Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Cum să-ţi „păcăleşti“ creierul pentru a deveni mai productiv: de ce nu este indicat să bem cafea la prima oră

4
14 May 2019 23:25:36
Autor: Lizeta Oprea

Zilele de lucru şi activităţile zilnice arată mult diferit faţă de cum erau în urmă cu 50 de ani, iar corpurile noastre nu s-au adaptat complet la progresele tehnologice, este de părere neurologul Sahar Yousef. Specialistul susţine însă că oamenii îşi pot „păcăli“ creierul pentru a deveni mai productivi.

Dacă v-aţi plâns vreodată că şeful vă pune în cârcă prea multe sarcini, s-ar putea ca nu el să fie problema. Specialiştii susţin că angajaţii pierd multă energie şi timp distraşi de socializare şi e-mailuri. Paradoxul dintre declinul muncii productive şi sentimentul de suprasolicitare ar putea să se accentueze din cauza construcţiei genetice a indivizilor. 

„Mulţi dintre noi nu ne-am adaptat biologic la modificările tehnologice“, susţine neurologul. Yousef explică modalităţile prin care ne putem reîmprospăta mintea pentru a profita la maximum de capacitatea de performanţă, scrie businessinsider.com.

Modalităţi de a-ţi „păcăli“ creierul pentru a fi mai productiv:

Nu bea cafea la prima oră

Yousef recomandă consumul eficient al cafelei. Oamenii au suficientă energie atunci când se trezesc, nutriţioniştii fiind de părere că plusul de energie din cafea dereglează activitatea normală a organismul de a-şi gestiona această resursă. Cele mai bune momente de a consuma cofeină sunt între orele 10.00-13.00 sau după prânz.

Păstraţi telefoanele departe de voi

Distragerea atenţiei este inamicul numărul unu al productivităţii. Un studiu realizat în cadrul Universităţii Texas a constatat că dacă subiecţii se aflau în aceeaşi cameră cu orice iPhone, chiar şi unul care nu este pornit, nivelul atenţiei scade. Telefoanele inteligente distrag atenţia deoarece, din punct de vedere psihologic, nu sunt doar obiecte. Oamenii devin emoţional ataşaţi de aceste dispozitive pentru că ele reprezintă cel mai rapid mod de comunicare cu cei dragi.

Feriţi-vă de birourile „open space“

Birourile în spaţiu deschis provoacă o scădere netă a productivităţii. Într-un birou deschis, oamenii interacţionează în mod constant cu cei din jur, spune Yousef. Din moment ce oamenii sunt fiinţe biologic sociale, având legături emoţionale, cu siguranţă vor pierde timp socializând. În plus, „creierul uman nu este conceput pentru a sta într-un spaţiu deschis, fiind supus unui nivel crescut de stres“, spune neurologul.

Multitaskingul înbătrâneşte creierul

Când oamenii trec de la o sarcină la alta, creierul nostru trebuie să aibă timp pentru a se concentra pe următoarea activitate. Timpul pierdut în trecerea dintre sarcini se numeşte „cost de comutare“. Yousef îi încurajează pe oameni să ia pauze între sarcini, un focus mai bun reprezentând o mai bună capacitate de găsire a soluţiilor.

Află-ţi orele de performanţă maximă

„Orele zilei nu sunt egale“, spune Yousef. În unele părţi ale zilei nivelul de creativitate este semnificativ mai ridicat, în timp ce altele ne menţin un nivel scăzut de energie. Găsirea orelor în care atingeţi nivelul maxim de performanţă este esenţială, susţine specialistul.

Automatizarea deciziilor mai puţin importante

Mulţi oameni de succes, de la Barack Obama la Steve Jobs, poartă aceeaşi tinuţă în fiecare zi. Din punct de vedere psihologic, fac acest lucru pentru a nu mai trebui să decidă ce să poarte. În acest fel, ei evită consumul de energie. Cheltuind prea mult timp luând decizii lipsite de sens, pierzi concentrarea pe cele cu adevărat importante. Yousef sugerează automatizarea anumitor decizii, cum ar fi ce purtăm în acea zi sau ce mâncăm la micul dejun şi ora la care ieşim pe uşă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Realist
15.05.2019, 09:16:46

Adevarat, dar titlul e "pacalitor" : n-ai cum sa-ti "pacalesti" creierul, mai curand sa-l "stimulezi" programand corect activitatile diurne. Iar in cele din urma, nu e vorba numai de creier, organismul in ansamblu are niste cicluri orare, care trebuie cunoscute pt a optimizarea activitatilor (munca intelectuala, fizica, mese, odihna, etc).

+2 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
16.05.2019, 01:51:19

Lacomia strica omenia.....lasa-ti creierul in pace...ca si daca-l storci mai tare....tot in groapa cu viermi ajungi...

Dream Pervertor
16.05.2019, 08:29:33

...cand credeam ca am scapat de Mencinicopski iata ca mai apare unu' Iusuf!

Sorin Ionascu
4.08.2019, 19:10:47

"Nu bea cafea la prima oră Yousef recomandă consumul eficient al cafelei. Oamenii au suficientă energie atunci când se trezesc, nutriţioniştii fiind de părere că plusul de energie din cafea dereglează activitatea normală a organismul de a-şi gestiona această resursă. Cele mai bune momente de a consuma cofeină sunt între orele 10.00-13.00 sau după prânz." Cafeaua se bea nu pentru a avea energie, ci pentru a te putea trezi. Cafeina, substanta activa, actioneaza o serie de receptori din creier care raspund tocmai de aceasta stare. Ea functioneaza ca un drog, pentru ca dependenta fizica - practic, cei ce sunt obisnuiti cu ea, nu mai pot sa se trezeasca usor dimineata si au nevoie sa-si ia doza necesara; mai mult, in lipsa cafelei, care da si modificari vasculare in creier, apar dureri de cap intense, pe care doar ea le combate. In schimb, bautul cafelei dupa ora pranzului poate avea ca efect tulburari de somn, pentru ca e nevoie de cateva ore ca sa se elimine suficient pentru a permite adormirea. Evident, efectele depind de multi factori, intre care: calitatea cafelei si modul in care e preparata, cantitatea consumata, raspunsul individual la cafeina. Mai sunt cateva tampenii in articol, inclusiv cea cu hainele. Poate ca pentru unii e un stress, dar pentru altii poate fi o activitate recreativa sau stimulativa, eventual un mod de a se activa dimineata, un fel de "incalzire" mentala. Plus ca poti sa-ti alegi cu o zi inainte ce haine vrei sa porti. Purtatul acelorasi haine e mai degraba semn de indolenta si lipsa de imaginatie decat de "economisire a energiei".

Modifică Setările