Cum să eviţi depresia post-vacanţă, recomandările unui psihoterapeut român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce vacanţa se termină, majoritatea oamenilor încep să experimenteze un sentiment de melancolie. Şi înainte de a ne da seama, tensiunea arterială creşte şi anxietatea se întoarce. Sunt primele semne ale instalării depresiei post-vacanţă.

Călătoriile par, adesea, o serie de liste de activităţi, începând cu procesul de planificare înainte de călătorie (rezervare zbor, hotel, bagaje) şi până la selectarea activităţilor pe care îţi doreşti să le experimentezi odată ce ai ajuns la destinaţie. Dar cum rămâne după ce te-ai întors din concediu?

Vacanţele sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră psihică şi fizică, şi atât psihologii cât şi medicii au dedicat cercetări despre modul în care călătoriile pot produce efecte pozitive asupra stării de sănătate.  În vacanţe, ne debarasăm de stresorii zilnici. Tensiunea arterială scade, concentrarea se îmbunătăţeşte, dormim mai adânc şi devenim clar mai conştienţi de emoţiile şi gândurile noastre. De fapt, potrivit American Medical Association, presiunea noastră arterială poate scădea semnificativ în timp ce suntem în vacanţă, încât va rămâne joasă chiar şi după ce ne-am întors acasă. Riscul de accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord este, de asemenea, diminuat corespunzător.

Ce ar trebui să faci după concediu pentru a nu cădea pradă depresiei post-vacanţă. Recomandările Simonei Nicolaescu, psihoterapeut, coach şi susţinător al vieţii echilibrate în România:

  • Ia din vacanţă câteva obiceiuri utile

Atunci când ne întoarcem din concediu suferim pentru că avem tendinţa să ne dedicăm viaţa tuturor obligaţiilor şi uneori uităm de micile delicii ale vieţii.

Fă o listă cu ce ai putea introduce în obiceiul zilnic şi îţi poate reaminti de momentele plăcute din vacanţă: plimbare în parc, prânzul/cina cu prieteni, desfată-ţi simţurile cu o prăjitură, leneveşte într-un fotoliu, uită-te la un film amuzant etc.

  • Priveşte lumea cu alţi ochi

Poate că ai fost frustrat de o sarcină care nu îţi reuşea înainte de a pleca în vacanţă, pentru că lucrurile nu funcţionau aşa cum îşi doreai. După ce ai stat departe de ea o perioadă, poţi să o priveşti cu o nouă perspectivă şi să oferi noi soluţii. Uneori, ai nevoie doar de timp pentru a obţine startul de care ai nevoie.

Uită-te la oamenii din jurul tău, la colegii tăi şi ia cele mai nesuferite persoane şi încearcă să găseşti totuşi câteva calităţi. Vei vedea că este mai uşor decât pare.

  • Pauzele dese, cheia marilor succese

Trecerea în modul de lucru full-time, fără pic de timp liber, este reţeta sigură pentru un burnout. Nu lăsa vinovăţia să te forţeze să crezi că trebuie să munceşti până la epuizare doar pentru că ai fost plecat. La un moment dat, şi colegii tăi au fost plecaţi în vacanţă. Ei nu se aşteaptă (şi nici nu ar trebui) să te epuizezi fizic şi mental încercând să prinzi totul din urmă într-o singură zi.

Fii amabil cu tine şi aminteşte-ţi că ţi-ai meritat vacanţa şi timpul necesar pentru a te recupera. Fă o pauză de cinci sau zece minute la fiecare trei ore pentru a te decomprima şi relaxa. Poate părea imposibil, dar vei reuşi. Concentrează-te pe câte un task, pentru a nu te supraîncărca.

  • Începe dimineţile cu un vibe pozitiv

Modul în care ne trezim dimineaţa, felul în care ne începem ziua, ne impactează starea de-a lungul zilei, precum şi modul în care vom reuşi să facem faţă tuturor provocărilor. Încarcă-te cu energie pozitivă în fiecare dimineaţă şi fii recunoscător pentru toate lucrurile bune care ţi s-au întâmplat.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite