Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cum, când şi câtă cafea este recomandat să bem într-o zi: reguli de care trebuie să ţinem cont pentru ca cea mai iubită băutură să nu devină un inamic

1
23 Sep 2016 06:05:14
Autor: Lizeta Oprea
Consumul unei cantităţi prea mari de cafea poate afecta calitatea somnului, distrugând ceasul intern. Foto lifehack.org
Consumul unei cantităţi prea mari de cafea poate afecta calitatea somnului, distrugând ceasul intern. Foto lifehack.org

Oamenii găsesc în băutul cafelei o scuză pentru a lua o pauză sau un prilej pentru a socializa. Cu toate acestea, o oră nepotrivită pentru consumul de cofeină poate face din cea mai iubită băutură un inamic.

Putem spune că societatea din zilele noastre funcţionează pe două tipuri de combustibil: petrol şi cafea. Cei mai mulţi oameni beau cafea încă de la prima oră a dimineţii, pentru a-şi alimenta trupul cu energie, scrie lifehack.org.

Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că băutura noastră preferată are o latură mai puţin benefică. Cafenelele şi restaurantele adaugă în mod constant noi arome bogate în zahăr şi substanţe artificiale în preparatele pe bază de cafea. Acest lucru poate contribui la obezitate şi un risc crescut de diabet. de asemenea, consumul unei cantităţi prea mari de cafea poate afecta calitatea somnului, distrugând ceasul intern.

Cercetătorii de la centrul „Sleep Disorders & Research Center” din SUA au efectuat un studiu pentru a vedea modul în care cofeina perturbă somnul atunci când este consumată în momente diferite ale zilei.

Aceştia au urmărit 12 persoane, bărbaţi şi femei, care consumau în mod regulat cantităţi moderate de cafea. În timpul studiului, aceştia şi-au menţinut rutina de somn, orele de culcare variind de la 21:00, la ora 1:00, iar trezirea de la 6:00 la 9:00. Participanţilor li s-a administrat o doză fixă ​​de cofeină, cu intervale cuprinse între 20 de minute şi 6 ore înainte de culcare, introducând şi efectul placebo pentru unii participanţi. Apoi,cercetătorii au monitorizat obiceiurile de somn ale acestora.

Cafeaua a avut un efect semnificativ asupra tulburarilor de somn, calitatea acestuia fiind diminuată în mod semnificativ. Chiar şi atunci când s-a consumat cofeină cu 6 ore înainte de culcare, participanţii au experimentat tulburări de somn.

Totuşi, specialiştii sunt de părere că deşi cafeaua ar putea afecta somnul, asta nu înseamnă că ar trebui eliminată complet. Există o serie de avantaje legate de consumul cafelei. Păstrarea în alertă a creierului este unul dintre principalele motive. Aşa că ar trebui să ne concentrăm pe cum şi când bem cafea în timpul zilei. Iată câteva reguli pentru gestionarea consumului de cafea:

Beţi ultima cafea înainte de ora 14:00 

Corpul are nevoie de timp pentru a elimina cofeina. Dacă aceasta este consumată după ora 14:00, poate provoca probleme de somn, chiar dacă uneori oamenii nu sunt conştienţi de acest lucru şi mulţi consideră că în ceea ce-i priveşte nu are efectul obişnuit. Consumul de cafea sau o altă bautură puternic cofeinizată (băuturi energizante, de exemplu), îţi va întrerupe somnul, lucru pe care îl vei simţi siguranta în dimineaţa următoare.

Limitaţi consumul de cafea la maximum 4 ceşti

Adulţii nu ar trebui să consume mai mult de 400 miligrame de cofeină pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ patru ceşti de cafea. Prea multa cofeină cauzează anxietate şi nervozitate. Pe termen lung, consumatorii pot dezvolta dependenţă de cofeină.

Alege corect dimensiunea cănii de cafea

Similar cu modul în care nutriţionistul ne recomandă să nu ne umplem farfuria cu mâncare, la fel se întâmplă şi cu dimensiunea cănii. Alege o ceaşcă mai mică în detrimentul uneia mari sau a unei căni. Aşa vei avea impresia că bei mai multă cafea de-a lungul unei zile, mai ales dacă eşti genul care are nevoie de o cantitate mai mare de cofeină şi consumi mai multe căni în 24 de ore. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
23.09.2016, 19:59:59

Ca şi în cazul fumatului, alcoolului, sexului, fiecare face cu viaţa lui ce vrea.

Modifică Setările