Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cum să te opreşti din a te compara cu ceilalţi: „Comparaţia este hoţul bucuriei”

0
25 Aug 2019 20:03:58
Autor: Lizeta Oprea
Cum să te opreşti din a te compara cu ceilalţi
Cum să te opreşti din a te compara cu ceilalţi

Înclinaţia naturală a oamenilor de a se compara unii cu ceilalţi poate fi remarcată atât în mediul online cât şi în viaţa de zi cu zi. Observarea diferenţelor se declanşează aproape instinctual atunci când vedem o persoană care are „ceva în plus“ faţă de noi. Aceast proces devine în timp un automatism.

Comparaţia este hoţul bucuriei”, spunea Theodore Roosevelt. Pentru că a devenit un comportament tot mai des întâlnit, psihoterapeutul Aimee Hartstein explică de ce oamenii sunt predispuţi să cadă în această capcană. „Suntem bombardaţi de poveşti şi imagini de pe Facebook şi Instagram care sunt departe de realitatea vieţii mai mult ca niciodată. Studiile au arătat că imaginile strălucitoare şi poveştile din social media induc tristeţe şi stări de depresie la nivel de mase“, spune specialistul, citat de theatlantic.com

„Nu este uşor să încetezi să te compari cu alte persoane, dar nici imposibil. Primul pas este stabilirea intenţiei de a te bucura de ceea ce ai şi ceea ce eşti . Te va ajuta mult în acest proces", adaugă Hartstein.

Ca şi exerciţiu ajutător, specialistul recomandă întocmirea unei liste a persoanelor pe care le invidiaţi şi analizarea sentimentelor care vă încearcă în acel moment. După ce ştiţi ce emoţii declanşează acest comportament, veţi avea mai multă forţă să-l opreşti.

„Cel mai important lucru este să observaţi momentul în care intervine nevoia de comparaţie. De cele mai multe ori, este atât de bine înrădăcinat acest obicei, că nici nu-l  conştientizăm", spune specialistul. „După ce aţi recunoscut mecanismul, puteţi să conştientizaţi că nu aduce nimic bun şi că vă puteţi folosi energia în scopuri pozitive. În loc de comparaţia cu ceilalţi, cultivaţi-vă admiraţia şi împrumutaţi ce vă place la cei din jur. Puteţi, de asemenea, să propuneţi în grupul de prietene/prieteni să lucraţi împreună. Când apare comparaţia, faceţi împreună un top al calităţilor pe care le aveţi în plus faţă de acea persoană“, recomandă psihoterapeutul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii