Cum să-ţi calmezi frica de a vorbi în public: acceptă reacţiile propriului corp pentru a evita un blocaj mental

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ducesa Meghan Markle în timpul unui discurs
Ducesa Meghan Markle în timpul unui discurs

Modul în care îţi respingi starea de anxietatea înaintea unui discurs poate ajunge să creeze un blocaj mintal. Învaţă să creezi armonie în corp şi minte pentru un speach relaxat.

Există statistici care arată că sunt oameni cărora le este mai frică de vorbitul în public decât de propria moarte. Experienţa unui discurs în faţa publicului poate reprezenta pentru mulţi un şoc, ajungând să fie copleşiţi de emoţii şi blocându-se mental în momentul în care toată atenţia este asupra lor.

Vestea bună este că există modalităţi de a-ţi calma frica de a vorbi în public:

Nu îţi reprima emoţiile
„Păstrează-ţi calmul!“ este cel mai frecvent sfat pe care îl primeşti atunci când te confrunţi cu teama de a vorbi în public. Dar cum să-ţi păstrezi calmul când mâinele îţi sunt umede şi îţi auzi bătăile inimii? Nu poţi să devii calm reprimându-ţi emoţiile. Acceptă reacţiile propriului corpul şi lasă-l să se desfăşoare în armonie pentru ca teama să nu te copleşească. Modul în care îţi respingi anxietatea poate ajunge să creeze o stare de blocaj mintal.

Nu te gândi cum arăţi, concentrează-te pe mesajul pe care vrei să îl transmiţi
A fi invitat să vorbeşti în faţa oamenilor poate fi onorant. Însă nu lăsa emoţiile să te facă să te îndoieşti de propriile capacităţi şi nu cădea pradă fricii de eşec. Evită să îţi concentrezi atenţia către imaginea propriei persoane şi direcţionează-ţi gândurile spre informaţiile pe care vrei să le transmiţi. Dacă mesaul tău este puternic, nimeni nu va fi atent dacă îţi este impecabilă cămaşa sau cum îşi stă părul. Fă-ţi o structură puternică a mesajului, ai grijă să transmiţi încredere şi câştigă-le atenţia. Dacă pe parcursul discursului te simţi copleşit de privirile celor din sală, adu-ţi aminte una din figurile oamenilor care îţi transmit încredere (iubit, părinţi, prieteni).

Nu pregăti discursul „cuvânt cu cuvânt“
În încercarea de a evita un dezastru, multe persoane au tendinţa de a-şi pregăti fiecare cuvânt din discurs. Dar există şanse mai mari să te blochezi în acest fel decât în cazul în care îţi realizezi o schemă a ideilor, care să fie împărţită în erape de început, cuprins şi încheiere.

Fii natural, simplu în alegerea cuvintelor şi nu-ţi fie teamă de ce ar putea spune cei din sală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite