Cum se degustă corect cafeaua şi care este rolul paharului de apă care o însoţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea. Efectele sunt uimitoare

În italiană, cuvântul „espresso” este un termen tehnic folosit pentru prepararea unui shot de cafea cu ajutorul unui aparat espressor. Se caracterizează prin metoda extracţiei rapide a aparatului (25-30 secunde), la o presiune de 9 bari.

Espresso-ul are un corp plin şi o aromă intensă cu o cremă fină la suprafaţă. Această „cremă” italiană reprezintă cam 10% din volumul total al băuturii. Crema ideală este densă, elastică, persistentă şi de culoarea alunei.

Italienii nu folosesc termenul „espresso” când îşi comandă cafea, ci pur şi simplu „un caffe”.

Arta complexă a espresso-ului:

Reprezentativă pentru adevărata cafea „Made in Italy”, cafetiera moka este probabil cea mai întâlnită ustensilă de bucătărie din casele italienilor, începând de la bine-cunoscutul model Bialetti 1933. În 1979, a fost lansată Carmencita, cafetiera moka oficială a Lavazza, creată de designer-ul Marco Zanuso. Cafetiera moka este simbolul preparării tradiţionale a cafelei italiene. Este simplu de folosit acasă, dacă urmezi câţiva paşi simpli:

-Curăţ-o întotdeauna numai cu apă

-Umple recipientul de apă până la valvă

-Umple filtrul cu cafea măcinată

-Nu presa cafeaua –doar egalează nivelul cafelei în filtr

-Aşază cafetiera moka pe o flacără mică şi opreştefocul atunci când o auzi clipocind

-Amestecă cafeaua obţinută înainte de a o savura

Atunci când vrei să te bucuri de cafea în afara casei tale, ţine cont de aceşti factori pentru o experienţă perfectă de espresso:

Alegerea locaţiei:

Experienţa trebuie să înceapă încă de la intrarea în cafenea. Mic sau mare, locul trebuie să fie primitor şi să aibă un barista prietenos: detaliile fac diferenţa.

Ceaşca perfectă

Ceaşca joacă şi ea un rol important. În mod ideal, ea ar trebui să fie din ceramică, în formă conică, astfel încât crema espresso-ului să rămână fermă. Cana trebuie să fie uşoară şi încălzită la aproximativ 40° înainte de a turna cafeaua în ea.

Ce facem cu apa

În cafenelele italiene, espresso-ul este servit alături de un pahar cu apă. Mulţi greşesc bând apa după cafea, când de fapt, ea trebuie băută înainte pentru a-ţi curăţa papilele gustative astfel încât să poţi savura din plin aroma espresso-ului.

Ia-ţi un moment să miroşi cafeaua

Aşa cum un bun somelier miroase vinul, ar trebui să miroşi cafeaua înainte de a o gusta. Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cu note florale şi de ciocolată.

Perfecţiunea cremei

Prezentarea este importantă: crema ar trebui să aibă o culoare intensă de alună, cu reflexii roşiatice. Ar trebui să aibă 2-3 mm grosime, cât 10% din băutură.

Aroma

La prima înghiţitură, ar trebui să simţi câteva arome distincte: parfumul prăjirii, note de ciocolată şi florale şi chiar câteva note de pâine proaspăt coaptă ca semn al unei prăjiri de calitate.

Un corp perfect

Acesta ar trebui să fie robust, dar şi fin. Proteinele, grăsimile şi zaharurile din boabele de cafea determină aceste caracteristici, iar secretul constă în măcinarea cantităţii potrivite de fiecare dată.

Persistenţa gustului

Aroma unui espresso trebuie să persiste, să rămâi cu un gust uşor amărui, cu reminiscenţe de ciocolată şi vanilie. Fără zahăr şi fără lapte. Pentru a nu schimba proprietăţile organoleptice ale cafelei, ar trebui să eviţi laptele şi zahărul. Dar cum alegerea de a bea espresso este despre cum îţi place ţie, dacă preferi, poţi adăuga puţin zahăr. Cu timpul, vei deveni un adevărat connoisseur. Cu cât experimentezi mai mult, cu atât vei ajunge să recunoşti mai uşor gustul cafelei perfecte.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite