Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cum alegem un aparat de aer condiţionat de calitate: sfaturi de la specialişti

0
16 May 2019 12:57:08
Autor: Lizeta Oprea
Cum alegem aparatul de aer condiţionat
Cum alegem aparatul de aer condiţionat

Temperaturile ridicate din cursul verii ne determină să căutăm de pe acum soluţii pentru a face faţă, iar una din cele mai folosite este montarea unui aparat de aer condiţionat. Specialiştii în domeniu explică la ce trebuie să fim atenţi atunci când achiziţionăm un astfel de produs pentru a ne asigura că respectă raportul calitate-preţ pe care ni-l dorim.

Odată cu sezonul de vară nu ne dorim doar vacanţă şi plajă. Atunci când vrem să scăpăm de temperaturile toride, aliatul numarul unu este nimeni altul decât aerul condiţionat. Însă, legat de aceste sisteme există anumite aspecte foarte importante pe care ar trebui să le luăm în calcul.

La ce trebuie să fim atenţi pentru a fi siguri că alegem un aparat de aer condiţionat de calitate:

Dorinţa principală şi unul dintre argumentele de bază în decizia de cumpărare a unui aparat de aer condiţionat este raportul calitate-preţ. „Vorbim despre calitate premium la un preţ accesibil. Calitatea premium ar fi: integral inverter (ventilatorul unităţii interne este de asemenea inverter), plăci electronice de calitate pentru controlul absolut în 99 de trepte de putere a compresorului, consum redus de energie, eficienţă ridicată, sisteme de filtrare a aerului, control inteligent, funcţionare la temperaturi negative“, explică Ilarion Anton, reprezentant Skyworth.

Adaptarea la spaţiul în care urmează a fi montat:

Şi totuşi, înainte de achiziţia propriu-zisă, Ilarion Anton este de părere că mai trebuie luată în calcul şi adaptarea la spaţiul în care urmează a fi montat. „Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafaţa care urmează a fi răcită/încălzită; acest necesar se determină în funcţie de volumul total al spaţiului (L x l x h), destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere şi alţi factori care ţin de construcţie: izolaţie bună a pereţilor, orientare geografică, suprafaţă vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament“.

Ce spune medicul:

Legat de modul în care poziţionăm aparatul, în funcţie de canapea/pat/ masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spaţiului să nu fie expuse în mod direct/frontal fluxului de aer generat de ventilatorul unităţii interne. „Dacă suntem atenţi cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia «a frigore» la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveşte reglarea şi poziţionarea acestor aparate de aer condiţionat, astfel încât diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior să nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere“, explică Dr. Ramona Andronache.

Atenţie la îngrijirea aerului condiţionat

„Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curăţare unitate interioară cu soluţii specifice, curăţare/spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialişti dispun de echipamentele necesare atât efectuării operaţiunilor de igienizare, cât şi de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalaţii. Practic, operaţiunea de mentenanţă include şi verificarea funcţionării aparatului în parametri normali (deci nu doar o simplă curăţare)“, explică Ilarion Anton.

Şi medicul Ramona Andronache punctează acest aspect. „Foarte importantă este şi curăţarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiţionat îl face să fie prietenul nostru şi nu duşmanul nostru“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările