Cum ne omoară cu zile telefoanele mobile: simptomele răului de smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetarea a arătat că a crescut numărul de accidentări cauzate de utilizarea smartphone-ului, cu 43% din persoane care au călcat greşit pentru că erau cu ochii pironiţi în ecranul telefonului, şi 60% care şi-au scăpat aparatul pe faţă în timp ce citeau întinşi pe spate. FOTO 123RF
Cercetarea a arătat că a crescut numărul de accidentări cauzate de utilizarea smartphone-ului, cu 43% din persoane care au călcat greşit pentru că erau cu ochii pironiţi în ecranul telefonului, şi 60% care şi-au scăpat aparatul pe faţă în timp ce citeau întinşi pe spate. FOTO 123RF

Telefonul mobil este indispensabil pentru omul modern, dar utilizarea intensă implică riscuri şi probleme de sănătate: răul de telefon, accidentările grave sau chiar decesul survenite pentru că suntem prea absorbiţi de smartphone.

Folosirea telefonului mobil ar trebui să presupună măsuri de siguranţă, dacă ţinem cont de concluziile alarmante ale unui studiu realizat în Marea Britanie pentru a marca evenimentul Săptămâna Accidentelor. 

Cercetarea a arătat că a crescut numărul de accidentări cauzate de utilizarea smartphone-ului, cu 43% din persoane care au călcat greşit pentru că erau cu ochii pironiţi în ecranul telefonului, şi 60% care şi-au scăpat aparatul pe faţă în timp ce citeau întinşi pe spate. Cifrele cresc ameţitor, până la 84% în cazul tinerilor din categoria de vârstă 16-24 de ani, cei mai aprigi utilizatori ai telefoanelor inteligente. Nu sunt scutite de probleme nici restul categoriilor, unde 13% din persoanele chestionate au lovit pe cineva sau s-au izbit de ceva pentru că au fost atente la telefon. 

Deşi multe sunt accidente minore şi pot deveni prilej de glume, există şi persoane au parte de accidentări mult mai grave, care pot duce chiar la deces, a avertizat Russell Atkinson, directorul general al Telefonului Naţional în caz de Accidentări, care încearcă să prevină pericolele vieţii moderne.

Din dorinţa de a face poze cât mai spectaculoase, multe persoane se rănesc grav sau chiar şi-au pierdut viaţa în accidente tragice. Doar în primele 10 luni ale acestui an, 25 persoane au murit în timp ce-şi făceau poze selfie, de peste trei ori mai multe decât victimele făcute de atacurile rechinilor, care au omorât doar opt persoane. Printre victime se numără şi o româncă, Ana Ursu, o studentă de 18 ani din Iaşi care s-a electrocutat mortal după ce a vrut să-şi facă selfie pe un vagon de tren, sub firele de înaltă tensiune.

De aceea, reprezentanţii Telefonului Naţional în caz de Accidentări avertizează că telefonul mobil nu trebuie folosit când şofăm sau mergem cu bicicleta, nu este indicat să facem selfie-uri în locuri periculoase, cum ar fi pe marginea unor râpe sau pe şinele de cale ferată etc. Nu în ultimul rând, este periculos să dormim cu telefonul sub pernă, pentru că există riscul izbucnirii unor incendii, mai ales când folosim încărcătoare care nu sunt originale, de calitate proastă. 

Simptomele răului de telefon

O altă problemă cauzată de folosirea telefonului mobil a fost recent confimată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Coventry, tot din Marea Britanie. Aceasta se referă la o stare de disconfort caracterizată de ameţeală şi de greaţă, dureri de cap, lipsa capacităţii de concentrare, transpiraţie abundentă, inflamaţii ale ochilor, similară cu ceea ce simt persoanele care au rău de maşină. Simptomele au fost botezate, prin urmare, rău de telefon şi apar în cazul anumitor persoane, atunci când folosesc intens telefonul mobil, accesează aplicaţii, fotografii, intră pe internet etc.

„Este o formă de reacţie a organismului uman la un mediul înconjurător, care în acest caz nu este natural. Atunci când folosim telefonul mobil pentru diverse acţiuni, creierul este păcălit şi reacţionează ca şi când ne-am deplasa, deşi noi stăm pe loc. Este o problemă fundamentală, care a fost trecută sub tăcere de industria tehnologiei“, a explicat doctorul Cyriel Diels. Sfatul medicilor este să facem pauze după ce am folosit prea mult timp telefonul şi să ne plimbăm, ori să ne mutăm privirea de la telefonul mobil la ecranul unui calculator. Persoanele care suferă de insomnie sau de migrene sunt mai predispuse la răul de telefon.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite