarea hainelor în interior ne poate afecta sănătatea mai mult decât am putea crede. Societatea de astm bronşic din Irlanda a emis un avertisment cu privire la acest lucru: „Mediile umede încurajează dezvoltarea de mucegai care poate elibera seminţe numite «spori»“, a declarat Pheena Kenny, membră a instituţiei, pentru RTÉ, potrivit The Independent.

„Sporii pot provoca reacţii alergice la unii oameni. Sporii fungici şi de mucegai sunt adesea invizibili pentru ochiul liber. În mod normal, când oamenii respiră aceşti spori, sistemul lor imunitar ajută la eliminarea lor prin tuse sau strănut. Dacă nu sunteţi sensibil la mucegai, este posibil să nu aveţi niciodată o reacţie. Dar, pentru unii oameni cu astm, care sunt sensibili la sporii de mucegai, aceşti pot acţiona ca un declanşator, făcând simptomele să se înrăutăţească“, a explicat specialista.

Kenny explică faptul că sporul de Aspergillus fumigatus poate provoca infecţii pulmonare. Nu numai pacienţii care suferă de astm bronşic sunt în pericol, ci şi vârstnicii, bebeluşii şi copiii, bolnavii de eczeme şi cei cu sistemul imunitar slăbit.

Cele mai periculoase luni ale anului sunt ianuarie şi februarie, urmate de august şi septembrie, potrivit lui Kenny.

Ce poţi face pentru a te proteja?

„Dacă este posibil, uscaţi rufele în exterior sau pe un uscător amplasat într-un spaţiu interior bine ventilat, departe de dormitoar şi zone de living“, spune Kenny.

„Mucegaiul apare în locuri reci şi umede precum băi, bucătării şi subsoluri“

Alte sfaturi:

  • Spălaţi mucegaiul format pe suprafeţe dure folosind un amestec de apă, oţet şi săpun.
  • Nu depozitaţi hainele în dulapuri unde există umezeală şi nu le împachetaţi prea strâns în dulapuri.
  • Deschideţi ferestrele cât de des puteţi pentru a vă menţine casa bine aerisită - mai ales după duşuri, curăţenie, gătit şi utilizarea maşinii de spălat vase.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite